SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

“Savaş Sonrası Ermenistan” birinci defa CNN TÜRK’te

2020 yılındaki Karabağ Savaşı akabinde Türkiye’den Ermenistan’a giden birinci haber kanalı CNN TÜRK oldu. Takımımız ülkenin en önde gelen niyet kuruluşunun yöneticisi Richard Giragosian ve Ermenistan Parlamentosu’nda muhalefet saflarında milletvekili olan Tigran Abrahamyan ile konuştu.

“Savaş Sonrası Ermenistan” birinci defa CNN TÜRK’te
Akacan The Mall
24.03.2023 11:52
0
A+
A-

“Savaş Sonrası Ermenistan” birinci kere CNN TÜRK’te
2020 yılındaki Karabağ Savaşı akabinde Türkiye’den Ermenistan’a giden birinci haber kanalı CNN TÜRK oldu. Grubumuz ülkenin en önde gelen fikir kuruluşunun yöneticisi Richard Giragosian ve Ermenistan Parlamentosu’nda muhalefet saflarında milletvekili olan Tigran Abrahamyan ile konuştu.

2020 yılındaki Karabağ savaşı akabinde Türkiye’den Ermenistan’a giden birinci haber kanalı CNN Türk oldu. Serdar Korucu ve CNN Türk Şef Kameramanı Ahmet Akpolat’ın “Savaş Sonrası Ermenistan” evrakı için ülkenin en önde gelen fikir kuruluşunun yöneticisi Richard Giragosian ve Ermenistan Meclisi’nde muhalefet saflarında milletvekili olan Tigran Abrahamyan ile konuştu.

Dosyanın birinci kısmında Richard Giragosian, “En kıymetli seçim, 2021’deki erken parlamento seçimiydi. Burada Paşinyan’ın hükümeti ve partisi, savaşı kaybetmiş olmasına rağmen oyların ezici çoğunluğunu kazandı” dedi. Giragosian, “Hükümetinin tekrar seçilmesinin büyük bir sebebi, muhalefetin güvenirliğini yitirmiş olması. Paşinyan’a oy veren pek çok seçmen, aslında muhalefete karşı oy verdi. Zira Ermenistan’da muhalefet, geçmişin yozlaşmış ve otoriter hükümetlere yakınlığıyla biliniyor. Ermenistan siyasetinin Jurassic Park’ı konumunda” diye konuştu.

Akacan The Mall

Muhalefet milletvekili Tigran Abrahamyan ise “Hükümet toplumdaki epey derin, telaş verici hayal kırıklıklarının yaşandığı bu periyodu kullanarak uydurma barış gündemi öne sürdü ve halkı gerçekte her şeyin bittiğine, barış gündemi vaktinin geldiğine inandırmaya başladı” tabirlerini kullandı.

BÖLGESEL ÇALIŞMALAR MERKEZİ YÖNETİCİSİ RICHARD GIRAGOSIAN: HEM ERMENİSTAN HEM AZERBAYCAN, SOVYET SİYASETLERİNİN KURBANI

Richard Giragosian savaşın çıkış nedeniyle ilgili Sovyetler Dönemi’nin siyasetlerini işaret etti ve “Hem Ermenistan hem de Azerbaycan, Sovyetler Birliği’nin sonları bölme ve değiştirme siyasetlerinin kurbanı oldu. Bu savaş Sovyetler Birliği’nin Gorbaçov periyodunda başladı. Bu iki taraf için de büyük bir yük ve ağır bir miras oldu” dedi. Giragosian, savaşın öncesinde Erivan idaresinin siyasetini da eleştirdi, “Yıllarca pek çok fırsat kaçtı. Ermenistan, 2020 savaşı öncesinde daha fazla taviz verebilirdi, vermeliydi. Bu fırsatlar daima kaçtı. Dağlık Karabağ sonlarının ötesindeki Azerbaycan topraklarının geri verilmesi gibi” diye ekledi.

