SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Seçim tarihini bile Türkiye’ye endekslediler

İlkbaharda sandığa gitmeye hazırlanan Yunanistan’da dikkatler Türkiye’nin yakında açıklanması beklenen seçim tarihine çevrildi. Miçotakis idaresi, iki ülke seçimlerinin çakışmamasını istiyor.

Seçim tarihini bile Türkiye’ye endekslediler
Akacan The Mall
05.01.2023 07:41
0
A+
A-

Seçim tarihini bile Türkiye’ye endekslediler
İlkbaharda sandığa gitmeye hazırlanan Yunanistan’da dikkatler Türkiye’nin yakında açıklanması beklenen seçim tarihine çevrildi. Miçotakis idaresi, iki ülke seçimlerinin çakışmamasını istiyor.

Türkiye’deki seçim tarihi, Yunanistan’da seçimlerin ne vakit yapılacağını belirleyecek kıymetli bir faktör haline geldi. Türkiye’de seçimlerin 18 Haziran’dan önceye çekilme ihtimali, Atina’da kaygı yaratırken, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in seçim takvimini de altüst ettiği öne sürüldü.

ATİNA’NIN TAKVİMİ   

Akacan The Mall

Türkiye ile Yunanistan’daki seçimlerin birebir yahut birbirlerine yakın tarihlere denk düşmemesini isteyen Başbakan Miçotakis, ülkesinde nisan ayının birinci yarısında sandık başına gidilmesini planlıyordu. Uygulanacak seçim sistemi nedeniyle, tek partili ya da koalisyon hükümeti kurulması ihtimalinin çok zayıf olduğundan, mayıs ayının ikinci yarısında, farklı sisteminin uygulayacağı yeni seçimlerin yapılmasını ve tekrar iktidara gelmeyi tasarlıyordu. Miçotakis’in planı, Yunanistan’daki seçimlerin, 18 Haziran’dan evvel, mayıs sonlarına kadar tamamlanmasıydı.

YUNANİSTAN ÖTELEYEBİLİR

Ta Nea gazetesine nazaran, Başbakan Miçotakis, Türkiye’de seçimlerin 18 Haziran’da önceye çekilmesi ihtimali karşısında, artık Yunanistan’da birinci seçimlerin, nisan yerine mayıs ayında yapılması mümkünlüğü üzerinde duruyor. Yunan medyasında, Miçotakis’in, iki ülkedeki seçim tarihlerinin tıpkı yahut birbirlerine yakın tarihlerde yapılmamasını istemesinin nedenleriyle ilgili şu argümanlar ortaya atıldı: 

– Seçim öncesi devirlerin çakışması durumunda, karşılıklı sert telaffuzlar nedeniyle, gerginlik ansızın daha da tırmanabilir.

– Yunanistan’da birinci ile ikinci seçimler ortasındaki 1.5 aylık müddette, başbakanın ve bakanların değişeceği süreksiz bir seçim hükümeti kurulacak. Türkiye, kelam konusu müddetten yararlanmak isteyebilir.

MİÇOTAKİS, ÇİPRAS’IN ÖNÜNDE

Ülkede yayınlanan son anketler, Miçotakis’in, rakibi ana muhalfetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) partisi önderi Aleksis Çipras’tan 8 puan önde gittiğinde birleşti. Anketler, Miçotakis’in başkanı olduğu merkez sağcı Yeni Demokrasi partisinin seçimlerde yüzde 36-37 oranında oy toplayacağını gösteriyor. Bu oran, seçim sistemi nedeniyle, yapılacak birinci seçimlerde Miçotakis’in iktidarını koruyalabilmesi için kâfi değil. SYRİZA’nın, sosyalist Pasok ile koalisyon hükümeti kurabilmesi ihtimali de çok zayıf görünüyor. Birinci seçimlerde, bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için yüzde 46.5 oranında oy toplamasını gerektiriyor.

Buna karşı birebir oran, farklı sistemin uygulanacağı ikinci seçimlerde Başbakan Kiriakos Miçotakis’in tek başına iktidarda kalabilmesi için kâfi olabilir.

BİLGİ NOTU

Yunanistan’da son genel seçimler 7 Temmuz 2019’da yapılmıştı. Miçotakis’in önderi olduğu Yeni Demokrasi partisi oyların yüzde 39.85’ini alarak, 300 üyeli parlamentoda 158 milletvekili ile temsil edilmişti. 

AKAR’DAN YUNAN MEVKİDAŞINA TAZİYE MESAJI

Türk ve Yunan Savunma Bakanları Hulusi Akar ile Nikos Panayiotopulos ortasındaki direkt irtibat çizgisi, geçtiğimiz günlerde, üzücü bir gelişme için de olsa devreye girdi. Panayiotopulos’un, 82 yaşındaki annesi Katerina’nın kansere yenik düşerek hayatını kaybettiğini öğrenen Akar, Yunan mevkidaşına başsağlığı iletisi gönderdi. Yunan medyasına nazaran Akar “Sevgili Nikos, sana ve ailene samimi taziyelerimi lisana getiriyorum. Annen, huzur içinde yatsın” dedi. Panayiotopulos da “Dayanışman için teşekkür ederim. 2023’ün bir barış yılı olmasını dilerim. Bunun olabilmesi için de birlikte çalışmalıyız” karşılığı verdi.

Nikos Panayiotopulos – Hulusi Akar

Akar, Yunan mevkidaşına başsağlığında bulunmakla yetinmedi. Panayiotopulos’un annesi Katerina’nın, Kavala kentindeki Ayios Pavlos kilisesindeki cenaze merasimine “Bay ve Bayan Hulusi Akar” yazılı çelenk de gönderdi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.