SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rusya’nın petrol ihracatında gerileme sonlu kaldı

Avrupa Birliği’nin (AB) 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek ambargosu ve varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasına karşın, Rusya’nın ana ihracat kalemi olan petrolden kar sağlamaya devam etmesi bekleniyor.

Rusya’nın petrol ihracatında gerileme sonlu kaldı
Akacan The Mall
04.12.2022 12:53
0
A+
A-

Rusya’nın petrol ihracatında gerileme sonlu kaldı
Avrupa Birliği’nin (AB) 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek ambargosu ve varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasına karşın, Rusya’nın ana ihracat kalemi olan petrolden kar sağlamaya devam etmesi bekleniyor.

AB ülkeleri, uzun müddettir devam eden müzakerelerin akabinde, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında mutabakata vardı.

Başta Polonya ve birtakım Baltık ülkeleri, kelam konusu fiyat düzeyinin Rusya’nın petrolden elde ettiği karı etkilemeyeceği gerekçesiyle varil başına 30 dolar düzeyinin uygulanmasını istiyordu.

Akacan The Mall

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum İdaresi (GKRY) ve Malta üzere Rus petrolünün deniz yoluyla taşınmasında değerli rol oynayan ülkeler ise varil başına 70 dolar üzere daha yüksek bir düzeyin belirlenmesi konusunda ısrar ediyordu.

AB nezdinde yürütülen müzakereler sonucunda 60 dolar düzeyinde uzlaşmaya varılırken, tavan fiyat her 2 ayda bir tekrar pahalandırılacak ve Rus petrolünün piyasa fiyatlarından yüzde 5 daha az olmasını sağlayacak bir plan da uygulanabilecek.

Avrupalı diplomatlar, kelam konusu düzeyin Rusya’yı kıymetli bir gelirden yoksun ederken, halihazırda yüksek fiyatların olduğu petrol piyasasında arz meseleleri da yaşatmamasını umut ediyor.

Tavan fiyat uygulamasının yanı sıra, AB, 5 Aralık prestijiyle deniz yoluyla Rus petrolü ithalatını da durduracak.

Rusya’nın Ukrayna üzerinden Macaristan, Slovakya ve Çekya’ya petrol gönderdiği Drujba boru çizgisi üzerinden sevkiyat ise yaptırımlardan muaf tutulmuştu.

– Rusya, tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol satmayacak

Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’da başlayan savaşın akabinde tavan fiyat uygulaması olmamasına karşın alıcı ülkelerin yaptırım kaygıları nedeniyle petrolünü indirimle satmaya başlamıştı.

Rus Ural petrolünün varil fiyatı, kasımda bir evvelki aya kıyasla yüzde 5,9 düşerek 66,47 dolara gerilerken, Brent çeşidi ham petrole kıyasla da yüzde 27 daha ucuz fiyattan satıldı.

Rus petrolünün halihazırda varil başına 60 dolarlık tavan fiyata yakın bir düzeyden satılmasının Rusya’nın petrol gelirlerinde değerli bir düşüşe neden olmayacağı öngörülüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 1 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Rusya’nın petrolüne uygulanacak tavan fiyatla ilgilenmediğini ve direkt alıcı ülkelerle muahedeler yaptıklarını söylemişti.

Öte yandan, global piyasalarda petrol fiyatlarının artması ve Rusya’nın petrolüne mevcut oranlardan daha yüksek bir indirim yapmak zorunda kalması halinde nasıl bir adım atacağı soru işaretlerine sebep oluyor.

Başta Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin olmak üzere çok sayıda Rus yetkili, tavan fiyat uygulamasına katılacak ülkelere petrolün yanı sıra petrol eserlerinin de satışını tümüyle durduracaklarını açıklamıştı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, kelam konusu ülkelere “daha karlı olsa bile” artık petrol ve petrol eseri temin etmeyeceklerinin altını çizmişti.

– Rusya’nın petrol ihracatında gerileme hudutlu kaldı

Petrol ihracatı, geçen yıl Rusya’nın toplam ihracat gelirlerinin yüzde 22’sini oluştururken, yaptırımlar nedeniyle Avrupa’ya ihracatı düşüşünü bilhassa Çin ve Hindistan’a ihracatını artırarak kısmen telafi etmeyi başardı.

Geçen yıl, günde ortalama 8 milyon varil petrol ve petrol eseri ihraç eden Rusya, Memleketler arası Güç Ajansı (IEA) bilgilerine nazaran ekimde günde 7,7 milyon varil petrol ihracatı gerçekleştirdi.

Öte yandan, analistler Rusya’nın yahut Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+’ın üretimini daha da kısması halinde global petrol fiyatlarının daha da artabileceği ihtarında bulunuyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, yürürlüğe giren yeni ambargolar nedeniyle Ocak 2023’te birtakım belirsizliklerin yaşanabileceğini fakat Rus petrolüne yönelik global talebin devam edeceğini duyurdu.

IEA ise 2023’ün birinci çeyreğinde Rus petrol üretiminin günlük 2 milyon varil düzeyinde gerilemesini bekliyor.

Son periyotta, karantina uygulamalarını sıklaştıran ve bu nedenle petrol talebi azalan Çin piyasasına bağımlılık da Rusya’nın petrol ihracatına ait çeşitli riskler barındırıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.