SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Seven çok seviyor lakin… Cruise tatillerinin hiç bilmediğimiz yüzü…

Seven çok seviyor lakin… Cruise tatillerinin hiç bilmediğimiz yüzü…Uzaktan bakıldığında hepsi birer yüzen cennet; içlerindeki envaiçeşit …

Seven çok seviyor lakin… Cruise tatillerinin hiç bilmediğimiz yüzü…
Akacan The Mall
11.06.2022 11:37
0
A+
A-

Seven çok seviyor lakin… Cruise tatillerinin hiç bilmediğimiz yüzü…
Uzaktan bakıldığında hepsi birer yüzen cennet; içlerindeki envaiçeşit cümbüşle dünyanın en hoş limanlarını teker teker dolaşan keyif taşıtları. Pekala içerisi nitekim o denli mi? İşte güverteye adım atana kadar pek de farkında olamadığımız cruise gemisi gerçeği…

Günler süren seferleri boyunca dünyanın dört bir yanını dolaşan, birbirinden hoş limanlara uğrayıp yolcularına farklı bir tatil tecrübesi yaşatan cruise gemilerinin yıldızı, Covid-19 pandemisinin tesirlerinin yeterlice zayıflamasıyla yine yükselişe geçti. Vakit zaman Türkiye kıyılarına da yanaşan ve devasa boyutlarıyla “yüzen şehir” üzere yakıştırmalara layık görülen cruise gemilerinin içindeki hayatı merak etmeyen yok.

Gazeteci Joey Hadden da onlardan biriydi. Nisan ayında hayatında birinci sefer bir cruise tatiline çıkan Hadden, edindiği deneyimleri haber sitesi Insider için kaleme aldı. Lakin en baştan söyleyelim, Hadden’ın denizlerde geçen günlerine dair anlattıkları sizi hayli şaşırtacak. İşte ayrıntılar…

Akacan The Mall

YEDİ GÜNLÜK BİR CRUISE MACERASI

Hayatımda birinci defa geçtiğimiz Nisan ayında Karayipler’de bir cruise tatiline çıktım. Güverteye ayak basana kadar, bu türlü bir gemiyi dünya gözüyle görmüşlüğüm yoktu. Katılma sebebim ise cruise sırasında ve Karayip Denizi’nin çeşitli noktalarında gördüklerimi habere dökmekti.

Yedi gün süren seyahatimi bu tıp gemilerin en büyüğü olan Royal Carribean’a ilişkin Wonder of the Seas ile gerçekleştirdim. Honduras’ın Roatan kentine, Meksika’nın Cozumel ve Costa Maya limanlarına, ayrıyeten Royal Carribean’ın Bahamalar’daki özel adası CocoCay’e gittik.

Okyanusun ortasında bu kadar büyük bir gemide olmak gerçek değil üzere geliyordu. New York’ta geçirdiğim uzun kışın akabinde bir hafta boyunca güneşlenmek ve serin esintileri yüzümde hissetmek tam aradığım şeydi.

Cruise tatili birçok kişinin sevdiği bir şey ve nedenini anlayabiliyorum. Forbes mecmuası Ocak 2020’de yani pandemi bölümü altüst etmeden çabucak evvel yaptığı haberinde, her yıl 30 milyon kişinin bu tatillere çıktığını yazmıştı. Kelam konusu sayı 2009’da 17,8 milyondu.

Ancak cruise tatilinin avantajları kadar dezavantajları da çok ve ben nihayetinde anladım ki benim ülkü tatil anlayışıma uymuyor. Neden mi? Anlatayım…

SADAKAT PUANI ETKİSİ

Birçok öbür yolcuyla konuştuktan sonra anladım ki cruise bir hayat üslubu. Tanıştığım şahısların birçok yıllardır bu tatillere çıktıklarını söyledi. Tüm tatillerini cruise’da geçiriyor, gemilerde geçirdikleri toplam süreyi artırmaya çalışıyor, kesimi oldukları müşteri sadakati programlarından puan toplamaya çalışıyorlardı.

Gemimde 5.000’den fazla yolcu vardı ve ne kadar sorup soruştursam da benden öteki birinci seferine çıkan yolcu bulamadım.

