SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Samsung kârına çip darbesi

Samsung kârına çip darbesiSamsung, Eylül ayında sona eren periyotta faaliyet kârının yüzde 32 düşüşle 10,8 trilyon wona (7,7 milyar dolar …

Samsung kârına çip darbesi
Akacan The Mall
07.10.2022 15:07
0
A+
A-

Samsung kârına çip darbesi
Samsung, Eylül ayında sona eren periyotta faaliyet kârının yüzde 32 düşüşle 10,8 trilyon wona (7,7 milyar dolar) gerilediğini belirtti. Şirket düşüşe ana neden olarak global çapta bilgisayar ve bellek çipleri satışındaki düşüşü gösterdi.

Samsung Electronics, global bilgisayar ve bellek çiplerindeki düşüşüne vurgu yaparak 2019’dan beri birinci kere şirket kârında düşüş yaşandığını duyurdu.

Güney Kore’nin en büyük şirketinden Cuma günü yapılan açıklamada Samsung’un faaliyet kârının Eylül ayında sona eren üç aylık devirde yüzde 32 düşüşle 10,8 trilyon wona (7,7 milyar dolar) düştüğünü söyledi.

Akacan The Mall

Analistlerin kestirim ortalaması 12,1 trilyon won olarak gerçekleşmişti. Şirketin satışları da 76 trilyon won olarak gerçekleşerek kestirimlerin altında kaldı. Teknoloji devi bu ayın sonunda yayımlayacağı genel raporda net gelir ve kısım performanslarının detaylarını paylaşacak.

Düşük talep kuvvetli piyasaya işaret ediyor

Küresel çapta bellek çipi üreticileri, geçtiğimiz haftalarda bilgisayarlara ve akıllı telefonlara olan talebin beklenenden daha fazla zayıflamasının ardındani stokların arttığı ve data merkezlerinin yanı sıra teknoloji bölümünden müşterilerinin siparişlerinin de kesilmesi nedeniyle daha güçlü bir piyasa yaşanacağı konusunda ikazlarda bulunmuşlardı.

Micron Technology ve Kioxia Holdings üzere şirketler arzı dengelemek ve fiyatların düşmesini engellemek gayesiyle üretimde kesintiye gitmişlerdi.

Samsung’un sonuçlarını açıklamasından kısa mühlet evvel ABD’li işlemci ve grafik kartı üreticisi Advanced Micro Devices şirketi de üçüncü çeyrek satış kestirimlerini ıskalayarak kendi öngörülerinin 1 milyar dolar altında kalmıştı. AMD CEO’su Lisa Su mevzuyla ilgili, “Makroekonomik şartlar, beklenen bilgisayar talebinin altında kaldı ve değerli bir envanter düzeltmesine neden oldu” tabirlerini kullandı.

Samsung paylarında yüzde 2’ye varan düşüş

Samsung payları, haberlerin akabinde Cuma günü Seul Borsası’nda yüzde 2 kadar düştü.

Seul’deki Midas International Asset Management CEO’su Heo Pil-Seok mevcut durumun yalnızca piyasa dinamiklerinden kaynaklanmadığına dikkat çekerek, “Bu düşüş döngüsü sırf tipik arz ve talep dinamikleri tarafından yönlendirilmiyor, jeopolitik riskler nedeniyle geçmiş döngülerden farklı. ABD hükümetinin ihracat denetimleri, bilgisayar teknoloji şirketlerinin Çin’deki satışlarını daha da sonlandıracak ve çip talebinin büyük bir kısmı zayıflayacak. AMD, Nvidia çiplerini Çin’de satamazsa, bellek üreticilerinin karları daha da kötüleşecek” dedi.

Kore istatistik bilgilerine nazaran, dünyanın en büyük iki bellek yongası üreticisine mesken sahipliği yapan Güney Kore, Ağustos ayında dört yıldan uzun bir müddettir birinci kere yonga üretiminde düşüş bildirdi. Samsung şirketlerinden SK Hynix Inc., son toplantılarında, gelecek yıl sermaye harcamalarında değerli bir düzeltmenin “kaçınılmaz” olduğunu söyledi.

Bilgisayar üreticileri mevcut stoklarını kullanıyor

Hafıza bellek piyasalarında yaşanan çöküş, Ukrayna işgalinden, yükselen enflasyon, doğalgaz fiyatları ve ABD’nin faiz artışlarına kadar uzanan bir dizi makroekonomik şokun akabinde geldi. Tüketici İtimadı süratle gerilerken bilgisayar üreticileri bellek siparişlerini azalttı ve mevcut stoklarını kullanmaya başladı.

Elektronik talebi bu yıl düşse de ,Morgan Stanley bu haftanın başında yarı iletken kesimine dair görünümü yükseltti ve bu da Samsung ve Hynix’in pay fiyatlarını 2023’ün ikinci yarısında bir pazar toparlanması beklentisiyle üst taşıdı.

Yine de Samsung’un çip ünitesinin başındaki isim Kyung Kyehyun, bellek pazarının gelecek yıl boyunca bir toparlanma ivmesi yakalamasının pek mümkün olmadığını söyledi. Korea Economic Daily’nin haberine nazaran Kyung şirket içi bir aktiflikte çalışanlara Samsung’un bu yılın ikinci yarısında çip satışları için maksadını Nisan ayındaki varsayımına kıyasla yüzde 32 azalttığını söyledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.