SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rusya-Ukrayna savaşında son durum… Savaşın birinci 6 ayı bitti, ikinci 6 ayda dünyayı ne bekliyor?

Rusya-Ukrayna savaşında son durum… Savaşın birinci 6 ayı bitti, ikinci 6 ayda dünyayı ne bekliyor?Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaşın …

Rusya-Ukrayna savaşında son durum… Savaşın birinci 6 ayı bitti, ikinci 6 ayda dünyayı ne bekliyor?
Akacan The Mall
25.08.2022 12:22
0
A+
A-

Rusya-Ukrayna savaşında son durum… Savaşın birinci 6 ayı bitti, ikinci 6 ayda dünyayı ne bekliyor?
Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaşın başlamasının üzerinden altı ay geçti. Dünya geri dönüşü çok güç biçimde değişti ve herkesin kalbinde topyekûn bir savaşın her yeri sarması korkusu belirdi. Pekala savaşta önümüzdeki altı ayda neler olacak? Hangi ihtimaller öne çıkıyor? İşte ayrıntılı bir analiz…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle 24 Şubat’ta başlayan savaşta geride kalan altı ay, önümüzdeki altı ay için birçok ipucu sağlıyor.

Savaşta önümüzdeki altı ayda yaşanacakların tahlilini The Guardian için, Savunma ve Güvenlik Editörü Dan Sabbagh yaptı…

Akacan The Mall

Rus işgalinin başlamasına altı ay kala, önümüzdeki altı ay için neler beklenebilir?

1- Savaş muhtemelen en az bir yıl sürecek lakin özünde çıkmazda ve yoğunluğu azalacak

Ne Ukrayna ne de Rusya, verdikleri kayıplara karşın savaşı durdurmaya hazır değil. Ukrayna işgal altındaki topraklarını geri istiyor ve Rusya yalnızca rakibine değil, tıpkı vakitte batıya da acı vermeye devam etmek istiyor. Kremlin, kışın avantajına oynayacağına inanıyor.

Bucha, Irpin ve Kiev’in kuzeyinde Ruslar tarafından işgal edilen bölgelerdeki katliamlara dair delillerin ortaya çıkmasından bu yana iki taraf ortasında hiçbir müzakere olmadı. Lakin haziran sonunda Lysychansk’ın düşmesinden bu yana ön cephelerdeki hareket asgarî seviyede. Her iki taraf da ivme için gayret ediyor ve giderek daha fazla savaş yorgunu görünüyor.

2- Ukrayna’nın tesirli bir konvansiyonel karşı taarruz aracı yok. Gerilla baskınları Rusya’nın çöküşünü hızlandırmanın yalnızca ‘iyimser’ bir yolu

Ukrayna, Dinyeper ırmağının batısındaki Herson’u geri almak istiyor, lakin üst seviye bir idare yetkilisi özel olarak Rusları geri itmek için kâfi kapasiteye sahip olmadıklarını itiraf etti. Kiev, stratejisini uzun menzilli füze atakları düzenlemeye ve cephe çizgilerinin çok gerisindeki Rus üslerine özel kuvvet baskınlarına yürek etmeye kaydırdı.

Başkanın kilit danışmanı Mykhailo Podolyak, emelin “Rus güçleri içinde kaos yaratmak” olduğunu söyledi, lakin bu işgalcinin aktifliğini azaltacak olsa da kimi Ukraynalıların başarabildiği üzere işgalcilerin kendi içlerine çökmesine ve Herson’u istekli olarak kabul etmesine yol açması beklenen değil.

3- Rusya hâlâ ilerlemek istiyor, lakin dikkatinin kazanımlarını elinde tutmaya ve Ukrayna topraklarını ilhak etmeye yönelmesi muhtemel

Rusya’nın topçularını artırmak, kasabaları ve kentleri yok etmek ve ileriye yanlışsız ilerlemek dışında yeni bir hücum planı yok. Ruslar bunu kısmen tesirli olduğu için ve kısmen de birtakım batılı kestirimlere nazaran şu ana kadar 15 bin askeri öldüğü için kayıpları en aza indirmek için yapıyor.

Rusya, Donbass’taki Bakhmut etrafında bu stratejiyi benimsemeye devam ediyor, lakin ilerleme yavaş, zira kısmen Herson’u güçlendirmek için kimi kuvvetleri yine konuşlandırmak zorunda kaldı.

Kremlin savaşın başında umduğunu başaramamış olabilir, lakin Rusya şu anda doğu ve güneyde Ukrayna topraklarının büyük bir kısmını elinde tutuyor ve etkin olarak ilhak referandumları yapmaktan bahsediyor. Havaların soğuması süratle yaklaşırken, muhtemelen elindekileri sağlamlaştırmaya odaklanacak.

4- Kış, yeni bir mülteci krizini hızlandıracak ve en güzel hazırlanabilenler için bir fırsat yaratacaktır

Kış, her iki taraf için de stratejik kanıda en üst sırada. Ukrayna zati insani problemler konusunda kaygılı zira Donetsk eyaletinde ve öbür cephe bölgelerinde apartman blokları için doğalgazlı ısıtma mevcut değil. Bir insani yardım yetkilisi, kışın tahminen de 2 milyon kadar insanın sonu geçerek Polonya’ya geçmesiyle yeni bir göç dalgası olacağını iddia ettiğini açıkladı.

Ruslar ise kışı bir fırsat olarak görüyor. Ukrayna, Rusya’nın güç şebekesini amaç alarak ısınma ikilemini daha berbat hale getirmesinden ve Zaporijya nükleer santralini basitçe kapatabileceğinden korkuyor. Moskova ayrıyeten batının güç maliyetleri konusundaki acısını uzatmak istiyor ve baskıyı artırmak için her türlü imkâna da sahip.

Yine de bahar, yenilenen bir akının vakti olabilir. Her iki taraf da muhtemelen öbür bir savaş dönemi olacak olana hazırlanmak ve yenilenmek isteyecektir.

5- Batı, Ukrayna’nın kazanmasını mı yoksa devam etmesini mi istediğine karar vermeli – ve insani yardımı büyük gereksinimle eşleştirmeli

Ukrayna, batının askeri yardımı olmasaydı yenilirdi. Lakin şimdiye kadar hiçbir noktada batı, Kiev’in işgalcileri geri püskürtmesine müsaade verecek kadar kâfi topçu yahut savaş uçağı üzere öbür silahlar sağlamadı. Siyasetçiler, Rusya’yı savaş öncesindeki sonlara zorlama gereğinden bahsediyorlar, fakat bunu yapmak için kâfi materyal sağlamıyorlar.

Aynı vakitte, Ukrayna’nın insani muhtaçlığı da artıyor. Örneğin, tekrar yapılanma için kâfi parası yok. Ve Kiev’in kuzey-doğu ve kuzey-batısındaki birçok mesken, Rusların ayrılmasından beş ay sonra, ekseriyetle garajlarda yahut süreksiz yapılarda yaşayan umutsuz sakinlerle birlikte harap durumda.

Ülke içinde yerinden edilen beşerler çoklukla okullarda yahut anaokullarında, yani insanların uzun müddet kalmakta zorlandıkları süreksiz konaklama yerlerinde yaşamak zorunda kaldılar. Ukrayna’nın savaş nedeniyle ayda 5 milyar dolar (4,2 milyar sterlin) bütçe açığı var; yardım ve tekrar yapılanma ise bunun kat kat fazlasına mâl olacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.