SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Rusya ile Batı’nın vekalet savaşı Sudan’a mı taşındı

Sudan’daki çatışmada generallerin iktidar savaşının yanı sıra milletlerarası güçlerin de parmağı olabileceği konuşuluyor. Rusya’nın paralı Wagner ordusunun Sudan’da faaliyet sürdürdüğü, hatta Ukrayna’daki savaşın Sudan altınlarıyla finanse edildiği öne sürülüyor. ABD, Wagner’in maden şirketini karalisteye almıştı.

Rusya ile Batı’nın vekalet savaşı Sudan’a mı taşındı
Akacan The Mall
20.04.2023 08:06
0
A+
A-

Rusya ile Batı’nın vekalet savaşı Sudan’a mı taşındı
Sudan’daki çatışmada generallerin iktidar savaşının yanı sıra milletlerarası güçlerin de parmağı olabileceği konuşuluyor. Rusya’nın paralı Wagner ordusunun Sudan’da faaliyet sürdürdüğü, hatta Ukrayna’daki savaşın Sudan altınlarıyla finanse edildiği öne sürülüyor. ABD, Wagner’in maden şirketini karalisteye almıştı.

Sudan’da ordu ile paramiliter Süratli Takviye Kuvvetleri (HDK) ortasında hafta sonundan beri devam eden silahlı çatışmalar şiddetini artırırken savaşın art planına dair soru işaretleri de artmaya başladı. Yaşanan çatışma, Sudanlı iki askeri yapının salt iktidar uğraşı üzere görünse de hem Afrika’da hem de Sudan’da Rusya’nın son yıllarda artan tartısı ve Rus paralı asker kümesi Wagner’in Sudan’daki varlığı, ülkedeki karışıklığın perde ardında, tarafların Batı ve Rusya ismine bir vekâlet gayreti içinde olabileceğini akıllara getiriyor.

WAGNER GÖLGESİ

Akacan The Mall

Kremlin ile derin bağları bulunan paralı asker kümesi Wagner’i, başta Ukrayna, Suriye, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti üzere birçok ülkede askeri ve ekonomik çıkarlarını korumak için kullanan Rusya, Sudan’da da mevcudiyetini sürdürüyor. 2019’da devrilen Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir devrinde Sudan’a konuşlandırılan Wagner’in halihazırda HDK’nin başındaki Muhammed Hamdan Dagalu ile yakın bir alaka içerisinde olduğu biliniyor. Dagalu’nun Sudan’ın Darfur bölgesindeki altın madenleri üzerinde kelam sahibi olduğu belirtiliyor. 2020 yılında ABD Hazine Bakanlığı, Wagner irtibatlı olduğu gerekçesiyle Rus madencilik şirketini Meroe Gold’u yaptırım listesine almıştı.

Sudan’da çatışmalar başşehir Hartum ve öbür bölgelerde sürüyor.

UKRAYNA İDDİASI

CNN’in temmuz ayında yayınladığı özel haberine nazaran, iktisadı Batı yaptırımlarıyla ziyan gören Rusya, Ukrayna’daki savaşı Sudan’da elde ettiği altınlarla finanse ediyor. Buna nazaran altın kaçakçılığında kullanılan bir Rus uçağı, Sudan’dan Rusya’nın askeri üssünün bulunduğu Suriye’nin Lazkiye kentine en az 16 uçuş gerçekleştirdi. Raporun akabinde Avrupa Birliği de Meroe Gold’a yaptırım uygulama kararı aldı. Avrupa Kurulu yaptığı açıklamada, Sudan’daki yetkilerle bağı sayesinde Wagner’in Sudan altınını çıkarıp yasa dışı bir formda Rusya’ya gönderdiğini belirtti.

WAGNER: SUDAN’DA YOKUZ

Ortaya atılan tezlere yanıt veren Wagner’in işvereni Yevgeniy Prigojin, Sudan’daki ihtilafta yer almadıklarını ilan etti. Evvelki gün Moskova’da TASS haber ajansına açıklama yapan Prigojin, “Sudan’da Wagner ismine tek bir asker dahi bulunmuyor. Daha iki yıl evvel büsbütün çekilmiştik. Bilinmesi gereken gerçek bu” tabirini kullandı.

Wagner paralı askerleri Libya, Mali üzere Afrika ülkelerinde de faaliyet gösteriyor.

RUSYA’YA ÜS VERİLECEKTİ

– 2012’de Ömer el Beşir liderliğindeki Sudan idaresine askeri takviye sağlamaya başlayan Moskova, karşılığında altın madenlerinin işletmesiyle birlikte Sudan’ın Kızıldeniz kıyısındaki kenti Port Sudan’da deniz üssü talebinde bulunmuş, 25 yıl müddetli muahedenin taslağı hazırlandığı sırada El Beşir’in devrilmesiyle süreç sekteye uğramıştı.

– 2022 yılında Moskova’yı ziyaret eden Dagalu, Sudan’da Rus deniz üssü inşa edilmesine yeşil ışık yakıldığını ilan etmişti. Bu durum, ülke idaresinin başındaki isim Abdülfettah el-Burhan ile HDK liderliği ortasında Rusya’nın Sudan’daki varlığı konusunda görüş ayrılığı olduğu dedikodularını beraberinde getirdi. Rusya böylelikle Suriye’deki Tartus deniz üssünden sonra, Kızıldeniz’de Sudan’da bir deniz üssüne sahip olacaktı. Batı ise Rusya’nın bu türlü bir stratejik güce sahip olmasına karşı.

Öte yandan Wall Street Journal gazetesinin özel haberine nazaran, Sudan’ın komşuları Libya ve Mısır, taraflara askeri dayanakta bulunuyor. Haberde, Libya’nın doğusunu denetim eden Halife Hafter’in HDK’ya; Mısır’ın ise el-Burhan liderliğindeki Sudan ordusuna mühimmat ve asker dayanağında bulunduğu ileri sürüldü. Buna nazaran Hafter, HDK’ya mühimmat sevkıyatı yaparken, Mısır, çatışmalar şimdi başlamadan el-Burhan’ın güçlerine dayanak için Sudan’a jet pilotları ve savaş uçakları gönderdi.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.