SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sarsıntılarda can kaybı artıyor

Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki zelzelenin üzerinden 9 gün geçti. AFAD, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açan zelzelelerde 31 bin 643 kişinin hayatını…

Sarsıntılarda can kaybı artıyor
Akacan The Mall
14.02.2023 07:36
0
A+
A-

Depremlerde can kaybı artıyor
Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki zelzelenin üzerinden 9 gün geçti. AFAD, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açan sarsıntılarda 31 bin 643 kişinin hayatını…

Kahramanmaraş merkezli 10 ili vuran sarsıntının üzerinden 9 gün geçti. Zelzelede can kaybı ve yaralı sayısı artıyor.

Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD), saat 10.00 prestijiyle Kahramanmaraş merkezli zelzelelerde 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Akacan The Mall

Depremden etkilenen vilayetlerden 158 bin 165 afetzede tahliye edildi.

AFAD’dan yapılan açıklama şöyle:

“06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki zelzele meydana gelmiştir. Zelzelelerin akabinde 2.724 artçı zelzele meydana gelmiştir.

SAKOM’dan alınan son bilgilere nazaran Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ vilayetlerinde toplam 31.643 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 158.165 afetzede, bölgeden öteki vilayetlere tahliye edilmiştir.

Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Kıyı Güvenlik, DAK, İnanç, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve milletlerarası arama kurtarma çalışanından oluşan toplam 35.495 arama kurtarma çalışanı misyon yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda öteki ülkelerden gelen arama kurtarma çalışanı sayısı 9.793’tür.

Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Grupları, Gönüllüler, Lokal Güvenlik ve Lokal Takviye Ekipleri’nden görevlendirilen saha işçi sayısı ile birlikte bölgede misyon yapan toplam işçi sayısı 238.459’dur.

Afet bölgesine başta ekskavatör, alımlı, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 12.322 araç sevk edilmiştir.

Afet bölgelerine 40’ın üzerinde Vali , 152 Mülki Yönetim Amiri, 19 AFAD üst yöneticisi ile 68 vilayet müdürü görevlendirilmiştir. Ayrıyeten, milletlerarası yardımların uyumu için 13 büyükelçi ve 17 Dışişleri Bakanlığı işçisi bölgede görevlendirilmiştir.

Bölgeye, işçi ve gereç sevkiyatı için hava köprüsü kurulmuştur. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Kıyı Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sıhhat Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı 170 helikopter ve 76 uçakla toplam toplam 4.097 sorti yapılmıştır.

Bölgeye işçi, materyal sevkiyatı ve tahliye hedefiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 24, Kıyı Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 26 gemi görevlendirilmiştir.

“Gündem deprem”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kabinemizi Cumhurbaşkanımızın başkanlığında topluyor olacağız ve tekrar gündemimiz büsbütün yaşadığımız şu andaki afetler, son durum ve alınan ve alınacak olan önlemler.” dedi.

Ayni bağış kadar nakdi bağışın da değerli olduğunu, bu bahiste memleketler arası alandan birçok talebin geldiğini hatırlatan Oktay, “AFAD aracılığıyla yönlendirilen nakdi yardımların emelleri dışında bir kuruşunun dahi kullanılmasına asla müsaade edilmeyeceği için son derece sağlıklı bir sistem. Afetzedelere, vatandaşlarımıza her bir kuruşun ulaştırılacağıyla alakalı sağlıklı bir ulaşım kanalı, bağış kanalı olduğu için de bunu ben bir kere daha hatırlatmak isterim.” diye konuştu.

Oktay, “Yarın (salı) kısmet olursa kabinemizi Cumhurbaşkanımızın başkanlığında topluyor olacağız ve tekrar gündemimiz büsbütün yaşadığımız şu andaki afetler, son durum ve alınan ve alınacak olan önlemler.” sözünü kullandı.

Göç dalgası ve güvenlik algısıyla alakalı bir zafiyet olduğuna ait haberlere değinen Oktay, bunun asla kelam konusu olmayacağını vurguladı.

Sahada, yalnızca jandarma ve polis 130 bini aşkın işçinin misyon yaptığını bildiren Oktay, valilerin yahut mülki yönetimin muhtaçlıklarını ileteceği Türk Silahlı Kuvvetlerinin ek sınırsız çalışanının olduğunu belirtti.

