SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’den Kosova açıklaması

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’den Kosova açıklamasıSırbistan Cumhurbaşkanı Vucic “Kosova’nın BM üyeliğini kabul etmemiz karşılığında AB’ye üyelik …

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’den Kosova açıklaması
Akacan The Mall
08.10.2022 16:07
0
A+
A-

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’den Kosova açıklaması
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic “Kosova’nın BM üyeliğini kabul etmemiz karşılığında AB’ye üyelik sürecimizin hızlanması teklifi kabul edilemez” açıklaması yaptı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ülkesinin Avrupa Birliğine (AB) üyelik sürecinin, Kosova’nın Birleşmiş Milletler’e (BM) girmesine müsaade etmesiyle hızlandırılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, başkent Belgrad’daki Sırbistan Sarayı’nda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında başta Kosova meselesi olmak üzere ülkenin karşılaştığı sorunları değerlendirdi. Sırbistan’ın Kosova meselesindeki konumunun gitgide zorlaştığını hatırlatan Vucic, “Batı ülkeleri Kosova meselesini, bu ülkeye BM üyeliği sağlayarak çözmeye çalışıyor. Zira bu şekilde Avrupa’nın iç meselelerinden birini halletmiş olacaklarını düşünüyorlar” diye konuştu.

Akacan The Mall

Vucic, Batı ülkelerinin bu tutumunun bir diğer nedeninin ise Rusya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sık sık gönderme yaptığı “Kosova argümanını” ellerinden almak olduğunu kaydetti.

“KOSOVA’NIN BM ÜYELİĞİ KABUL EDİLEMEZ”

Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden Almanya ve Fransa’nın, Sırbistan’a Kosova ile ilgili bir öneride bulunduğunu aktaran Vucic, “Güçlü iki ülkeden gelen bir öneriyi görmezden gelemezsiniz, fakat bu kabul edilebilir bir öneri mi diye sorarsanız, kırmızı çizgilerimiz bellidir ve bunların birinin hoşuna gideceğini düşünmüyorum” dedi.

Sırp lider, “Bu öneriye göre Sırbistan’ın, Kosova’nın BM de dahil olmak üzere tüm uluslararası kurum ve topluluklara girmesine müsaade etmesi durumunda AB’ye girişi hızlandırılacak ve ekonomik çıkar sağlayacak. Benim görevim, AB’nin bu önerisini sizinle paylaşmaktı” diye konuştu.

Sırbistan’ın bu konudaki görüşüne değinen Vucic, ülkesinin hem anayasası hem de diğer nedenlerden ötürü “Kosova’nın BM üyeliğini kabul edemeyeceğini” ifade ederek, “Bu öneriyi kabul etmemiz durumunda Kosova’nın bağımsızlığını resmi olarak tanımasak da Kosova’nın BM üyeliğine karşı çıkmadığımız mesajını vermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ülkesinin mücadele etmeye devam edeceğine işaret eden Vucic, büyük ülkelerin baskısının artacağını ve Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne dahil edilme sürecinin 2-3 Kasım’da başlayacağını kaydetti.

“ULUSLARARASI HUKUK ÇİĞNENELİ ÇOK OLDU”

ABD’nin Kosova’daki askeri varlığını artırdığına işaret eden Vucic, “Kosova’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini savunmak amacıyla geldiklerini söylemeleri ilginç” dedi. BM’nin kararlarına saygı duyulmadığı ve güç politikasının izlendiğini söyleyen Vucic, “Uluslararası hukuk çiğneneli çok oldu. Hukuk yalnızca güçlü ve büyük olana işliyor” ifadelerini kullandı.
Kosova’nın nihai statüsü hakkındaki kararı AB’ye bırakmakla büyük hata yaptıklarının altını çizen Vucic, AB’nin mevcut sorunlara çözüm bulmayı ertelediğine dikkati çekti.

“HIRVATİSTAN, KÖTÜ BİR ORTAK OLDUĞUNU KANITLADI”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ülkesinin, AB’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları kapsamında 1 Kasım’dan itibaren Adriyatik boru hattından Hırvatistan üzerinden Rus petrolü alamamasına da değindi. Hırvatistan’ın son gelişmelerle “kötü bir ortak olduğunu kanıtladığını” ifade eden Vucic, JANAF boru hattına alternatif olarak Novi Sad ile Macaristan arasında 100 milyon Euro’ya mal olacak yeni bir boru hattı inşasına başlayacaklarını aktardı.
Sırbistan’ın cumhuriyet tarihinde en yüksek doğal gaz kapasitesine sahip olduğunu belirten Sırp lider, ülkesinin önümüzdeki 6 yıl içinde enerji altyapısına 12 milyon Euro değerinde yatırım yapacağını söyledi. Sırbistan’ın savunma sanayisinde ürettiği her şeyi dünyanın dört bir yanında 100 ülkeye satabildiğini aktaran Vucic, son olarak savunma sanayi alanında üretim yapan firmalara, ürettikleri ürünlerin yüzde 20’sini Sırbistan ordusuna bırakma talimatı verdiğini kaydetti.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.