SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Şanghay’da neler oluyor?

Şanghay’da neler oluyor?Çin’in ‘sıfır vaka’ politikası nedeniyle 28 Mart’tan bu yana tam kapanma uyguladığı Şanghay’dan distopik filmleri andıran …

Şanghay’da neler oluyor?
Akacan The Mall
13.04.2022 07:41
0
A+
A-

Şanghay’da neler oluyor?
Çin’in ‘sıfır vaka’ politikası nedeniyle 28 Mart’tan bu yana tam kapanma uyguladığı Şanghay’dan distopik filmleri andıran görüntüler geliyor. Sosyal medyada yayılan videolarda halk evlerinin ışıklarını yakıp söndürerek ‘Açız’ diye bağırıyor. İddialara göre 15 gündür kimsenin sokağa çıkamadığı kentte bazı ailelerin yiyecek ve suları tamamen tükendi…

Çin’in en kalabalık kenti Şanghay’da uygulanan COVID-19 karantinası nedeniyle evlerinden çıkamadıkları için açlıkla karşı karşıya kalan halk, evlerinden çığlık atarak duruma tepki gösteriyor. ‘Sıfır vaka’ politikası nedeniyle 28 Mart’tan bu yana tam kapanma uygulanan kentte, kimsenin evden çıkmasına izin verilmiyor. Tüm yiyeceklerinin tükendiğini söyleyen kent sakinleri de yeterince gıda tedariki yapılmaması nedeniyle evlerinin pencerelerinden çığlık çığlığa bağırıp yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor.

‘CAMLARI KAPAYIN’ ANONSU

Akacan The Mall

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, gökdelenlerle dolu kentteki ışıklar yanıp sönüyor ve insanlar camlardan ‘Açız’ diye bağırıyor. Distopik filmleri andıran görüntülerde, binaların üzerinden uçan drone’lar da sürekli, “Kurallara uyun, camları açmayın” anonsu yapıyor. Son bir haftada, Çin’in Twitter’ı olarak bilinen Weibo’da karantina koşullarını ortaya seren bu türde yüzlerce paylaşım yapıldı. Bazı görüntülerde, halkın yer yer yetkililerle küçük çatışmalara girdiği de görüldü.

EN FAZLA VAKA GÖRÜLEN KENT

Şanghay şu sıralar Çin’de en çok COVID-19 vakasının görüldüğü kent. Geçen pazar 26 bin 87 yeni vaka tespit edilmesiyle rekor seviyeye ulaşıldı. Vakaların 25 bin 173’ünün semptom göstermediği kaydedildi.

EN SERT KAPANMA

25 milyon nüfusuyla ülke ekonomisinin kalbi olan Şanghay’da 28 Mart’tan beri sıkı karantina uygulanıyor. Market alışverişi, hatta köpek gezdirmek için bile sokağa çıkmak yasak. Şehir sakinleri düzenli olarak COVID taramasından geçirilirken pozitif vakalar karantina tesislerine naklediliyor. Semptom göstermeyenlere bile evde izolasyon izni yok.

EVLERE YİYECEK SERVİSİ

Tıpkı 2020’de olduğu gibi kentteki kongre merkezleri hastaneye dönüştürülürken, devlet görevlileri evlere yiyecek servisi yapıyor. Ancak halk, yiyeceklerin yeterli olmamasına isyan ediyor.

ÇİN NİYE BAŞA SARDI?

Yüksek aşılama ve toplumsal bağışıklık oranına güvenen ABD ve Avrupa ülkeleri, COVID önlemlerini neredeyse tümden kaldırdı. Omikron’un gecikmeli ulaştığı Çin’de ise 2020’deki manzaralar iki yıl sonra aynen tekrar ediyor. Günlük 25 binin üzerindeki vaka ortalaması “sıfır vaka” hedefleyen Çin için rekor. Peki korona vakalarını neredeyse tüm ülkelerden önce sıfırlayan Çin, neden 2 yıl öncesine döndü. İşte uzmanlara göre bazı nedenler:

* AŞILAMA YETERSİZ KALDI: Kalabalık nüfustan ötürü Pekin yönetimi, aşı kampanyası yerine izolasyon politikalarına öncelik verdi. 60 yaş üstü kişilerde üçüncü doz oranı yüzde 50 civarındayken, 80 yaş üstünde bu oran beşte birin altına düşüyor.

* ÇİN AŞISI VARYANTLARDA ETKİN DEĞİL: mRNA’nın aksine, Çin’in Sinovac gibi inaktif aşılarının Omikron dahil yeni varyantlara karşı etkinliği düşük. Dışarıdan mRNA almayı tercih etmeyen Çin, kendi aşısını geliştirmeye çalışıyor.

* TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK SAĞLANAMADI: Katı şekilde uygulanan sıfır tolerans politikası vaka sayılarının düşük kalmasını sağladı. Avrupa ülkelerinde günlük 100 bin vaka görülürken Çin’de bu sayı yüz bile değildi. Ancak bu yüzden toplumsal bağışıklık da gelişmedi.

 

 

 

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.