SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Sızan evraklara nazaran Ukrayna hava savunması zorda

Pentagon dokümanlarına nazaran Ukrayna’nın hava savunmasının belkemiğini oluşturan S-300 füzeleri tükenmek üzere. Gelecek aydan itibaren Ukrayna hava alanının Rus jetlerine karşı korunmasız kalmasından tasa ediliyor.

Sızan evraklara nazaran Ukrayna hava savunması zorda
Akacan The Mall
11.04.2023 08:23
0
A+
A-

Sızan evraklara nazaran Ukrayna hava savunması zorda
Pentagon dokümanlarına nazaran Ukrayna’nın hava savunmasının belkemiğini oluşturan S-300 füzeleri tükenmek üzere. Gelecek aydan itibaren Ukrayna hava alanının Rus jetlerine karşı korunmasız kalmasından kaygı ediliyor.

Ukrayna ordusunun durumuna dair internete sızan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dokümanları, Kiev hava savunmasının epey kırılgan bir durumda olduğunu gösterdi. Şubat tarihli “gizli” evrakta, “mevcut kullanım suratında devam edilirse” mayıs başında mühimmatın tükeneceği uyarısı yapılıyor. Ukrayna, Batılı ülkelerden hava savunma sistemleri almış olsa da hâlâ temel olarak Rus üretimi S-300’ler ve Buk füze sistemine güveniyor.

MAYIS BAŞINDA CEPHANE BİTECEK

Akacan The Mall

Pentagon dokümanına nazaran Buk füzeleri nisan ortasında, S-300 mühimmatı ise mayısın birinci haftasında tükenecek. Bunun gerçekleşmesiyle Rus savaş uçaklarının Ukrayna içlerine girerek başta topçu maksatları olmak üzere Ukrayna askerini kolay kolay vurabileceği bedellendiriliyor. İşgalin başında Ukrayna içlerine savaş uçaklarını gönderen Rus ordusu, birkaç günde çok sayıda jet ve helikopterini kaybedince bunları büyük ölçüde çatışma dışı tutmayı tercih etmişti. S-300’lerin muhalefetiyle karşılaşan Rus jetleri işgal müddetince Ukrayna’da hava hâkimiyeti kuramadı. Fakat hava savunmasının durması halinde, yaklaşık 900 uçağı olduğu bedellendirilen Rusya’nın, Ukrayna’nın 85 jetlik filosuna kolaylıkla üstün gelebileceği belirtiliyor.

PATRIOT’LAR İÇİN EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR

Batılı ülkeler şu ana kadar Ukrayna’ya S-300 füzesinin yanı sıra kendi sistemlerini de gönderdi. Ekim ayında Almanya, IRIS-T hava savunma bataryalarını göndermeye başladı. Sonraki ay ABD ve Norveç imali NASAMS füzeleri Kiev’e teslim edildi. Lakin asıl olarak S-300’lerin yerini alması beklenen Amerikan Patriot füzeleri için Ukrayna askerinin eğitim süreci devam ediyor. Programın bu ay içinde tamamlanması ve birinci bataryanın cepheye konuşlandırılması bekleniyor. Bunların vaktinde ve kâfi sayıda hazır olup olmayacağı savaşın gidişatında belirleyici olacak.

CEPHEDE OLMAYANLAR ASKERE ÇAĞRILIYOR

Bahar aylarında, teslim aldığı Batı tanklarının da kullanılacağı büyük bir karşı atağa hazırlanan Ukrayna, şimdi cephede olmayan erkekleri askere çağırmaya başladı. Şu ana kadar gizlenerek seferberlikten kaçan ya da adresi değiştiği için bulunamayanların yakalanması için meskenler aranmaya başlandı. Üniformalı şahısların meskenlerin kapısını çalarak yahut araçları durdurarak askere iştirak formu imzalattığı hadiselerin sayısı artıyor.

ÖĞRENCİLER İSTİSNA

İşgalin başında alınan sıkıyönetim kararı gereği 18-60 yaş ortasındaki erkeklerin ülkeyi terk etmeleri yasak. Bu gruptakiler bir yıldan fazla müddettir her an askere çağrılabilecekleri niyetiyle yaşadılar. Bunun istisnası öğrenciler, 18 yaşından küçük en az 3 çocuğu olanlar, engelliler yahut bir engelliye bakmak zorunda olanlar. İddialara nazaran bu yıl 250 bin Ukraynalı 18 yaşına girecek. Bunlardan erkek olup da hâlâ ülkede bulunanlar da artık asker adayı. Bir karşı atak için süratle çok sayıda askere gereksinim duyan Ukrayna’nın, Şubat 2022’den beri en az 120 bin askerinin öldüğü yahut yaralandığı bedellendiriliyor.

BİLGİ NOTU: Ukrayna ordusuna dair birinci olarak ocak ayında iletileşme uygulamalarında paylaşılmaya başlandığı anlaşılan ve fark edilene kadar haftalar geçen sızıntıyla ilgili ABD makamlarının soruşturmaları sürüyor. Beyaz Saray dokümanların bir kısmının içeriğinin değiştirildiğini argüman ederken sızıntı, 2013’teki WikiLeaks olayından beri en önemli güvenlik ihlali olarak görülüyor.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.