SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rusya-Ukrayna savaşının 100 günlük bilançosu

Rusya-Ukrayna savaşının 100 günlük bilançosuRusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya başlattığı akınlar 100’üncü gününde. Savaş Ukrayna’nın doğusunda …

Rusya-Ukrayna savaşının 100 günlük bilançosu
Akacan The Mall
03.06.2022 17:37
0
A+
A-

Rusya-Ukrayna savaşının 100 günlük bilançosu
Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya başlattığı akınlar 100’üncü gününde. Savaş Ukrayna’nın doğusunda ağırlaşırken, global buğday ihracatında yaklaşık yüzde 30 hisse sahibi olan iki ülkenin savaş halinde olmasıyla patlak veren global besin tedariki krizine tahlil aranıyor.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’ın 24 Şubat’ta “askeri operasyon” ismi altında Ukrayna’ya başlattığı hücumların 100’üncü gününe girildi. Ukrayna ordusu, birçok bölgede gösterdiği direnişle akınları püskürtmeyi başarırken, Rus birlikleri aylardır devam eden savaşta şu ana kadar Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20’sinin denetimini ele geçirdi.

30 BİN 950 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Akacan The Mall

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya nazaran savaşın başından bu yana Ukrayna’ya ilişkin toplam 186 uçak, 129 helikopter, bin 87 insansız hava aracı, 328 hava savunma sistemi, 3 bin 386 tank ve başka zırhlı muharebe araçları, 462 çok namlulu roket atar, bin 760 top ve obüs ile 3 bin 376 adet özel askeri araç imha edildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan Rus ordusunun kayıplarına dair yapılan açıklamada ise 30 bin 950 Rus askerin öldürüldüğü, bin 367 ana muharebe tankı, 3 bin 366 zırhlı araç, 661 topçu sistemi, 207 çok namlulu roketatar, 95 hava savunma sistemi, 210 savaş uçağı, 175 helikopter, 535 insansız hava aracı, 121 seyir füzesi, 51 özel ekipmanın etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

9 BİN 151 SİVİL MEVTİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine (OHCHR) nazaran savaşın başladığı günden bu yana 9 bin 151 sivil hayatını kaybetti. Gerçek sayının daha yüksek olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Sivil kayıpların birçoklarına ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemleri kullanılarak gerçekleştirilen bombardımanlar ve hava atakları dahil olmak üzere geniş bir tesir alanına sahip patlayıcı silahların kullanımı neden oldu” denildi.

Akınlar nedeniyle yaklaşık 6.8 milyon kişi Ukrayna’yı terk ederken, Rus birliklerin Nisan ayında Kiev bölgesinden çekilerek doğu ve güneye rota çevirmesiyle yaklaşık 2.2 milyonu ülkesine döndü.

SAVAŞIN GERİDE BIRAKTIĞI YIKIM

Şiddetli bombardımanlar ve hava atakları, ülke genelinde çok birçok kentte ağır hasara yol açtı. Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komitesine nazaran Rusya ordusunun taarruzlarında yaklaşık 38 bin çok katlı binası yıkıldı ve yaklaşık 220 bin kişi evsiz kaldı. Anaokullarından üniversitelere kadar yaklaşık bin 900 eğitim kurumunda hasar meydana gelirken, 180’i büsbütün yıkıldı. Ukraynalı yetkililere nazaran 50 demiryolu köprüsü, 500 fabrika ve yaklaşık 500 hastane de akınlardan ziyan gördü.Dünya Sıhhat Örgütü Ukrayna’da hastanelere, ambulanslara ve sıhhat çalışanlarına 296 akın gerçekleştirildiğini kaydetti.

DİPLOMATİK TEŞEBBÜSLER SONUÇ VERMEDİ

Savaş tüm süratiyle devam ederken, iki ülkenin müzakere heyetleri ateşkes sağlanması ve barış görüşmelerinin yolunun açılması için 1’i Türkiye’de olmak üzere 4 defa yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Lakin müzakereler, iki ülkenin sunduğu farklı münasebetlerde kesintiye uğradı.

BESİN TEDARİĞİ KRİZİ

Global buğday ihracatında yüzde 30 hisse sahibi olan Rusya ve Ukrayna’nın savaşta olması sonucu Ukrayna limanlarından dünya pazarına tahıl sevkiyatı yapılamaması, dünya genelinde besin tedarikinde krize yol açtı. Ukrayna limanlarında 20 milyon ton besin yüklü gemilerin beklediği belirtilirken, Birleşmiş Milletler Dünya Besin Programı limanların açılmaması durumunda “kıtlık ve kitlesel göç” konusunda ikazda bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bilgilerine nazaran Ukrayna, dünyanın 4’üncü en büyük mısır ihracatçısı ve dünyanın 5’inci en büyük buğday ihracatçısı pozisyonunda.