DENİZ TUTMASI NEDENİYLE TATİL AZABA DÖNÜŞEBİLİR

Birçok yolcu geminin sallanması sayesinde kolay kolay uykuya daldıklarını söyledi lakin beni deniz tuttu. Daha evvel de hareket tutması yaşadığım için cruise seyahatinde güç vakitler geçireceğimi evvelden kestirim etmem gerekirdi. Bilhassa denizde geçen günlerde yemek yemekte ve aktivitelere katılmakta çok zorlandım. Kaldığım kamaranın pozisyonu da bunda değerli bir etkendi.

Sekiz numaralı güvertenin en önünde kaldığım için, kamaramda daima hareket hissediyordum. Kamaralarını ayırtırken bunu dikkate aldıklarını söyleyen tecrübeli yolculara nazaran, geminin ön tarafı deniz tutması yaşayan yolcular için hiç uygun bir yer değil. Geminin ortasında bulunan ve daha yüksek güvertelerdeki kamaralar daha sakin ve az hareketli oluyor.

Özellikle kimi geceler başkalarından daha sıkıntı geçti. Denizin en dalgalı olduğu gecelerde birkaç dakikada bir alt taraftan gök gürültüsü sesine misal bir ses duyuyordum. Odamdaki gürültüler ve titreşimler yüzünden, mobilyalar devriliyor üzere hissediyordum. Bunu yaşadığım birinci gece daima en makûs senaryolar aklıma geldi. “Ya Titanic üzere olursa?” diyordum.

Yolculuğun sonlarına yanlışsız bunun cruise hayatının sıradan bir yanı olduğunu idrak ettim. Geminin pruvasına çarpan dalgalardan kaynaklanıyordu. Fakat benim asla alışabileceğim bir şey değil.

UĞRANAN LİMANLARDA GEÇİRİLEN VAKİT ÇOK SINIRLI

Elbette limana demirlediğimiz günler de oldu. Duraklar birden fazla vakit hoştu lakin o kadar kısa mühlet kalıyorduk ki tadını çıkaramıyorduk.

Ben limanlarda daha fazla vakit geçireceğimizi düşünerek günlük çeşitlere rezervasyonlar yapmıştım. Bu çeşitler hayli keyifliydi. Bilhassa Honduras’ta tabiat yürüyüşü yapmak ve Meksika’daki antik kalıntıları gezmek beni çok mutlu etti. Ancak bu günlük cinslerin kimileri tam gün sürdüğünden gemiye tekrar biner binmez limandan ayrılıyorduk.

Ben durduğumuz limanları geceleri de görmeyi umuyordum ancak şimdi gün batmadan yola çıkmış oluyorduk. Birçok vakit sabah 8 sularında limana giriyor, öğlenden sonra 16 civarında da demir alıyorduk.

Limanlardan Karayip “tadı aldığımı” söyleyebilirim ancak her bir destinasyon gerçek bir maceraydı desem palavra olur. Lakin bu yaşadığım tecrübenin bana değerli bir yararı oldu: Tatilimi tek bir yerde yapıp orayı uzun uzun gezmeyi sevdiğimi fark ettim.

Deneyimli cruise yolcularına nazaran, birinci defa bu seyahati yapacak olanların dikkat etmesi gereken şeyler var: 1) Fazla eşya götürmemek, valize yalnızca gerekli ve rahat kıyafetler koymak. 2) Çantaya odanızı kolay bulabilmek için kapısına asabileceğiniz bir buzdolabı mıknatısı atmak. 3) Gemiye bineceğiniz limana uçakla gidecekseniz uçak biletini en az bir gün önceye almak. 4) Çeşit vb. ek ödeme gerektiren her şeyin rezervasyonunu evvelce yapmak ve bu cins rezervasyonlarda cruise şirketinin hizmetlerinden faydalanmak. 5) Mümkünse cruise fiyatına dahil olan yemek, cümbüş vb. seçeneklerinin dışına çıkmamak. 6) Günlük vakit çizelgelerini kesinlikle dikkatle okumak. 7) Havuz başındaki şezlongları sabah erken saatte havlu atıp “kapmak”.

