SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sıhhatte yapay zekâ periyodu

Sağlıkta yapay zekâ dönemiYapay zekâ sistemleri hayatımızın çabucak her alanında kullanılmaya başlandı. Bunlar ortasında artık sıhhat tarafı da …

Sıhhatte yapay zekâ periyodu
Akacan The Mall
29.10.2022 09:22
0
A+
A-

Sağlıkta yapay zekâ dönemi
Yapay zekâ sistemleri hayatımızın çabucak her alanında kullanılmaya başlandı. Bunlar ortasında artık sıhhat tarafı da yer alıyor. Çok da uzak olmayan bir gelecekte sıhhatimizi yapay zekâ sistemlerine emanet edeceğiz üzere görünüyor. Piksel düzeyinde hassasiyete sahip teknolojiler ufak kitleleri dahi saniyeler içerisinde tespit edebiliyor. Retina taraması ile kalp hastalıkları, öksürük üzerinden teneffüs rahatsızlıkları tespiti öne çıkan çalışmalardan kimileri…

Güncel olarak kullandığımız çabucak her servis ya da uygulama bir düzeyde yapay zekâ ya da makine öğrenme altyapılarından dayanak alıyor. Özel algoritmalar ile desteklenen bu altyapılar, daha evvel yapılamaz denilen imkânları gerçek kılıyor. Bu sistemler sayesinde gereksinimlerimize saniyeler içerisinde karşılık veren gelişmiş teknolojiler ve uygulamalar hayatımızın olağan bir kesimi haline gelmiş durumda. Bu sistemler artık o kadar gelişmiş hale geldi ki insan sıhhati için de kullanılmaya başlandı. Şimdi ipler büsbütün yapay zekâ sistemlerinin elinde değil. Uzunca bir müddet daha sıhhatimiz konusundaki son kararı tabipler verecek. Fakat çok uzak olmayan bir gelecekte sıhhat konusunda yapay zekâ denetimi ele geçirebilir. Zira şu an dahi inanılmaz güçlü yapay zekâ temelli sıhhat sistemleri bulunuyor. Örneğin eski hasta dataları üzerinden beslenerek eğitilen gelişmiş yapay zekâ sistemleri, artık tümör ya da kanseri birçok tabipten daha güzel tespit edebiliyor. Piksel düzeyinde hassasiyete sahip bu teknolojiler, insan bedeni üzerinde yapılan taramaların sonuçlarını ve manzaraları ayrıntılı halde tahlil ediyor ve tabiplerin gözünden kaçan birtakım çok ufak kitleleri dahi saniyeler içerisinde tespit edebiliyor. Bu üslup hekimlerin gözünden kaçabilen ufak kitleler, hastalıkların erken etapta tedavi edilebilmesi için hayati bir ehemmiyet arz ediyor, kitleler bu sayede daha büyümeden alınabiliyor.

60 SANİYELİK KALP TESTİ

Akacan The Mall

Alanda öbür sistemler de yer alıyor. Örneğin kısa mühlet evvel retina taraması ile kalp hastalığı riskini tespit eden bir sistem karşımıza çıktı. Bu hala geliştirme basamağında olan sistem, yalnızca 60 saniyelik bir tarama ile bireylerin gözlerindeki damarları tahlil ediyor ve yapay zekâ kullanarak kalp hastalıkları özelinde bir risk skalası veriyor. Risk bedeli yüksek olan bireylere çeşitli kalp sıkıntıları özelinde önleyici erken tedavilerin uygulanabileceği ya da daha ayrıntılı testlerin yapılabileceği aktarılıyor. Üzerinde çalışmaların devam edeceği sistem, yapay zekâ sistemlerinin kullanıldığı tek sıhhat uygulaması da değil. Avustralya merkezli şirket ResApp, bireylerin öksürükleri üzerinden COVID-19 olup olmadığını belirleyen epey başarılı bir uygulama geliştirdi. Bu kısa müddet evvel ilaç devi Pfizer tarafından 116 milyon dolara satın alınan şirketin dikkat çeken uygulaması, yapay zekâ algoritmaları üzerinden şahısların öksürüğünü dinleyerek yalnızca COVID-19 değil başka teneffüs yolu hastalıklarını da tespit edebiliyor. Pfizer bu uygulamayı ve üzerine kurulduğu algoritmayı daha da gelişmiş hale getirerek ürünleştirmek istediklerini belirtiyor.

Bu ve buna misal uygulamalar sayesinde bireyler önümüzdeki yıllarda birçok sıhhat sıkıntısını hastaneye gitmeden evvel akıllı telefonlarına yükledikleri bir sıhhat uygulaması üzerinden tespit edebilir hale gelebilir. Bu sistemler sayesinde şahıslar bir sıhhat probleminin olup olmadığını Google’a sormaya oranla çok daha tesirli formda öğrenebilir, yalnızca hakikaten bir sorun olduğunda tabibin yolunu tutabilir. yapay zekâ temelli algoritmalar kullanan akıllı saatlerin ve getirdikleri sıhhat özelliklerinin tesiriyle önümüzdeki yıllar herkes gerçek manada “kendisinin doktoru” olmaya başlayabilir.

 

APPLE BÜYÜK BİR IPAD GELİŞTİRİYOR

Ortaya çıkan en son savlara nazaran Apple, 2023’ün sonunda karşımıza 16 inç ekrana sahip bir iPad ile çıkabilir. Şu an en üstte 12,9 inç ekran sunan Apple, 16 inç boyutundaki büyük iPad ile bilhassa tasarım profesyonellerini ve çizim sanatkarlarını epey mutlu edecek üzere görünüyor. Modelin şimdi başka teknik ayrıntıları konusunda bir bilgi bulunmuyor.

 

460 MİLYONDAN FAZLA ABONE

Çeviemiçi müzik pazarının başkanı pozisyonunda yer alan Spotify, yapılan açıklamaya nazaran şu an 195 milyon fiyatlı aboneye sahip. Şirketin 273 milyon fiyatsız abone üzerinden şu an 460 milyondan fazla etkin abonesi bulunuyor. Spotify’ın pazardaki en büyük rakibi Apple Music servisi. Lakin Apple bu servisin aktüel abone sayısını açıklamayı tercih etmiyor.

 

UZAYDAN İNTERNETTE YENİ ADIM

Elon Musk’ın özel uzay şirketi SpaceX, uzaydan internet hizmeti Starlink için değerli adımlar atıyor. Geçtiğimiz aylarda sistemi deniz araçları için kullanıma sunan firma, süreci kara üzerinde de sabit olmaktan çıkarıyor. Yakında sunulacak özel anten donanımını satın alan bireyler, uzaydan interneti hareket halinde de kullanacak. Bu adımı arabalar değil bilhassa büyük kamp araçları ve otobüsler için atan firma, uzaydan interneti uçaklara da getiriyor. Birçok havayolu firması yakında yolcularına 350 Mbps düzeyinde bir sürat sunacak.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.