SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sancar’a şair diyen yarışmacının bahtı hakemlere de şart | TFF Danışmanı Hugh Dallas’ın vazifesine son verilecek mi? | Ivan Bebek ‘F.Bahçe maçı misyon için sağlıklı olmaz’ demeliydi

Sancar’a şair diyen yarışmacının bahtı hakemlere de şart | TFF Danışmanı Hugh Dallas’ın misyonuna son verilecek mi? | Ivan Bebek ‘F.Bahçe maçı …

Sancar’a şair diyen yarışmacının bahtı hakemlere de şart | TFF Danışmanı Hugh Dallas’ın vazifesine son verilecek mi? | Ivan Bebek ‘F.Bahçe maçı misyon için sağlıklı olmaz’ demeliydi
Akacan The Mall
03.11.2022 07:37
0
A+
A-

Sancar’a şair diyen yarışmacının bahtı hakemlere de şart | TFF Danışmanı Hugh Dallas’ın misyonuna son verilecek mi? | Ivan Bebek ‘F.Bahçe maçı vazife için sağlıklı olmaz’ demeliydi
Spor Toto Muhteşem Lig’de 12. hafta geride kalırken Hürriyet müellifleri Fırat Aydınus ile Murat Fevzi Tanırlı, Hakem Kurulu’nda gündeme damga vuran kararları kıymetlendirdi.

1- UEFA, Avrupa kupaları görevlendirmelerinde hakem ve yardımcıları atıyor, 4. hakemi ülke federasyonları belirliyor. Her 1 ne kadar bu türlü olsa ve misyondan alınsa da UEFA’nın Ivan Bebek ismini gördüğünde dikkatsizliğini neye bağlıyorsunuz?

FIRAT AYDINUS: 2016’DAKi OLAY UEFA HAKEM KOMiTESi’NiN UMURUNDA DEĞiLDiR, O BiZDE OLUR

Akacan The Mall

UEFA Hakem Komitesi’nin işi gücü yok bu mevzularda kayıt tutacak! Bu yalnızca bizde olur. Bir MHK’dan diğer MHK’ya kalan miraslar, enkazlar. 2016’daki Braga maçı periyodu UEFA Hakem Komitesi Lideri Collina’ydı. Şu anda Rosetti. Yani 6 yıl evvelki durum umurlarında değildir. Pekala ne oldu da değişti Ivan Bebek? UEFA 15-20 gün evvel maçın hakemi atandı. Federasyon da 4. hakem Bebek’i görevlendirdi. Maça 2 gün kala hakemler UEFA sitesinde açıklandı ve Bebek protestoları da başladı. Mevzu öğrenilince Hırvat Federasyonu ve Ivan’la görüşüldü. Ivan da maçta ve sonrasında neler olduğunu, aldığı tehditleri anlattı. Sonrasında da değişim geldi.

MURAT FEVZİ TANIRLI: IVAN BEBEK ‘F.BAHÇE MAÇI VAZİFE İÇİN SAĞLIKLI OLMAZ’ DEMELİYDİ

UEFA, Avrupa kupalarındaki maçlarda hakem ve yardımcıların atamasını yapar. 4. hakemleri ise UEFA değil, ülke federasyonları görevlendiriyor. Mesleğinin sonuna gelen Bebek için veda jesti düşünen Hırvatistan Futbol Federasyonu bu türlü bir atama yapınca UEFA’daki birkaç yetkili çabucak temasa geçip olaya müdahale etmiş. Yansılar de esasen tıpkı süreçte doğal olarak gelişiyor. Bizdeki üzere kulüplerin “bu hakemi istemem” dedikleri kadar uzun bir liste UEFA’da elbette yoktur, olmaması da gerekir lakin infial yaratan boyutta kusur olan maçlardaki hakemler için UEFA’nın da titiz yaklaşması gerekirdi. Başka yandan hakem de maç tebligatını aldıktan sonra tıpkı hassasiyeti göstermeliydi. Hiçbir hakem mesleğindeki bu türlü maçları unutmaz. “F.Bahçe maçı misyon için sağlıklı olmaz” demeliydi.

2- Süper Lig’de evvelki hafta 3 büyüklerin maçlarında deneyimli isimler yer alırken, geçen hafta ise 3 genç isim görevlendirildi. Tartışılan kararlar olsa da 3 grup da kazandığından çok ses çıkmadı. Atamaları ve performansları nasıl buluyorsunuz?

FIRAT AYDINUS: MAÇ ÖNCESİ VE SONRASINDA GENÇ HAKEMLERE MENTAL DAYANAK SAĞLANMALI

Genç hakemlerin bu stil maçlara çıkıp deneyim edinmeleri gelecekteki daha değerli maçlar için gerekli. Atamalar şu anki süreç içinde ne kadar risk taşısa da ileriye dönük kazanımlar ismine alınması gereken bir risk. Gerçi Bahattin Şimşek ve Tugay Kaan Numanoğlu kısmen bu tıp maç deneyimine sahip hakemler olsa da devamlılık manasında büyük kadro maçlarında daha sık vazife almalılar. Kürşad Filiz de birinci imtihanından geçer not aldı diyebiliriz. Lakin MHK’ye bir tavsiye: Bu risk alınırken maç öncesi ve sonrasında genç hakemlere mental takviye sağlama konusunda faal rol almalılar.

