SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rusya S-400’ler için tarih verdi, ABD Türkiye’ye vazgeçmesi için mühlet verdi

Rusya S-400’ler için tarih verdi, ABD Türkiye’ye vazgeçmesi için mühlet verdi ABD Savunma Bakan Yardımcısı Ellen Lord, Türkiye’ye Rus imali S-400 …

Rusya S-400’ler için tarih verdi, ABD Türkiye’ye vazgeçmesi için mühlet verdi
Akacan The Mall
04.04.2022 01:38
0
A+
A-

Rusya S-400’ler için tarih verdi, ABD Türkiye’ye vazgeçmesi için mühlet verdi
ABD Savunma Bakan Yardımcısı Ellen Lord, Türkiye’ye Rus imali S-400 hava savunma sistemini almaktan vazgeçmesi için 31 Temmuz’a kadar müddet tanıdıklarını açıkladı. Tıpkı saatlerde Rusya’dan “2 aya kadar S-400’leri teslim ediyoruz” açıklaması geldi. ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan’ın Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı mektup ortaya çıktı.

Washington’da gazetecilere açıklama yapan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Ellen Lord, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının, F-35 programına iştiraki ile örtüşmeyeceğini, bu kararından vazgeçmesi için Türk Hükümeti’ne 31 Temmuz’a kadar mühlet tanıdıklarını duyurdu.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Ellen Lord, Washington’da gazetecilere açıklama yaptı. Lord, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’lere ve ABD’den satın aldığı F-35’lere ait açıklama yaptı.

F-35’LERLE TEHDİT ETTİ

Akacan The Mall

Lord, S-400’leri almaktan vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar mühlet tanıdıklarını açıkladı. Lord, bunun gerçekleşmemesi halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkartılacağını duyurdu.

ABD’li Lord, bu kararından vazgeçmemesi halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkartılacağını, bu program kapsamında ABD’de eğitim görmekte olan Türk askerlerinin hudut dışı edileceğini, Türk şirketlerinin de F-35 programına katılamayacağını söyledi.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Ellen Lord

BAKAN AKAR’A MEKTUP İLETİLDİ

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı mektupta Amerika’da F-35 eğitimi alan Türk pilotların 31 Temmuz’a kadar ayrılacakları ve program kapsamında yeni eğitim verilmeyeceğini bildirdi.

Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar

Shanahan’ın imzasını taşıyan mektup VOA’da yayınlandı. Mektup ve mektuba iliştirilen evrakta Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almaktan vazgeçmemesi halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik öteki hangi adımların atılacağına yer verildi.

Shanahan Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı mektupta Türk pilotlara artık eğitim verilmeyeceğinin altını çizdi. Mektuba iliştirilen ve “Türkiye’nin F-35 Programından Çıkarılması” ismini taşıyan evrakta “Bu eğitimler artık gerçekleşmeyecek zira Türkiye’nin F-35 programına iştirakini askıya alıyoruz. Artık bu sistemlerin kullanılmasında yeterlilik kazanılması üzere ihtiyaç olmayacak” tabirleri kullanıldı.

Haziran ayında 20, Temmuz ve Kasım ayları ortasında da 14 olmak üzere toplam 34 öğrenci pilotun Amerika’ya eğitim için gitmesi planlanıyordu. Mevcut durumda yalnızca yeni öğrenci alınmaması değil, mevcut pilotların da ABD’yi terk etmeleri gerekecek. Shanahan Arizona’daki Luke Hava Üssü’nde ve Florida’daki Eglin Hava Üssü’nde F-35 eğitimi alan 42 Türk öğrenci pilotun da 31 Temmuz’a kadar Amerika’dan ayrılması gerekeceğini bildirdi.

Shanahan “Değerli bağlantımızı korumak istesek de, Türkiye S-400’leri alması halinde F-35’leri alamayacak. S-400 konusunda hala taraf değiştirme seçeneğiniz var” sözlerini kullandı.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik adımların Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Gayret ismi verilen ve CAATSA biçiminde kısaltılan yasa kapsamında yaptırımlardan başka olduğunu vurgulayan Shanahan CAATSA kapsamında Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda Kongre’de her iki partide de kararlılığın olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan mektuba nazaran, Amerika F-35 programında yer alan bütün hükümet ve savunma sanayi önderlerinin programın performansını pahalandırmak üzere katılacağı CEO toplantısına Türkiye’nin katılmasını da planlamıyor.

Kelam konusu toplantı 12 Haziran’da yapılacak. Shanahan mektubunda F-35 programına ait dokümanlarda yapılacak güncellemelerin de Türkiye’nin iştiraki olmadan yapılacağını belirtti.

RUSYA’DAN AÇIKLAMA: 2 AY İÇİNDE TESLİMAT BAŞLAYACAK

Bu ortada ABD’den Türkiye’ye, Rusya’dan S-400 satın almaktan vazgeçmesi için mühlet tanındığının basına yansıması üzerine Rusya’dan bir açıklama yapılması dikkat çekti.

ABD’nin yaptırım listesinde yer alan S-400 üreticisi Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostec’in Lideri Sergey Chemezov, NTV kanalına yaptığı açıklamada “Türklerle her şey yolunda gidiyor” dedi.

“Paranın harcandığını, teknolojinin üretildiğini” söyleyen Chemezov, Türk askerinin eğitiminin de tamamlandığını, S-400’lerin teslimatının da iki ay içinde başlayacağını açıkladı.

Rostec Lideri Sergey Chemezov

ABD NEDEN S-400’LERİ İSTEMİYOR?

ABD aylardır Türkiye’yi Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almaması için iknaya çalışıyor, bunun Türkiye için siyasi, ekonomik ve askeri sonuçlar doğurabileceği istikametinde tehdit ediyor.

ABD Kongresi’nin 2017 yılında çıkardığı CAATSA yasası Rusya’dan kayda paha ölçüde silah alan her ülkeye yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Bunlar Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması sonucunu doğurabileceği üzere ekonomik yaptırımları da kapsıyor.

ABD, S-400’lerin Türkiye’de konuşlanması durumunda, yeni kuşak savaş uçağı F-35’lerin bilinmeyen teknolojisinin ve hassas datalarının Rusya’nın eline geçebileceğini savunuyor.

ABD idaresi, Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO’nun Rusya’yı tehdit olarak değerlendirdiğine dikkat çekiyor. ABD idaresi, Ankara-Moskova çizgisinde savunma alanında girişilecek bu boyutta bir işbirliğinin inanç sorunu yaratacağını ve NATO’nun entegre hava savunma sisteminin işleyişini de olumsuz etkileyeceğini tabir ediyor.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.