SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Savaşın simge yüzü olmuştu: Fotoğraflarımı palavralarını yaymak için kullandılar!

Savaşın simge yüzü olmuştu: Fotoğraflarımı palavralarını yaymak için kullandılar!Mariupol’den haber ajanslarının servis ettiği bir fotoğraf …

Savaşın simge yüzü olmuştu: Fotoğraflarımı palavralarını yaymak için kullandılar!
Akacan The Mall
17.05.2022 13:22
0
A+
A-

Savaşın simge yüzü olmuştu: Fotoğraflarımı palavralarını yaymak için kullandılar!
Mariupol’den haber ajanslarının servis ettiği bir fotoğraf savaşın sembollerinden biri haline gelmişti. 9 Mart’ta patlayan bir bomba doğum hastanesini vurduğunda karnı burnunda bir bayanın yara bere içindeki yüzü tüm manşetlerin baş köşesindeydi. Marianna Vyshemirsky, o fotoğrafın ve sonrasında yaşadıklarının hikayesini bu türlü anlattı…

Bombalanan bir doğum hastanesinden kaçan gebe bir bayanın fotoğrafı, Ukrayna’daki savaşın en ikonik manzaralarından biri oldu. Lakin fotoğrafa husus olan her şey harikulâde bir Rus dezenformasyon kampanyasının gayesi oldu ve dünya çapında reaksiyon topladı.

Alnı kan içindeyken bir yorgana sarılmış merdivenlerden inen Marianna Vyshemirsky’nin imajı artık tüm dünya tarafından hafızalara kazınmış durumda.

Akacan The Mall

Fotoğraf, Mariupol’daki bir Rus hava saldırısının akabinde çekildi. İnternette, gazetelerin ön sayfalarında dolaştı ve BM Güvenlik Kurulu’nda tartışıldı. Fakat bir akından sağ kurtulan Marianna, kendisine ve ailesine yönelik diğer bir dezenformasyon ve nefret taarruzuyla karşı karşıya kaldı.

AP’nin çektiği bu fotoğraf Rusya – Ukrayna savaşının simgesi haline geldi

‘OYUNCU’ DEDİLER

Rusya, taarruzla ilgili palavralar saçmaya çalışırken, 29 yaşındaki Marianna haksız yere “oyunculuk yapmakla” suçlandı. Rus diplomatlar, onun bir değil iki farklı bayanı “oynadığını” bile sav etti.

Genç bayan “Gelip beni bulacakları, öldürüleceğim, çocuğumun modüllere ayrılacağı tarafında tehditler aldım” diyor BBC’ye verdiği röportajda. Bu, Marianna’nın Donbass’ın Rus takviyeli ayrılıkçılar tarafından denetim edilen bir kısmından memleketine tahliye edildikten sonra büyük bir Batılı medya kuruluşuyla yaptığı birinci röportaj.

“Kızım sıkıntı bir vakitte ortaya çıkmayı seçti” diye açıklıyor, “Ama bu koşullar altında gelmesi bile hiç olmamasından daha düzgün.”

‘HER ŞEY ALT ÜST OLDU’

Mariupol’da hayat savaştan evvel çok farklıydı. Marianna, toplumsal medyada hoşluk eserlerini tanıtırken, kocası Yuri, Azovstal çelik fabrikalarında çalışıyordu.

“Sessiz ve kolay bir hayatımız vardı” diyor ve “Sonra alışılmış ki her şey alt üst oldu.” diye ekliyor.

Instagram hesabı incelendiğinde Marianna’nın anne olma heyecanı çabucak göze çarpıyor.

Marianna hastaneye kaldırıldığında, Mariupol Ukrayna’nın en çok bombalanan kenti olmaya devam ediyordu. 9 Mart’ta hastaneyi sarsan bir patlama olduğunda, genç anne adayı koğuştaki öbür bayanlarla sohbet ediyordu.

O anda başına bir battaniye çekti. Akabinde ikinci bir patlama meydana geldi.

“Etrafta uçuşan her şeyi, şarapnelleri ve başka şeyleri duyabiliyordunuz” diyor. “Sesi uzun müddettir kulaklarımda çınlıyordu.”

“Bebeğim için hazırladığım her şey o doğumhanedeydi” diyor ve başka sivillerle birlikte bodruma nasıl sığındığını anlatıyor.

Muhabirler hastane önünde fotoğrafladıkları bayanı takip edip, eşyalarını alıp tekrar dışarı çıkmaya çalışırken de görüntüledi

BİR PALAVRANIN ANATOMİSİ

Marianna hastanenin dışında eşyalarını almayı beklerken Associated Press’ten gazeteciler tarafından fotoğrafı çekildi. Muhabirler binadan çıkan merdivenlerden inerken onu tekrar yakaladılar.

Bu imgeler kısa müddette viral oldu. Ve o sırada Kremlin yanlısı bir Telegram kanalında fotoğrafların “sahnelendiği” tarafındaki temelsiz savlar ortaya çıktı. Marianna’nın hoşluk blogu, makyaj yaparak kendine geçersiz yaralar ‘çizen’ bir ‘aktör’ olduğunu öne sürmek için kullanıldı.

