SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Saddam’ı yakalayan ABD’li asker sessizliğini bozdu… 20 yıllık sır deşifre oldu!

İkinci Körfez Savaşı’nın akabinde ortadan kaybolan ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından bir müddet aranan Saddam Hüseyin’i yakalayan asker sessizliğini bozdu. ABD’li askerin açıklaması ile 20 yıllık sır deşifre oldu.

Saddam’ı yakalayan ABD’li asker sessizliğini bozdu… 20 yıllık sır deşifre oldu!
Akacan The Mall
02.01.2023 12:36
0
A+
A-

Saddam’ı yakalayan ABD’li asker sessizliğini bozdu… 20 yıllık sır deşifre oldu!
İkinci Körfez Savaşı’nın akabinde ortadan kaybolan ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından bir müddet aranan Saddam Hüseyin’i yakalayan asker sessizliğini bozdu. ABD’li askerin açıklaması ile 20 yıllık sır deşifre oldu.

Irak’ın 2003 yılında devrilen başkanı Saddam Hüseyin’in yakalandığı operasyona dair yeni bilgiler ortaya çıktı.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin başşehir Bağdat’a girmesi üzerine adeta sırra kadem basan Saddam’ı yakalayan asker dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Akacan The Mall

Kevin Holland’ın açıklamaları ile 20 yıllık sır adeta deşifre oldu.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere nazaran, Holland’ın gelen ihbar üzerine bölgeye gittiklerini belirtti ve operasyonun bilinmeyenlerini anlattı.

Saddam’ı saklandığı yerden Teksaslı bir askerin çıkardığını belirten Holland, yanında silah olması ihtimalini göz önünde bulundurarak devrik başkanı derdest ettiklerini belirtti.

SADDAM’IN DUYDUĞU BİRİNCİ KELAM: BUSH’UN SELAMI VAR

Daha sonra Saddam’ı bağladıklarını belirten Holland, ona ‘Başkan Bush selamlarını iletiyor’ dediklerini söyledi.

Saddam’ın kendilerine İngilizce olarak müzakereye açık olduğunu söylediğini belirten Holland, ona ‘Artık çok geç’ karşılığını verdiklerini belirtti.

Çektikleri manzaraların ABD basınıdna yayınladığını söyleyen Holland, devrik önderin bir delikte bu kadar uzun müddet nasıl hayatta kaldığı sorulduğunda ise şu cevabı verdi; ‘Orada uzun mühlet kalmıyordu.’

Holland bölgede Saddam’ın iki müdafaasının olduğunu da kelamlarına ekledi.

SİYASETLE ERKEN TANIŞTI

1937 yılında Tikrit’te dünyaya gelen Saddam’ın siyasetle tanışıklığı birinci gençlik günlerine kadar uzanıyor. O günlerde kendini, Arap dünyasına hükümran ulusçu-özgürlükçü ve anti emperyalist rüzgara kaptıran Saddam, genç yaşlarda Baas Partisi’ne katıldı. 1956 yılında başarısız bir darbe teşebbüsünde bulundu. Monorşinin sona ermesinden akabinde Başbakan Abdül Kerim Hassam’ı öldürmek için oluşturulan bir suikast örgütünün içinde kıymetli bir rol oynadı. Lakin bu olay açığa çıktı ve Saddam ülke dışına kaçmak zorunda kaldı.

1963 yılında Baas Partisi iktidara gelince ülkesine geri döndü. Bu sırada kuzeni Sacide ile evlendi ikisi erkek üçü kız beş çocuğu oldu. Lakin geçen yıllar Baas Partisi ile ortasındaki farklılıklar derinleşmeye başladı. Çatışmalar yeterlice sertleşince Saddam mahpusa atıldı.

DARBE MAHPUSTAN KURTARDI

1968 yılında yapılan darbe Saddam’ı da hapisen kurtardı. Parti içinde süratle yükselen Saddam, taviz vermez kararlılığı ve sertliği sayesinde Baas’ın en kıymetli yapılarından olan İhtilal Kurulu Konseyi’ne girdi. Vakitle pozisyonunu uygunca pekiştirdi ve Lider Ahmed Hasan Bekri iktidarının perde ardındaki asıl güç kaynağı oldu. 1979 yılında ise bir darbeyle iktidara el koyarak ‘perdeyi indirdi’. Birinci iş olarak da muhaliflerine karşı acımasız bir ‘imha’ kampanyası başlattı.

