SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rusya’da rubleyi altına endeksleme arayışı

Rusya’da rubleyi altına endeksleme arayışıYaklaşık 2 bin 300 ton altın rezervi ve yılda yaklaşık 300 ton altın üretimiyle Rusya’nın, rubleyi …

Rusya’da rubleyi altına endeksleme arayışı
Akacan The Mall
25.05.2022 12:52
0
A+
A-

Rusya’da rubleyi altına endeksleme arayışı
Yaklaşık 2 bin 300 ton altın rezervi ve yılda yaklaşık 300 ton altın üretimiyle Rusya’nın, rubleyi altına endekslemesi fikrine yönelik tartışmalar, yaptırımlar ve Rus yetkililerden gelen açıklamalarla sürat kazandı.

Rusya’da ulusal para ünitesi rubleyi istikrara kavuşturmak ve ülkenin finansal bağımsızlığını artırabilmek için rublenin altına ve çeşitli emtialara endekslenmesi tartışılıyor.

Yaklaşık 2 bin 300 ton altın rezervi ve yılda yaklaşık 300 ton altın üretimiyle Rusya’nın, rubleyi altına endekslemesi fikrine yönelik tartışmalar, yaptırımlar ve Rus yetkililerden gelen açıklamalarla sürat kazandı.

Akacan The Mall

UNIVER Capital Sermaye Piyasası Kısmı Yöneticisi Artem Tuzov, 100 yıl evvel nakit paraların altın üzerinden denklikleri olduğunu anımsattı.

Çağdaş teknolojilerin geliştiği çağımızda ise fiat paralara yahut metallere endeksli kripto paraların geliştiğine işaret eden Tuzov, “Rublenin de muhakkak ihracat eserlerine endekslenmesi misal bir halde geliştirilebilir. Dijital ruble projesiyle iki döngülü mali sistem yapılabilir. Ülke içerisinde fiat ruble ve milletlerarası ortaklar için de muhakkak ihracat eserlerine endeksli bir dijital ruble olabilir.” diye konuştu.

Ruble üzerinden düşük maliyetli üretimdeki karlılıkların azalacağını, ihracatçıların da bu nedenle ziyan görebileceğini tabir eden Tuzov, “Ancak sonunda Rusya, vatandaşların satın alma gücünde kalıcı bir düşüşe yol açan ve rublenin daima paha kaybetmesine dayalı bir iktisattan kurtulabilir.” dedi.

İki döngülü sistem

Rusya Güvenlik Kurulu Sekreteri Nikolay Patruşev, bir müddet evvel Rossiyskaya Gazeta’ya verdiği röportajda, Rus uzmanların “iki döngülü mali ve finansal sistem” üzerinde çalıştıklarını söylemişti.

Projeye nazaran, Rus rublesinin altın ve Döviz pahası olan çeşitli emtialara endekslenmesinin araştırıldığını belirten Patruşev, “Sonuç prestijiyle ruble döviz kuru gerçek satın alma gücü paritesine karşılık gelecek. Rastgele bir ulusal finansal sistemin egemenliğini sağlamak için ödeme araçlarının temel bir pahaya ve fiyat istikrarına sahip olması, dolara bağlı olmaması gerekir.” sözünü kullanmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da kelam konusu açıklamanın akabinde rublenin altın ve çeşitli emtialara endekslenmesi konusunun gündemlerinde olduğunu teyit etmişti.

Rus rublesi, Batılı ülkelerin yaptırımlarının akabinde dolar karşısında 70 düzeyinden 130 düzeyine kadar çıkmış, ülkede yaşanan döviz krizi nedeniyle Rusya Merkez Bankası, sert sermaye denetimleri uygulamaya başlamıştı. Akabinde ruble, dolar karşısındaki kayıplarını telafi ederek 60 düzeyinin altına geriledi.

Rusya Merkez Bankası, 28 Mart’ta aldığı kararla süreksiz olarak, piyasadan gramına 5 bin ruble sabit fiyatla altın alacağını duyururken, birtakım Rus ve milletlerarası ekonomistler, kelam konusu adımın “rublenin altına endekslendiği” manasına geldiğini öne sürmüştü.

Rusya Merkez Bankası Lideri Elvira Nabiullina, rublenin döviz karşısındaki hür dalgalı yapısının korunması gerektiğini belirterek, rublenin altına endekslenmesi fikrinin gündemlerinde olmadığını bildirmişti.

19’uncu yüzyılda denenmişti

Rus iktisadının, “Batılı ülkelerin kapsamlı yaptırımları nedeniyle kapsamlı bir değişim sürecine girdiği” yorumları tartı kazanırken, Rus rublesinin altına endekslenmesi konusu ülke tarihinde birinci kere gündeme gelmiyor.

Rus İmparatorluğu’nda 1892 ila 1903 yıllarında maliye bakanlığı misyonunu yürüten Sergey Vitte, 1897’de ülkede “altın standardı” uygulaması başlatmıştı.

Kelam konusu adımın akabinde ruble değerli oranda devalüe olmuş, bu sayede ihracat gelirleri artarken, ülkeye yapılan dış yatırımlar da artış kaydetmişti. Vitte, bilhassa endüstride yaşanan süratli büyüme sayesinde “Rus endüstrileşmesinin babası” lakabını kazanmıştı.

Rus tarihçi Aleksandr Bugrov ise Rusya Merkez Bankası için kaleme aldığı makalede, Vitte’nin altın standardı uygulamasının, ülkede artan dış yatırımlar için bir münasebet olmadığını, ülkenin zati cazip bir pazar pozisyonundayken kelam konusu uygulama nedeniyle Rusya’nın dış borcunun yönetim edilemeyecek kadar arttığını belirtti.

Rublenin pahasının altına endekslenmesine yönelik uygulama, 1. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle sona ermiş, savaşın akabinde tekrar uygulanması gündeme gelse de bir daha yürürlüğe konulmamıştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.