SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Şirketlerin yüzde 64’ü çalışanlarına bu yıl ek artırım yapacak

Şirketlerin yüzde 64’ü çalışanlarına bu yıl ek artırım yapacakMercer Türkiye ve PERYÖN iş birliğinde yapılan ‘Nisan 2022 Fiyat Artış Trendleri …

Şirketlerin yüzde 64’ü çalışanlarına bu yıl ek artırım yapacak
Akacan The Mall
26.05.2022 12:22
0
A+
A-

Şirketlerin yüzde 64’ü çalışanlarına bu yıl ek artırım yapacak
Mercer Türkiye ve PERYÖN iş birliğinde yapılan ‘Nisan 2022 Fiyat Artış Trendleri Orta Anketi’nin sonuçlarına nazaran 2022 yılında firmaların yüzde 63,9’u ek fiyat artışı gerçekleştirecek. Firmaların 2022 yılında yapacağı fiyat artışı ise ortalama yüzde…

Global insan kaynakları ve idare danışmanlığı firması Mercer Türkiye ve Türkiye’de insan idaresi alanında faaliyet gösteren PERYÖN iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Nisan 2022 Fiyat Artış Trendleri Orta Anketi’nin sonuçları açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına nazaran; 2022 yılında firmaların yüzde 63,9’u ek fiyat artışı gerçekleştirecek. Firmaların 2022 yılında gerçekleştireceği fiyat artışı ise ortalama yüzde 58 olacak.

Toplam 16 daldan 464 firmanın katıldığı anketin sonuçlarına nazaran; 2022 yılında firmalar yüzde 58 fiyat artışı gerçekleştirecek. Firmaların yüzde 63,9’u ise ek fiyat artışı yapacak. Yabancı sermayeli firmalarda bu oran yüzde 70,7 olarak gözlemlenirken, yerli firmalarda ise yüzde 53,3 olarak görülüyor.

Akacan The Mall

2022 yılında en çok ek fiyat artışı yapılacak dallar yüzde 83,3 kimya, yüzde 78,3 üretim dışı, yüzde 75 otomotiv tedarik sanayi ve yüzde 67,7 üretim olacak. 2022 yılında ek fiyat artışı gerçekleştirecek firmaların yüzde 16’sı bu ek artışı 2023 bütçesinden kaynaklandırmayı düşünüyor.

Artış bütçesi en yüksek olan bölüm otomotiv

Anket sonuçlarına nazaran; 2022 toplam artış bütçesinin en yüksek olduğu kesimler yüzde 67,5 otomotiv tedarik sanayi, yüzde 62 sigorta, yüzde 61,5 otomotiv ana sanayi, yüzde 60 tüketici eserleri ve üretim dışı kesimler olarak dikkat çekiyor.

2022 yılında ek fiyat artışı gerçekleşecek firmaların yüzde 85’i bir sefer bunu yapmayı planlarken, yüzde 12’si iki kere, yüzde 2,4’ü ise iki seferden fazla artış yapmayı düşündüğünü belirtiyor. Firmaların yüzde 41,1’i Temmuz, yüzde 19,8’i Nisan ve yüzde 10’u ise Haziran ayında ek fiyat artışını gerçekleştireceğini söylüyor. 2022 ek artış bütçesinin en yüksek olduğu dallar ise; yüzde 25 lojistik, yüzde 20 otomotiv ana ve tedarik sanayi, güç, teknoloji, sigorta, üretim, maden/metal ve perakende olarak göze çarpıyor.

Geçmiş ayların enflasyonunu dikkate alınıyor

Anketin sonuçlarına nazaran; firmaların yüzde 52’si geçmiş ayların enflasyonunu, yüzde 34’ü ise fiyat araştırmalarını baz aldıklarını söylüyor. Geçmiş enflasyonları baz alan firmaların yüzde 35’i son 6 ay, yüzde 26’sı son 12 ay ve yüzde 18’i ise son 3 ayı dikkate aldıklarını belirtti.

İki faktör beklentileri artırdı

Mercer Türkiye CEO’su Dinçer Güleyin, “Türkiye’de 2018 yılında başlayan ve bilhassa pandemi sonrasında yaşanan ekonomik belirsizliklerle birlikte bu yıl daha fazla gördüğümüz kur dalgalanmaları, 2021 yılında gerçekleşen minimum fiyat artırımı ve yüksek enflasyon, çalışan tarafında fiyat artış beklentilerini de yükseltirken firmaları da bu hususta çeşitli tedbirler almaya itti. Neredeyse tüm kesimlerde 2022 yılında ek fiyat artışı planlamasının yapılması enflasyon ve maliyetlerdeki artışın her alanda tesirini gösterdiğini ortaya koyuyor. Öbür yandan bu şirketlerin ek artışları 2023 yılı bütçelerinden karşıladığını da görüyoruz.” dedi.

Fiyat artışında öngörülebilirliğin iş teminatı ve rekabet için kıymetini vurgulayan PERYÖN İdare Konseyi Lideri Buket Çelebiöven ise “Pandemi ve dünyada yaşanan ekonomik krizlerin tesiri ile büyük belirsizliklerin hakim olduğu sıkıntı bir devirden geçiyoruz. Bu belirsizlik ortamında çalışanlara iş teminatı ve ticari operasyonların devamlılığını sağlayabilmeleri için fiyat artış oranlarında öngörülebilirlik şirketler için büyük kıymet arz ediyor. Bu öngörülebilirlikte, fiyat ve yan hakların rekabetçilikte ayrıştırıcı bir faktör olması nedeniyle de de kıymetli bir öge. Araştırmada 2022 yılında 16 daldan 464 firmanın yüzde 63,9’unun ek fiyat artışı gerçekleştirecek olduğunu görüyoruz. Yıl içerisinde enflasyon sayılarında meydana gelen artışı göz önünde bulundurduğumuzda ek artışı daha fazla şirketin gündeme almasında yarar olduğunu görüyoruz” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.