Oktay, şunları kaydetti:

“İçeride bir güvenlik probleminin yaşanması mümkün değil. Buna asla müsaade etmeyiz. Bununla ilgili tüm önlemler alınmıştır. Göç dalgasıyla ilgili bilhassa toplumsal medya üzerinden oluşturulmak istenen palavra haber olayı da, farklı oluşturulmak istenen algı da büsbütün gerçek dışıdır. Bu türlü bir şey kelam konusu değildir. Hudutlarımız büsbütün itimat altındadır, denetim altındadır ve rastgele bir göç dalgasına müsaade vermemiz yahut rastgele bir güvenlik noktasında zafiyete müsaade vermemiz asla ve asla mümkün değildir. Bu çeşit dezenformasyonu yapanlar, gerek dezenformasyon yasası çerçevesinde, gerek OHAL maddeleri çerçevesinde de bunları sonuna kadar takip edeceğiz ve sonuna kadar da gerekeni yapacağız. Bundan da hiç kimsenin, hiçbir vatandaşımızın zerre kuşkusu olmasın.”

“250 market oluşturulacak”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan etkilenen bölgelere yönelik birebir yardımlara rahat ulaşım için 250 market oluşturulacağını söyledi.

Oktay, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile AFAD Uyum Merkezi’nde, Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan etkilenen bölgelerdeki son duruma ait açıklamalarda bulundu.

Enkazdan sağ kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Oktay, “185’inci saatte ve 8’inci gündeyiz. Hüseyin Berber kardeşimizin Antakya’da kurtulduğunu biliyoruz. Arama kurtarma gruplarımız artık de hem Hatay hem de Kahramanmaraş’ta bir anneyi, bebeğini ve anneanneyi kurtarmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

“Son güne kadar ümidimizi de umudumuzu da canlı tutacağız.” sözlerini kullanan Oktay, alandakilerin motivasyonunun son derece yüksek olduğunu belirtti.

Sahadaki yaklaşık 250-300 bin ortasındaki çalışanın son derece çabalı olduğunu lisana getiren Oktay, “Vatandaşlarımızı enkaz altından tekrar sağ kurtarmaya çalışacağız. İnşallah da kurtulurlar. Hem bizlerin hem de milletimizin duaları bu tarafta.” dedi.

“Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’a odaklandık”

Arama kurtarma işçisi sayısının, bugün prestijiyle 35 bin 600 olduğunu tabir eden Oktay, birçok vilayette durumun büsbütün denetim altında olduğunu, Kilis üzere birtakım vilayetlerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’a odaklandıklarını vurgulayan Oktay, “Kahramanmaraş ve Adıyaman denetim altına alındı. Başka vilayetlerimiz esasen denetim altında. Hatay’da eforlarımız, yaraların sarılması tarafındaki çalışmalarımızın ağırlaşarak artması istikametinde.” diye konuştu.

İş makinelerinin, 1064’ü vinç olmak üzere 12 bin civarında olduğuna dikkati çeken Oktay, çalışmaların uçak, helikopter, İHA ve dronlarla havadan, denizden son derece faal devam ettiğini, uçakların yaptığı sortilerin 4 bini aştığını söyledi.

Beslenme konusunda sorunun bulunmadığını vurgulayan Oktay, şöyle devam etti:

“2,2 milyon afetzedemize hem sabah hem öğlen hem de akşam öğünlerini verebilecek altyapıya sahibiz. Yaklaşık 7 milyonluk bir altyapımız var, günde vereceğimiz öğün sayısı olarak. Artık vilayetlerimizde, ilçelerimizde ve köylerimize kadar erişmiş durumdayız. Beslenme konusunda ezası olan afetzedemiz, vatandaşımız varsa bize çabucak ulaşabilirler. Gerek köylerde muhtarlıklar aracılığıyla yahut vilayet ve ilçelerde mülki yönetimler, kaymakamlıklarımız, valiliklerimiz aracılığıyla ya da afet uyum merkezleri aracılığıyla bize ulaşabilirler. Barınma konusunda çadır ve konteyner için son derece ağır halde çalışıyoruz. Milyonlarca battaniyeyi alana göndermiş durumdayız. Elimizdeki tüm çadırları iletmiş durumdayız. Firmalarımız tarafından hem yurt içindeki üretim bütün süratiyle devam ediyor hem de milletlerarası alandan her türlü katkı sürüyor.”

“27 bin konteyner kent altyapısı tamamlandı”

Fuat Oktay, 10 vilayetteki 110 kilometrekarelik alanda, 257 noktada çadır kent kurulumunun tamamlandığını ve afetzedelerin buraya alındığını kaydetti.