TÜRKİYE DEVREDE

Besin krizinin tahliline yönelik görüşmeler ise devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Karadeniz’in mayınlardan temizlenerek inançlı koridor üzerinden tahıl sevkiyatı yapılması konusunu ele aldı. Erdoğan, tarafların ve Birleşmiş Milletler’in iştirakiyle oluşturulacak Denetim Merkezi’ne katılmaya ve merkeze İstanbul’da konut sahipliği yapmaya olumlu baktıklarını lisana getirdi.

SAVAŞIN KRİTİK ANLARI

25 Şubat: Ukrayna kuvvetleri kuzeyde, doğuda ve güneyde Rus askerine karşı direnişe başladı.

1 Mart: Rusya, Kiev’deki bir televizyon kulesini vurdu, başşehre yönelik süratli ilerleyiş umutları azalınca kuzeydoğudaki ve öbür kentlerde uzun menzilli füzelerle bombardımanı ağırlaştırdı.

2 Mart: Rus kuvvetleri, Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçıların denetiminde bulunan Donbass bölgesini, Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’a bağlamak için hayati kıymet taşıyan güneydoğudaki Mariupol limanını kuşatmaya başladı. Rus birlikleri, ele geçirilen birinci büyük kent olan Karadeniz’deki Herson limanına girdi. BM, 1 milyon kişinin Ukrayna’dan kaçtığını açıkladı.

4 Mart: Rus güçleri, Avrupa’nın en büyüğü olan Zaporijya nükleer santralini ele geçirdi. NATO, Ukrayna’nın uçuşa yasak bölge davetini, çatışmayı tırmandıracağı gerekçesiyle reddetti.

8 Mart: Siviller, Ukrayna ile Rusya ortasında varılan uzlaşma sonucu açılan birinci insani koridor ile kuzeydoğudaki Sumi kentinden tahliye edildi. BM, Ukrayna’yı terk edenlerin sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

9 Mart: Rus ordusu, Mariupol’deki bir doğum hastanesini bombaladı. Çok sayıda insan enkaz altında kaldı. Moskova idaresi, hastanenin Ukraynalı askerler tarafından askeri üs olarak kullanıldığını savundu.

13 Mart: Rusya, savaşı Ukrayna’nın batısına kadar genişletti ve NATO üyesi Polonya’nın sonlarına yakın bir üssü füzeyle maksat aldı.

16 Mart: Mariupol’de yüzlerce Ukraynalı sivilin sığındığı tiyatro bombalandı. Kiev idaresi Rusya’yı suçlarken, Rusya Savunma Bakanlığı tiyatro binasını Ukrayna ordusunun vurduğunu sav etti.

25 Mart: Moskova, doğuda kazanımlar elde etme istikametinde değişiklik sinyali verirken, Ukrayna kuvvetleri Kiev dışındaki kasabaları geri almak için direnişini arttırdı.

30 Mart: BM, ataklar nedeniyle Ukrayna’dan ayrılanların sayısının 4 milyonu geçtiğini açıkladı.

3-4 Nisan: Ukrayna, Rus askerlerinden arındırdığı Bucha kasabasında bir toplu mezar ve yakın aralıktan vurulmuş insanların cansız vücutlarının bulunduğunu açıklayarak Rusya’yı savaş kabahati işlemekle suçladı. Suçlamaları reddeden Kremlin, ceset imajlarının kurgu olduğunu tez etti.

8 Nisan: Ukrayna idaresi, Kramatorsk’taki bir tren istasyonuna gerçekleştirilen taarruzda en az 52 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayarak sivil ölümlerden bir defa daha Rusya’yı sorumlu tuttu. Moskova ise yönetilen suçlamaları reddetti.

14 Nisan: Ukrayna, Rusya’nın Karadeniz Filosunun amiral gemisi Moskova’nın füzeyle maksat alınarak batırıldığını duyurdu. Rusya ise geminin, içindeki mühimmatların patlaması sonucu battığını belirtti.

18 Nisan: Rusya, Ukrayna’nın iki bölgesini ele geçirmek ve savaş zaferi elde etmek için “Donbass Savaşı” olarak nitelendirdiği saldırıyı başlattı.

21 Nisan: Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Mariupol’ün yaklaşık iki aylık kuşatmanın akabinde Ukraynalı askerlerden “temizlendiğini” ve denetimin Rusya’ya geçtiğini ilan etti, lakin yüzlerce Ukraynalı asker kentte yüzlerce sivilin de sığındığı Azovstal çelik fabrikasında direnişini sürdürmeye devam etti.