Bu palavralar, üst seviye Rus yetkililer ve devlet medyası tarafından tekrarlandı ve güçlendirildi.

Hatta fotoğrafların farklı bireylere ilişkin olduğu açık olmasına karşın, diğer bir gebe bayanın sedyedeki fotoğrafının da Marianna olduğunu tez ettiler. Sedyedeki bayan ve doğmamış çocuğu daha sonra aldıkları yaralardan ötürü öldü…

Kaçan ve internet erişimi olmayan Marianna, bu imajları günler sonraya kadar görmedi. Bu noktada, Instagram hesabı suçlayıcı ve tehdit edici bildirilerle dolup taştı. “Bunları duymak hakikaten rahatsız ediciydi, zira aslında hepsini yaşadım” diyor. Lakin kendisi hakkında yanlış bilgileri yayan Rus yetkilileri direkt eleştirmekten kaçınıyor. Bunun yerine Associated Press’i eleştiriyor:

‘AP’YE KIRGINIM’

“Fotoğraflarımı toplumsal medyada yayınlayan gazetecilerin, bu atağın nitekim olduğunu doğrulayabilecek başka gebe bayanlarla röportaj yapmamış olmalarına kırıldım.”

Bunun, birtakım insanların neden “her şeyin sahnelendiği izlenimini edindiğini” açıklamaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Fakat Marianna’nın kendi sözüne nazaran kendisi tahliye edilen son hastalardan biriydi ve o sırada AP gazetecileri geldi. Gazeteciler olay yerindeki öbür bireylerle görüştü. Ve Rus yetkililerin daha sonra yaydığı geçersiz kıssayla hiçbir ilgileri yoktu.

MARİANNA’YI ARAMAK

Hücumdan sonraki günlerde Marianna, Veronika’yı diğer bir hastanede doğurdu.

Binlerce kişi üzere, Marianna ve Yuri de umutsuzca Mariupol’dan kaçmaya çalışıyorlardı. Haftalarca onlarla irtibat kurmak büyük ölçüde imkansızdı. Sonunda Marianna’nın akrabaları BBC’ye çiftin kentten çıktığını söylediler lakin nerede oldukları aşikâr değildi. Daha sonra nisan ayı başlarında Donbass bölgesinde yine ortaya çıktılar.

Marianna BBC ile konutundan konuştu.

Marianna kızını öbür bir hastanede dünyaya getirdi

GERÇEĞİ BİR ORTAYA GETİRMEK

Kremlin ezkaza ve tekraren atağa uğrayan hastanenin Mariupol’un bir numaralı hastanesi olduğunu ve artık çalışmadığını öne sürmüştü. Lakin BBC’nin dezenformasyon takımı Marianna’nın bulunduğu hastaneyi belirledi: Üç numaralı hastane.

Marianna, hastanenin katiyen kendisini ve öbür hastaları tedavi ettiğini doğruluyor: Üstelik Rusya’nın hastanenin bir sıhhat tesisi olarak çalışmadığına dair savlarının aksine… Rusya ayrıyeten hastanenin Azak alayı (Azov taburu) isimli neo-Nazilerle irtibatlı tartışmalı Ukraynalı milliyetçi küme tarafından ele geçirildiğini argüman etmişti.

Marianna ise bulunduğu binada Ukrayna ordusunun konuşlanmadığını söylüyor. Doğum ünitesinin karşısındaki binadaki onkoloji ünitesinde Ukraynalı askerler gördüğünü söylüyor. Orada yerleşik olup olmadıkları ise aşikâr değil.

AP muhabirleri bir uçağın duyulabileceği bir görüntü da dahil olmak üzere, hastane saldırısının bir hava saldırısı olduğuna dair ispatları belgelediler. Öte yandan olay yerine gelen bir asker ve bir polis memuru, hücumun hava saldırısı olduğunu söyledi.

Fotoğraflarda ayrıyeten, mühimmat uzmanlarının lakin bir hava saldırısından kaynaklanabileceğini söylediği devasa bir krater de görülüyor.

Marianna, “Bu krateri şahsen görmedim lakin görüntüsünü gördüm” diyor. “Aslında kimseyi suçlayamam, zira [patlamaların] nereden geldiğini kendi gözlerimle görmedim.”

Marianna, Instagram ve öteki toplumsal medya platformları için reklam çalışmaları yapıyordu

TROLLER İÇİN MAKSAT

“Bazı beşerler oyuncu olduğumu söyledi, başkaları hava saldırısı olmadığı konusunda palavra söylediğimi söyledi” diyor Marianna.

Arkadaş olarak gördüğü kimileri bile ona inanmıyor. Hoşluk blogcusu arkadaşı Yaroslava Rusya’da yaşıyor ve devlet televizyonunun Marianna’nın oyunculuk yaptığı argümanlarına inanmaya devam ediyor.

Yaroslava “Bence Marianna rolünü oynadı. Ukrayna’nın her şeyden Rusya’yı sorumlu tutmak için Ukrayna ordusuna muhtaçlığı vardı.”

Arkadaşı o vakitten beri Marianna’yı Instagram’da takip etmeyi bıraktı ve onunla bir daha konuşmak istemiyor. Marianna, “Tanıdığım insanların benim yapmadığım bir şeye inanması üzücü” diyor…

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.