SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Solingen faciasında 5 evladını kaybeden Mevlüde Ana’ya 29 yıl sonra o sokakta veda

Solingen faciasında 5 evladını kaybeden Mevlüde Ana’ya 29 yıl sonra o sokakta vedaAlmanya’nın Solingen kentinde 1993 yılında ırkçıların …

Solingen faciasında 5 evladını kaybeden Mevlüde Ana’ya  29 yıl sonra o sokakta veda
Akacan The Mall
02.11.2022 07:37
0
A+
A-

Solingen faciasında 5 evladını kaybeden Mevlüde Ana’ya 29 yıl sonra o sokakta veda
Almanya’nın Solingen kentinde 1993 yılında ırkçıların kundakladığı konutta iki kızını, iki torununu ve bir yeğenini kaybeden, lakin kin ve nefret yerine barış ve müsamaha iletileri vererek ırkçılığa karşı sembol isim haline gelen Mevlüde Genç, dün facianın yaşandığı sokakta son seyahatine uğurlandı.

Almanya’nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 yılında neo-Nazilerin kundakladığı konutta iki kızını, iki torununu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç (79), son seyahatine uğurlandı. Mevlüde Ana’nın cenaze namazı, yüreğine ateşin düştüğü ve kundaklanan konutun yerine dikilen anıtın önünde kılındı. Irkçı taarruzda sevdiklerini kaybetmesine karşın verdiği tüm demeçlerde barıştan, müsamahadan, karşılıklı anlayış ve kardeşlikten bahseden Genç, Almanya’daki Türk toplumu ortasında ‘Bilge Ana’ olarak anılıyordu. Mevlüde Genç’in cenaze merasimine TBMM Dışişleri Kurulu Lideri Akif Çağatay Kılıç, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst, Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Solingen Belediye Lideri Tim Kurzbach katıldı. Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst, cenaze namazı öncesi düzenlenen merasimde yaptığı kısa konuşmada, “Mevlüde Genç’in nefrete karşı sevgiyi gösterecek büyük bir kalbi vardı” dedi.

SEVGİNİN EN HOŞ ÖRNEĞİ

Akacan The Mall

TBMM Dışişleri Komitesi Lideri Kılıç da “Bugün veda ettiğimiz Mevlüde Anne, birlikte hayatın ve sevginin en hoş örneğiydi.Neler çektiğini ve nasıl örnek bir kişi olduğunu unutmamalıyız. Bugün burada yaşadığımız birliktelik umarım, unutulmaz” dedi.

Irkçı kundaklamada konutun taban katında kalan Mevlüde Genç, eşi ve başka aile üyeleri sağ kurtulmuştu.

Berlin Büyükelçisi Şen ise “Mevlüde Anne yalnızca Almanya’daki Türk toplumu için değil, Almanya’da yaşayan bütün beşerler için örnek bir insandı. 29 yıl evvel bulunduğumuz yerde iki kızını, iki torununu ve bir yeğenini kaybetti. O büyük acıyı içine gömdü, insanlık sevgisini öne çıkardı ve dost olalım dedi” diye konuştu.

Mevlüde Genç, 5 Şubat 1943’te Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Mercimek köyünde dünyaya geldi. Eşi Durmuş Genç 1970’te yılında Almanya’ya personel olarak gitti. Mevlüde Genç ise 1975’te Almanya’ya eşinin yanına göç etti. Solingen’e yerleşip mesken satın alan Genç ailesinin hayatı 29 Mayıs 1993 gecesi kâbusa döndü. Neo-Naziler Felix K., Christian R., Christian B. ve Markus G., Genç ailesinin iki katlı müstakil konutunu akaryakıt dökerek gece yarısı ateşe verdi. Yangında Mevlüde Genç’in kızları Gülsüm İnce (28),Hatice Genç (21), torunları 11 yaşındaki Hülya Genç, 5 yaşındaki Saime Genç ve yeğeni 12 yaşındaki Gülüstan Öztürk hayatını kaybetti.

MADALYA ALMIŞTI

Neo-Nazi katillerden Felix K, Christian R. ve Christian B., 18 yaşından küçük oldukları gerekçesiyle Gençlik Yasası kapsamından en yüksek ceza olan 10’ar yıl mahpusa mahkûm oldular. Markus G.’ye ise 15 yıl mahpus cezası verildi. 10’ar yıl mahpus cezası alan sanıklar düzgün halden erken tahliye edilirken, Markus G. 2005’te mahpustan çıktı. Yaşadığı acıya karşın Mevlüde Genç’in şu kelamları de tarihe geçti: “Geceleri ağladım. Fakat gün boyunca hayatta kalan çocuklarımın yüzlerine gülümsedim, nefretin kalplerine girmediğinden emin olmak zorundaydım.”

Mevlüde Genç’e devrin Almanya Cumhurbaşkanı Roman Herzog tarafından 1995’te Federal Liyakat Nişanı verildi. Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti hükümeti ise 2018’den itibaren Mevlüde Genç Madalyası vermeye başladı. Mevlüne Ana’nın naaşı defin için Türkiye’ye gönderildi.

 

 

TAZİYE İLETİLERİ YAĞDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genç ailesini arayıp başsağlığı diledi ve Twitter’dan şu paylaşımı yaptı: “Merhumeye Allah’tan rahmet diliyorum. Yaşadığı büyük acıya karşın Mevlüde Hanım’ın ortaya koyduğu vakur ve dirayetli duruş, Avrupa’ya ve tüm insanlığa örnek olmaya devam edecektir.”

– Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de Mevlüde Genç’in vefatıyla ilgili eşi Durmuş Genç’e taziye iletisi gönderdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Mevlüde Genç’in ‘barış ve uzlaşmanın sesi olarak unutulmayacağını’ vurguladı. Başbakan Scholz, çektiği acılara karşın Mevlüde Genç’in daima barıştan ve sevgiden yana yükünü koyduğuna dikkati çekti.

KİTABI ÜÇ LİSANDA YAYINLANDI

Mevlüde Genç yaşanan facia karşısında itidalli iletiler verdiği için birçok mükafata layık görüldü.

Genç’in yaklaşımı, Almanya’da ırkçılığa karşı gayrette sembol oldu. Direktör Sevinç Yeşiltaş tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da takviyesiyle Genç’i anlatan ve ‘Bilge Ana Mevlüde Genç’ ismini taşıyan bir belgesel çekildi. Belgeseldeki röportajların deşifrelerinden bir itibar kitap hazırlandı. Kitap, Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak okuyucuya sunuldu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.