O tarihten bu yana Saddam iktidarını, güçlü bir istihbarat ağına dayanan baskıcı yollara dayandırdı. Sesini yükselteni öldürmekten hiç çekinmedi. Bazen bu imha kampanyaları, Halepçe örneğinde olduğu üzere, kentin tamamına yönelik ‘soykırım’ haline de dönüştü.

İKTİDAR HIRSININ FATURASINI HALKI ÖDEDİ

1980 yılında Saddam kendisini Arap dünyasının liderliğine taşıyacak, Batı’nın gözünde de vazgeçilmez kılacak bir fırsat gördüğünü sandı. İran’da İslam İhtilali bütün süratiyle sürmükteydi. Humeyni rejiminin başta ABD olmak üzere Batı ile bağlantıları giderek kötüleşiyor, İran, ‘devrim ihracı’ politikasıyla’ tüm bölge için bir tehdit olarak algılanılyordu. Saddam işte bu tesbite dayanarak İran’a savaş açtı. Hesapları, bu savaşta Batı’nın dayanağını kolaylıkla alacağına ve çalkantılı günler geçiren İran’ın fazla direnemeyeceğine dayanıyordu. Savaşın birinci günlerinde Irak askerleri değerli bir su bölgesi olan Şatt el Arab’ı ele geçirdi.

Ama İran, Saddam’ın kestirim ettiğinden daha dişli çıktı. Ve 8 yıl süren savaş yüzbinlerce insanın vefatına yol açtı. İki ülkenin iktisadı de tahrip oldu. Savaş bittiğinde her iki taraf da başlanılan noktadaydı.

SONA YANLIŞSIZ SADDAM

Petrolün, gücünü elindeki tek güç olduğu için çok yeterli bilen Saddam, İran Savaşı’ndan umduğu yararı elde edemeyince gözünü Kuveyt’e çevirdi. 2 Ağustos 1990 yılında Saddam’ın birlikleri Kuveyti işgal etti.

Kuveyt’in işgaliyle telaşlanan öteki Körfez ülkeleri Batı’ya yeterlice yanaştı. Suudi Arabistan toprakları çok uluslu güce açıldı. Saddam’ı geri çekilmeye ikna etmek için yürütülen gayretler da sonuçsuz kalınca, 17 Ocak’ta savaş başladı. Saddam’ın savaşı ‘bütün savaşların anası’ olarak niteledi fakat milletlerarası güçlerin karşısında geri çekilmek zorunda kaldı ve Irak’ta ambargoların gölgesinde bir ömür başladı.

Yıllarca süren ambargolar sırasında Saddam ve etrafındakiler konforlu hayatlarına devam ederken dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birinin üzerinde yaşayan Irak halkı, açlık ve sefalet içinde kaldı.

İKİNCİ KÖRFEZ SAVAŞI

İkinci Körfez Savaşı’nın akabinde Saddam, ailesi ve en yakın adamları ortadan kayboldu. Saddam’ın kurmayları bir bir yakalanırken, Saddam’ın zalimlikleriyle ünlenmiş oğulları Uday ve Kusay öldürüldü. Koalisyon güçleri, Saddam’ın doğum yeri olan Tikrit ve etrafında aramalarını ağırlaştırdı. Vakit zaman ortaya çıkan Saddam’ın hayatta olduğunu ve direnişi örgütlendiğini duyurduğu kasetleri ABD liderliğindeki güçlerde moral bozukluğuna yol açıyordu. Lakin 14 Aralık 2003 Cumartesi günü evvel tez olarak ortaya atılan “Saddam yakalandı” haberleri öğlenden sonra sıhhat denetiminden geçirilirken çekilen manzaralarının yayınlanmasıyla mutlaklaşmış oldu.

Saddam 2008 yılında asılarak idam edildi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.