25-26 Nisan: Moldova’nın Rusya yanlısı ayrılıkçı bölgesi Transdinyester’de yetkililer, bir bakanlık ve iki radyo kulesinde patlama meydana geldiğini bildirerek olaydan Ukrayna’yı sorumlu tuttu. Kiev idaresi ise, Moskova’yı çatışmayı genişletmeye çalışmak gayesiyle akınlar düzenlemekle suçladı.

28 Nisan: Ukrayna, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ziyareti sırasında Rusya’nın Kiev’i 2 füzeyle amaç aldığını açıkladı. Kremlin ise Ukrayna’yı hududa yakın Rus bölgelerine saldırmakla suçladı.

1 Mayıs: Mariupol’deki çatışmalar yüzünden insani krizin giderek derinleştiği Azovstal çelik fabrikasından Birleşmiş Milletler’in inançlı geçiş operasyonu ile yaklaşık 100 Ukraynalı sivil tahliye edildi.

7 Mayıs: Ukrayna’nın doğusundaki Luhank bölgesinin valisi Sergey Gayday, Bilohorivka’daki bir köy okuluna gerçekleştirilen bombalı taarruzda 60 civarında kişinin öldüğünün kestirim edildiğini açıkladı.

9 Mayıs: Rusya başkanı Putin, Zafer Günü kutlamalarında, “Rusya Ukrayna’da kabul edilemez bir tehdit ile karşı karşıyaydı. Orada ana vatanımızın güvenliğini savunuyoruz” tabirleriyle Rus halkına seslendi.

10 Mayıs: Ukrayna idaresi, askerlerin yürüttüğü karşı hücumda Harkov’un kuzey ve kuzeydoğusundaki köylerin Rus ordusundan geri alındığını duyurdu.

12 Mayıs: BM, Ukrayna’yı terk edenlerin sayısının 6 milyonu aştığını açıkladı.

14 Mayıs: Ukrayna kuvvetleri, doğuda Rus ordusunun denetimindeki Izium kasabası yakınlarında karşı atak başlattı.

18 Mayıs: Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının akabinde Avrupa’da güvenlik durumunun değiştiğini münasebet göstererek NATO’ya katılmak için müracaatta bulundu.

20 Mayıs: Rusya, Mariupol’deki Azovstal çelik fabrikasında direnen son Ukraynalı askerin de teslim olduğunu açıkladı. Açıklamadan saatler evvel Ukrayna Devlet Lideri Zelenskiy, Ukraynalı askerlere teslim olarak hayatlarını kurtarabileceklerini söyledi.

21-22 Mayıs: Rus ordusu Luhansk’ta taarruz başlattı. Donetsk bölgesindeki Sloviansk ile Luhanks’taki Severodonetsk kentine odaklandı.

23 Mayıs: Ukrayna’da görülen birinci savaş kabahatleri davasında Kiev’deki mahkeme, 21 yaşındaki bir Rus askeri silahsız sivili öldürmekten ömür uzunluğu mahpus cezasına çarptırdı.

25 Mayıs: Putin, Moskova’nın Ukrayna’da ele geçirilen topraklardaki denetimini sağlamlaştırmak emeliyle bu bölgelerdeki Ukraynalıların Rus vatandaşlığı ve pasaportu edinme sürecini kolaylaştıran bir kararname imzaladı.

31 Mayıs: Ukrayna güçlerinin hala direndiği, lakin büyük kısmının Rus denetiminde olduğu Sievierodonetsk kentinde yetkililer, mahsur kalan sivilleri tahliye etmenin artık mümkün olmadığını söyledi.

1 Haziran: Rusya, ABD’nin Ukrayna’ya gelişmiş roket sistemleri tedarik etme kararına reaksiyon göstererek bunun çatışmayı büyütebileceği ve Washington ile direkt karşı karşıya gelme riskini artırabileceği konusunda ikazda bulundu.

2 Haziran: Zelenskiy, Ukrayna’nın bir “kırılma noktasına” ulaşmasına ve savaşta galip gelmesine yardımcı olmak için Batılı ülkelerden daha fazla silah talep etti.

3 Haziran, savaşın 100’üncü günü: Ukrayna idaresi, ABD’den alınan çok namlulu roket atar sistemlerinin Rusya’daki tesislere akın emeliyle kullanılmasının planlanmadığını tabir etti. İngiltere askeri istihbaratı, Moskova’nın Kiev’i ve hükümet merkezlerini ele geçirme konusundaki birinci maksatlarına ulaşamadığını, lakin Donbass’ta taktik muvaffakiyet elde ettiğini açıkladı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.