SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Servis modeli ödeme kuruluşu kurgusunu oluşturuyoruz’

‘Servis modeli ödeme kuruluşu kurgusunu oluşturuyoruz’‘Servis modeli ödeme kuruluşu kurgusunu oluşturuyoruz’ İş Bankası’nın Ocak 2021’de satın …

‘Servis modeli ödeme kuruluşu kurgusunu oluşturuyoruz’
Akacan The Mall
05.04.2022 08:37
0
A+
A-

‘Servis modeli ödeme kuruluşu kurgusunu oluşturuyoruz’
‘Servis modeli ödeme kuruluşu kurgusunu oluşturuyoruz’

İş Bankası’nın Ocak 2021’de satın aldığı Moka Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu Genel Müdürü Halim Memiş, şubat ayı başında Moka’nın elektronik para ihracı lisans müracaatının kabul edildiği söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Memiş, gerek bu lisans gerek de sahip oldukları öbür lisanslarla servis modeli bankacılığı üzere, servis modeli elektronik para kuruluşu, servis modeli ödeme kuruluşu kurgusunu oluşturarak piyasada fintech şirketlerini ve yenilikçi yaratıcı tahlilleri desteklemek istediklerini söyledi. “En azından sahip olduğumuz lisansları direkt alma muhtaçlığı olmadan bu fikre ve projesine inanan bizim de inandığımız iş ortaklarıyla birlikte yürümek istiyoruz” diye Memiş, hem e-para tarafında hem de servis bankacılığı tarafında bunu birinci önemsedikleri mevzu olduğunun altını çizdi.

Akacan The Mall

‘Ürün ve hizmet geliştiren bir ödeme ve e-para şirketi olacağız’

Memiş, orta ve uzun vadede ise Moka’nın yakın coğrafyada başlayacak açılımlarla yurtdışına açılacağını kelamlarına ekledi. Teknoloji şirketi olduklarını unutmadan eser ve hizmet geliştirmeye odaklanacaklarını söz eden Memiş, her ne kadar kesimde rekabet ağır olsa da müşteri sıkıntısını tespit edip o sorunu çözebilecek şirketlerin önünde gidecek yolunun olduğunu kaydetti. Memiş, “Ürün ve hizmet geliştiren bir ödeme ve e-para şirketi olacağız” dedi.

‘Bu hizmet ve kolaylıkları bir bankanın tek başına sunması mümkün değil’

Moka Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu’nun 2014 yılında finans alanında yeni ve yenilikçi eser ve hizmetler geliştirmek hedefiyle kurulan bir teknoloji şirketi olduğunu belirten Memiş, 2016 yılında da lisans alan birinci beş ödeme kuruluşundan biri olduğunu söyledi. 2021 yılının Moka açısından çok stratejik bir devir olduğunu ve 5 Ocak prestijiyle Moka’nın paylarının tamamının İş Bankası tarafından satın alındığını tabir eden Memiş, bu satın almanın kesimde bir birinci olduğunun altını çizdi. İş Bankası’nın Moka Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu’nu satın almasının stratejik bir seyahatin sonucu olduğunu kaydeden Memiş, “Bugün ödeme kuruluşları ve elektronik para şirketleri tarafından sunulabilen bir ekip hizmetleri ve kolaylıkları bir bankanın tek başına sunması mümkün değil. Tüketicinin, işletmelerin bu hizmetlere ulaşabilmesi için ya birden fazla banka ile çalışması gerekir ya da bu tip bir tahlille bu hizmetlere kolay ulaşabilir. İş Bankası da finansal kapsayıcılığı arttırabilmek, en son olarak muhtaçlık sahibi işletmelerin, bireylerin bu tip tahlillere daha süratli ve kolay ulaşımını desteklemek, aslında bir fintech’in çevikliği ile kurumsal yapının sağlayacağı dayanağı bir ortada bulundurarak bu tarafta yenilikçi hizmet ve eserlerin süratli bir halde pazara sunulmasını amaçladı” dedi.

‘İlk çeyrekte beş kat büyüdük’

İş Bankası’nın Ocak 2021’de Moka’yı satın almasının akabinde şirketin hem teknolojik altyapısının yenilendiğini hem de insan kaynakları tarafında tertip manasında yapıların oluşturulduğunu kaydeden Memiş, geçen yılı iki kat büyüme ile kapattıklarını belirtti. 2022 yılı mart prestijiyle bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran şirketin süreç hacminin beş kat arttığını vurgulayan Memiş, 2022 yılı genelinde de bu performansın sürmesini beklediklerini ve yılı 4.5-5 kat büyüme ile kapatmayı hedeflediklerini söyledi. 2021 yılının e-ticaret özelinde önemli artışların olduğunu bir yıl olduğunu söz eden Memiş, “BKM datalarına nazaran e-ticaret hacmi 454 milyar TL oldu. Bu sayının içinde e-para ve ödeme kuruluşlarının hissesi yüzde 12 olarak gerçekleşti. Bu muazzam bir artış. Önümüzdeki devirde bu artışın devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘B2B tarafında çok önemli fırsatlar var’

Bölüm şirketlerinin genelde son tüketiciye satış yapan e-ticaret tarafına ağırlaşmış durumda olduğunu belirten Memiş, aslında şirketler ortası (B2B) tarafta da çok sayıda oyuncu olduğunu söyledi. Memiş, “Sektör şirketleri olarak en son tüketiciye satış yapan e-ticaret firmalarına aslında bankalardan aldığımız servisleri katma pahalı bir formda sunarak onların tek noktası olmak istedik ve onların o süreçlerini kolaylaştırdık. Bu daima bu türlü kesin tüketiciye satış yapan bir dünya üzerinden gitti. B2B tarafında ise biraz daha bayileri aracılığıyla da son tüketiciye ulaşacak kısıma kadar aslında çok sayıda oyuncu var. Bu oyuncuların hepsinin de farklı düzeylerde farklı gereksinimleri var. Burada çok büyük fırsat olduğunu düşündük. Geçen yılın ikinci yarısından itibaren bu tarafta süratli tahliller üreterek kesimden ayrışmaya başladık. Moka Panel ismini verdiğimiz bir altyapımız var. Buradan firmalar tedarikçilerini ve bayilerini tanımlayarak onlarla olan ödeme ve tahsilat süreçlerine kredi kartını da entegre edebildiler. Tıpkı noktadan tek panelden 15’e yakın bankanın taksit programlarını ve peşin ödemelerini alabildiler. Bu tarafta önemli hoş işler yaptık” diye konuştu.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.