ETKİNLİK ÇOK ANCAK MERAKLISINA…

Cruise seyahati için verdiğiniz paranın bir kısmını, gemideki tesisleri kullanım hakkı için veriyorsunuz. Wonder of the Seas de etkinliklerle doluydu. Konuklar oyun salonunda görüntü oyunları oynayıp sörf simülatöründe dalgalarla boğuşabiliyordu. Masa tenisi, basketbol, kaya tırmanışı üzere sporların yanı sıra atlıkarınca, laser tag, kaçış odası hatta buz pateni pisti üzere şaşırtan seçenekler de vardı.

Özellikle su kaydırakları çok popülerdi. Bilhassa 10 kat üstten aşağı kaymayı sağlayan, şu an denizlerdeki en yüksek kaydırak diye biliniyor.

Bunun yanı sıra dans, davul, akrobasi, buz dansı üzere cümbüşler de vardı. Gündüzleri canlı kümeler geceleri ise güldürü gösterileri sahne alıyordu.

Ben çok uygun bir yüzücü, atlet ya da maceracı değilim. Çocuklarım da olmadığından gemideki aktivitelerin birden fazla bana hitap etmedi. Geminin en büyük cümbüşleri olan kaydıraklar ve başka su sporlarına katılmadım bile. Laser tag ve küçük golf oynarken eğlendim nitekim de lakin genele bakıldığında bu aktivitelerin farklı bir kitleye hitap ettiğini söyleyebilirim.

CocoCay adası

HER YER, HER ŞEY ÇOK KALABALIK

Sadece yetişkinlere açık olan alanlarda biraz başımı dinleyebileceğimi düşünsem de her gün çok büyük kalabalıklarla boğuşmak zorunda kaldım.

Zaten dünyanın en büyük cruise gemisinin kalabalık olacağı garantiydi. Lakin geminin açık hava güverteleri ve ana açık büfesi üzere noktalar günün her saati yolcu doluydu. Asansörler tıklım tıkış olduğundan merdivenleri kullanmak bana daha süratli geliyordu. Havuz kıyısında uzanacak bir şezlong bulabilmenin zorluğu nedeniyle hayal kırıklığına uğradım.

Daha fazla gevşemeyi umuyordum ancak bilakis gerginliğim arttı. Buna bir de kalabalıklardan hoşlanmayışımı eklerseniz, cruise tatilinin bu yanı seyahat boyunca gerilim yaşamama neden oldu. Kamaram dışında sakin, kalabalığın olmadığı bir yer bulamadım.

TEK KİŞİ GİTMEK ÇOK DAHA MASRAFLI VE SIKICI

Kamara demişken, benimki rahattı fakat tek başıma seyahat etmenin bir handikapını yaşadım: Cruise tatilleri tek başınıza olduğunuzda daha şiddetli ve masraflı oluyor. O yüzden bir seyahat arkadaşı edinmenizi tavsiye ediyorum.

Çünkü cruise gemilerinin kamaraları birden fazla vakit en az iki kişinin kalacağı formda tasarlanıyor. Tek başınıza bir oda tuttuğunuzda iki kişilik fiyat ödemek zorunda kalıyorsunuz. Cruise Critic sitesine nazaran, birtakım gemilerde tek kişilik odalar da var lakin bu pek yaygın bir durum değil. Royal Carribean’ın birtakım gemilerinde de tek kişilik odalar bulunabiliyor lakin benim gemimde yoktu.

Bindiğim geminin fiyatları, birçok otelde olduğu üzere oda başına değil kişi başına olacak formda listelenmişti. Arama yaparken tek konuk ile iki konuk ortasında geçiş yaparken, tek bireyde fiyatın bir anda ikiye katlandığını gördüm. Los Angeles Times’a nazaran bu fark cruise şirketinin odaya alabileceği ikinci yolcunun yokluğunda yaşayacağı gelir kaybını telafi etmeyi amaçlıyor.

Ben okyanus gören bir kamara için toplam 2000 dolar ödedim. Eğer yanımda birini daha götürmüş olsaydım, ödeyeceğimiz kişi başı fiyat, bunun yarısı kadardı.