27 bin konteyner kentin altyapısının tamamlandığını belirten Oktay, “Tüm bu altyapısı tamamlanan alanlar ile 10 vilayet ve ilçelere de konteyner sevkiyatına başlandı. Elimizde şu anda 10 binin üzerinde konteynerimiz var. Bunları sevk etmeye başladık. Birebir vakitte da yaklaşık 4 bin 900 heyeti bir konteyner kentimiz var. Yaklaşık 20 bin kişi de bu konteynerlerde halihazırda barındırılıyor.” formunda konuştu.

Konteyner kent kurulumunda 150-200 bine ulaşmayı hedeflediklerini söz eden Oktay, “Uluslararası alandan yardımlar devam ediyor. En son Katar 10 bin konteynerlik yardımda bulundu. Münasebetiyle gemiye yüklendi ve peyderpey gelecek. Çadır konusunda üretim noktasında hem içeriden hem de dışarıdan tedarik zahmetimiz yok. Olabildiğince artırmaya ve bir an evvel de alana yansıtmaya çalışıyoruz.” dedi.

Hasar tespit çalışmalarını bir hafta içinde tamamlamaya çalıştıklarını ve bir an evvel kalıcı konutların inşasına başlamayı istediklerini belirten Oktay, afetzedelerin 1 yıl içinde kalıcı konutlarda yaşamasını sağlamak istediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “İnşallah bunda başarılı olacağız. Bununla ilgili deneyimimiz esasen en üst düzeyde. Tahminen en uygun ülke pozisyonundayız. İnşallah bu kelamımızı yerine getireceğiz.” sözlerini kullandı.

“Hasarlı binalardan uzak durulması son derece önemli”

Bölgede 6 binin üzerinde hasar tespit çalışanının çalıştığını vurgulayan Oktay, şöyle devam etti:

“Hasar tespit çalışmaları kalıcı konutlar için kıymetli. Hasarlı binalardan uzak durulması son derece kıymetli. Tıpkı vakitte evvelden Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yardım faaliyetleri için de kıymetli bu çalışma. Bu, 10 bin lira, hane başı yardım, aslında hasar tespit çalışmalarıyla da direkt alakalı. Bu çalışmaları bir an evvel tamamladığımızda 10 bin lira hane başı ödemeleri yapıyor olacağız. Bununla ilgili tüm hazırlıklar tamamlandı, kaynak ayrıldı. Burada rastgele bir sorun yaşamayacak. Hasar tespit çalışmaları bütün süratiyle devam ediyor.

Bu çalışmalar tamamlandığında gerek yıkık gerekse ağır hasarlı ve yıkılacak binalar ile orta hasarlı binalarla alakalı hasar tespit çalışması bunun da atlığını oluşturacak. Konut sahipleri için 5 bin lira kira yardımı ve 15 bin lira taşınma bedeli, kiracılar için de 2 bin lira kira yardımı ve 15 bin lira taşınma bedeli, bu çalışmalar kapsamında bir an evvel ödenmeye başlanılacak.”

Ayni yardımlar Alo 144 üzerinden yönlendiriliyor

STK’ler, Türk Kızılay ve vatandaşlar aracılığıyla yapılan tüm birebir yardımların Alo 144 üzerinden yönlendirildiğini lisana getiren Oktay, şunları kaydetti:

“Çok sayıda operatörün bulunduğu davet merkezi oluşturuldu. Burayı aradığınızda hangi depoya, hangi vilayette, nereye gideceğinizle alakalı yönlendirileceksiniz. Rastgele bir karışıklık yaşanmasını önlemiş olacağız. Tıpkı yardımlara rahat erişim için marketler kurulacağını, birtakım market halindeki dağıtım noktaları oluşturulacağını dün açıklamıştık. Bundan da 250 dağıtım noktası yani marketler oluşturulacak. Bunların 100’ü çadırlarda, 150’si de okullarda oluşturacağımız çadır kent dağıtım noktaları olacak.

Elektrik, doğal gazın ulaşımıyla ilgili sıkıntımız yok. Hatay Havalimanı büsbütün etkin hale geldi. Tüm havalimanlarımız faal halde. Hava dayanağı de son derece tesirli, devam ediyor. Doğal gaz, elektrik konusunda bir problemimiz yok. Yalnızca denetimli verilmeye devam ediyor. Hayatı çok süratli formda bu akut devirden çıkarmayı amaçlıyoruz. Bunun için seferber olmuş durumdayız. Sonrasında süreksiz barınma, kalıcı konutlarla hayatı olağanlaştırmaya çalışacağız. Yaraları daima birlikte Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde sarmaya çalışıyoruz. Haberleşmeyle alakalı şu an prestijiyle bize iletilen önemli bir sorun bulunmadığını görüyoruz.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.