BÖLGESEL ÇALIŞMALAR MERKEZİ YÖNETİCİSİ RICHARD GIRAGOSIAN: RUSYA NEREDEYSE 2020 SAVAŞININ ÇIKMASINI TEŞVİK ETTİ

Giragosian “Rusya neredeyse 2020 savaşının çıkmasını teşvik etti” derken Tigran Abrahamyan, “Rusya’nın bu savaşın uzun müddet devam etmesinden bir çıkar hedeflediğini düşünmüyorum. Sonrasında anlaşıldığı üzere Rusya’nın savaşı durdurmak için farklı teklifleri olmuş ve bunlardan biri de Ermenistan tarafından reddedilmiş. 19 Ekim’de Rusya Devlet Lideri Putin, savaş bitiminden sonra sahip olduğumuzdan çok daha yeterli olan belli kaideler önermiş fakat Ermenistan hükümeti bunu kabul etmemiş. Yani Rusya’nın bekleyip de savaşı son anda durdurduğunu düşünmek açıkça gerçek olmaz” dedi.

Abrahamyan, savaşta Türkiye’nin rolünün altını çizdi, “Bu savaşı süratli bir halde durdurmak o kadar da kolay değildi. Tahminen karşımızda yalnızca Azerbaycan olsaydı savaşı daha erken ve bizim için daha uygun şartlarda durdurmak mümkün olabilirdi lakin Türkiye’nin müdahale faktörü vardı ki bu nedenle savaş hem daha uzun sürdü hem de bizim için çok daha berbat sonuçlandı” tabirlerini kullandı.

Ermenistan’daki Bölgesel Çalışmalar Merkezi Yöneticisi Richard Giragosian, “Çözüm, büsbütün diplomasiye geri dönülmesi” dedi ve “Azerbaycan ve hatta Türkiye açısından Ermenistan tarafında bulabilecekleri en uygun muhatap Paşinyan. Türkiye ve Azerbaycan için Ermenistan’la alakalarda sağlam ve demokratik yollarla seçilmiş bir başkanla müzakere etmek daha iyi” diye ekledi.

Giragosian, “Ermenistan’ın güneyindeki Syunik bölgesine bakalım. Burası coğrafik ve jeopolitik pozisyonundan ötürü hayli kırılgan. Azerbaycan’ın Ermenistan’ın güneyinden Nahçıvan’a, oradan da Türkiye’ye giden ve genişletilmesi planlanan ticaret ve nakliyat yolu burası. Bu kelamı edilen Zengezur projesi. Bence bu bir koridor değil. Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan ortasında varılan bu özel taviz, ticaret ve nakliyeciliğin tekrar tesis edilmesi üzerine. Ermenistan’ın güneyinden geçen bir yol ve bir demiryolu inşa edilecek. Lakin bu yolların Ermenistan topraklarındaki kısmı, hâkim Ermenistan topraklarında fakat Rus denetiminde olacak. Yani tartışmalı bir öge kelam konusu. Burası ayrıyeten Dağlık Karabağ’daki Ermenilere en yakın hudut bölgesi. Birebir vakitte Ermenistan’ın İran’la sonu olan tek bölgesi” dedi.

Ermenistan Meclisi’nde muhalefet saflarında milletvekili olan Tigran Abrahamyan ise “Ermenistan ile İran ortasındaki ilişkiyi sağlamak açısından Syunik’in rolü çok değerli. Syunik üzerinde tam bir denetim sağlanması ve Nahçıvan’ın Syunik üzerinden Türkiye’ye bağlanması için uzun vadeli bir gaye var. Ermenistan’la olan temasını hayli değerli ve stratejik gören İran, bunu çok güzel anlıyor” sözlerini kullandı.

Abrahamyan, “İran, açıklamaları ve hareketleriyle Azerbaycan’ın Syunik’e yönelik emellerinin hayata geçirilmesini mümkün olan her biçimde engellemeye çalışıyor ve İran’ın Syunik’in merkezi olan Kapan kentinde bir konsolosluk kurması ve orada da faaliyetini sağlamaya çalışması bir tesadüf değil” diye konuştu.

Giragosian ise Bakü ile Tahran ortasında artan gerginlik konusunda uyardı, “Son gelişmelere bakacak olursak Azerbaycan ve İran ortasında bir çatışma potansiyeli var. İran’ın Ermenistan’ın güneyinde konsolosluk açması da bir kesimi. İran ile Azerbaycan ortasındaki mevcut çatışma öncelikle İran’ın kuzeyindeki potansiyel toprak kavgalarından kaynaklanıyor” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.