Üstelik öylesi daha da keyifli olurdu. Sosyal aktivitelere ve öbür yolcuların benimle sohbet etmesine rağmen, gemide kendimi yalnız hissettim. Beni tanıyan biriyle sohbet etme ve yeni yerleri sevdiğim biriyle deneyimleme isteği duydum. Genelde tek başıma seyahat etmekten hoşlanırım lakin birçok aileyle ve arkadaş kümesiyle çevrili olmak bana “Keşke benimkiler de burada olsaydı” dememe neden oldu.

PLANLAMA, PLANLAMA, PLANLAMA

Ben olağanda seyahatteyken kendi kendime dolaşma, kendi planımı yapma, canım istediğinde o planları çöpe atma özgürlüğünü tercih ederim. Cruise ise çok ağır bir seyahat demek. Her gün planlarla dolu. Her sabah kapıma o günkü aktifliklerin başlangıç saatlerini bildiren bir program bırakıldı.

Ben tatildeyken akışına bırakmayı severim, yani günümün her saatine bir rezervasyon yapmam. Ama gemideyken anlık kararlar almak çok sıkıntı oldu. Tüm özel yemekler servis eden restoranlar ve tüm şovlar, Royal Carribean uygulaması aracılığıyla rezervasyon istiyordu.

AquaTheater’daki sirk emsal akrobatik su gösterisi en tanınan ve yer bulunması en sıkıntı şovdu. Fakat üçüncü gün yer bulabildim. Başka yolcular bu sistemi seviyor üzereydi. Hatta cruise şirketinden beklenen buydu. Ancak ben daima plan yapmayı gerilimli buldum.

Joey Hadden’ın “Şimdiki aklım olsaydı” dediği kimi ayrıntılar da var. Hadden, kendisi üzere birinci defa cruise seyahati yapacak olanlara yönelik ipuçlarını şöyle sıralıyor: 1) Birinci sefer için bir haftalık değil de daha kısa bir program ayarlamak. 2) Bir arkadaşla birlikte seyahat etmek. 3) Geminin orta kısmında dalgaların ve sarsıntıların etkilemeyeceği bir oda rezerve etmek. 4) Kulak tıkacı götürmek. 5) Nakit para götürmek. 6) “Resmi gece” aktifliklerin fazla ciddiye almamak, bunun için şık kıyafet götürme zaruriliği hissetmemek. 7) Görmek istediği etkinliklere gemiye biner binmez rezervasyon yaptırmak. 8) Öbür yemekler de pek lezzetli olduğundan çok fazla özel restoran rezervasyonu yaptırmamak. 9) Liman cinslerinde plaj vakti içerenleri seçip vakit kaybetmemek. 10) Şayet varsa seyahat sonundaki dönüş uçağının biletini çok ileri saate almamak.

 

NEDEN SEVİLDİĞİNİ ANLIYORUM AMA…

Gemiden ayrılırken ülkü cruise yolcusu profili de başımda oluşmuştu: Zamanını dakika dakika planlamayı seven, başka yolcuların yarattığı kalabalığı önemsemeyen ve su kaydırağının vereceği heyecanın peşinde koşan bir tatilci.

Haberlerim için çalışmanın dışında bir haftamı güneşte yatarak, limanlarda çeşitlere katılarak ve orta sıra laser tag ya da kaya tırmanışı üzere etkinliklere katılarak geçirdim.

Dünyanın en büyük gemisinde yedi gece geçirdikten sonra, buranın neden her türlü eğlenceyi tıpkı çatı altında arayan, orta sıra da farklı yerler keşfetmeyi seven tatilcilerin favorisi olduğunu anlıyorum. Ben bunu tercih etmem. Bir gemide dolanmaktansa her adada farklı vakit geçirmeyi yeğlerim. Bir dahakine Karayipler’e gidecek olsam, uçağa binerim.

Insider’ın, “I took my first Caribbean cruise, and quickly learned that cruising is a lifestyle that’s not for me”, “8 things seasoned cruisers say you should know before stepping foot aboard your first cruise” ve “10 things I wish I’d done differently on my first cruise, from choosing a better room to reserving shows in advance” başlıklı haberlerinden derlenmiştir.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.