MURAT FEVZİ TANIRLI: YAPILACAK BiR YANILGIDA YA DA BÜYÜKLER KAZANAMAZSA HELVALARI KAVRULABiLiR

3 genç ismin, algoritma tekliflerinde bu maçlara aday olarak listelenmesi anlaşılabilir. Deneyim kazanma ismine 4 büyüklerin maçlarına dönem başı atanmaları da en uygun zamanlama. Lakin genelini uygun yönetseler de bir kritik durumda yanılgı yaparlarsa ve “büyüklerimiz” kazanamazsa helvaları kavrulacak hakemler çukuruna atılmaları an sorunu. Bu nedenle, Kenan İmirzalıoğlu’nun sunduğu yarışta “Orhan Pamuk ile Aziz Sancar’ın ortak özelliği” sorusuna “Şair” diyen üniversite mezunu yarışmacının 50 bin liralık soruya ulaşabilmesine muadil talihi Allah hakemlerimize gani gani versin.

3- TFF Lideri geçen haftaki VAR toplantısı sonrası VAR hakemi talebi için İngiltere’ye uçtu. TFF Danışmanı Hugh Dallas ise 15-20 gün evvel VAR performansının Avrupa’dan çok daha üstte olduğunu belirtti. Bu bahiste ne düşünüyorsunuz?

FIRAT AYDINUS: İSKOÇLARLA İNGİLİZLERİ BİRBİRİNE DÜŞÜRMEYİN, TARİHE BAKIN…

UEFA Hakem Şurası Lider Vekili ve TFF Hakem Eğitimi Danışmanı, İskoç Hugh Dallas “Türkiye’de VAR, Avrupa’ya örnek seviyede” dedi. Türkiye Futbol Federasyonu ise Görüntü Yardımcı Hakem Sistemi’ni incelemek ismine İngiltere’ye gitti. Tıpkı anda 7 maçı seyretme imkanı sağlayan ve ortalarında camekan dahi olmayan 7 masayı görmek ve “bizim VAR ortamımız daha iyi!” demek için gidilmediği aşikar. Zira esasen UEFA bile seminerlerini Riva’daki VAR merkezinde yapıyor değil mi? Maksat yabancı VAR hakem getirmek maksatlı ise naçizane bir teklif: İskoçlarla İngilizleri birbirine düşürmeyin. Tarihe bakın…

MURAT FEVZİ TANIRLI: TFF DANIŞMANI HUGH DALLAS’IN Misyonuna SON VERiLECEK Mi?

İki soru akla geliyor:

a- TFF Başkanı’nın arayışta olduğu kadar VAR hakemlerimiz berbatsa bir yaman çelişki var demektir. UEFA Hakem Komitesi’nde misyon almış duayen isimlerden Hugh Dallas’ın daha 2 hafta evvel çok yeterli dediği VAR için TFF’yi yanlış yönlendirdiği düşünülüyorsa İskoç’un misyonuna son verilecek mi?

b- Hugh Dallas, kendi değerlendirmelerine prestij edilmediğini, tespitlerine alışılmamış hareket edildiğini görüp vazifeye devam edecek mi? Yoksa “Fark etmez, ben aldığım pounda bakarım, ne vakit gönderirlerse” mi diyecek?

Cevap mı? “c” şıkkı. Bakınız David Elleray

4- MHK, hakem klasmanlarının yapılanmasının ocak ayında olmasını talep etti. Fakat TFF kulüplere kelam verdiğini ve kasımda olacağını belirtmiş. Şu ana kadarki maç dağılımlarına nazaran adil bir kıymetlendirme olacağını düşünüyor musunuz?

FIRAT AYDINUS: GELENLER GİDENLERİ ARATIR MI, GİDENİN YERİ DOLAR MI? BEKLEYİP GÖRELİM

Neden MHK bu türlü bir talepte bulundu, değişik. Zira Dünya Kupası ortasında beklenen ve bilinen bu klasman değişikliği için Lider Sabri Çelik hangi münasebetlerle Ocak ayında olmasını talep etti TFF Başkanı’na? Bunun altında yatan sebepler kıymetli olsa gerek. Sayın Büyükekşi de “Hayır, ben kelam verdim kulüplere. Vizyoner bir revizyon kesinlikle yapılacak. Eşit sayıda verilecek maçlar sonunda notlar ve kriterler paralelinde adaletli değişiklikler yapılacak” biçiminde lisana getirdi. Düşenler ve çıkanlar kimler olacak? Gelenler gidenleri aratır mı? Gidenin yeri dolar mı? Bekleyelim görelim.

MURAT FEVZİ TANIRLI: FUTBOL FEDERASYONUMUZ İÇİN EVVEL KULÜPLERE VERİLEN KELAMLAR GELİR

Hakem sayısı kâfi lakin deneyim yılı ortalamamız düşük. Bilhassa gençlerin faul ve kart standardı vasata bile yaklaşamadı. Sarı kart kullanımında yanlışlar VAR. Öteki yandan da Muhteşem Lig’e alışma evresindeler. Ayrıyeten 1.Lig’de kaliteli kumaşa sahip hakem sayısının da yok düzeyinde olduğunu görebilirsiniz. Yasin Kol ve Burak Şeker düşecekler listesinde ön plana çıkarıldı ancak hem bu isimler başkalarından daha makus değil, hem de 3-4 maçta hayati karar vermek adil değil. Bu kahırlar mevcutken MHK ötelemek yahut kadroyu geniş tutmak istemiş olabilir lakin TFF’miz için evvel kulüplere verilen kelamlar gelir.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.