SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Rusya Herson’dan neden çekiliyor

Rusya Herson’dan neden çekiliyorABD, Ukrayna’da 8 ayda 100 bin Rus askerin öldüğü ya da yaralandığını sav ederken Rusya’nın sembolik Herson …

Rusya Herson’dan neden çekiliyor
Akacan The Mall
11.11.2022 07:38
0
A+
A-

Rusya Herson’dan neden çekiliyor
ABD, Ukrayna’da 8 ayda 100 bin Rus askerin öldüğü ya da yaralandığını sav ederken Rusya’nın sembolik Herson kentinden çekilmesi tartışılıyor. Ukrayna tarafı sürece temkinli yaklaşacaklarını belirtirken, Rusların bölgede tutunamamasında halkın direnişi değerli bir etken olarak görülüyor.

Rusya’nın mart ayından bu yana işgal altında tuttuğu Ukrayna’nın Herson kentinden çekilme kararı alması son devirde alanda yaşanan en değerli gelişme oldu. Dün sabah Rus birlikleri Dinyeper Nehri’nin güney yakasına çekilmeye başlarken, Rusya Savunma Bakanlığı, “Herson kenti bölgesinde Dinyeper Nehri’nin kuzey yakasında bulunan birliklerimiz daha evvel planlandığı üzere çekilmeye başlayarak ırmağın güney yakasında evvelden hazırlanan Mikolaye-Krivorojsk sınırına yerleştiriliyor” açıklamasını yaptı.

‘BAŞKA BAHT BIRAKMADIK’

Akacan The Mall

Ukrayna Genelkurmay Lideri Valeriy Zalujniy, bu gelişmenin Rusya’nın göstermeye çalıştığı üzere bir âlâ niyet adımı olmadığını, Ukrayna’nın karşı ataklarının sonucu olduğunu vurguladı. Herson tarafında düşmanın lojistik yollarını, birliklerinin denetim ve dayanak sistemini yok ettiklerini belirten Zalujniy, “Herson’da düşmanın kaçmaktan öbür seçeneği kalmadı” tabirini kullandı. Ukrayna’daki Rus birlikleri kumandanı General Sergey Surovikin’in raporuna nazaran Rusya’nın geri çekilmesinin gerisinde yatan nedenlerin üç başlıkta toplandığı konuşuluyor:

 

ÜÇ MÜNASEBET ÖNE SÜRÜLÜYOR

– Rusya’daki askeri gözlemcilere nazaran çekilme kararının temel nedeni Herson’daki sivil halkın ilhakçı Ruslara boyun eğmemesi oldu. Partizan hareketi geçen müddet içinde sindirilemediği üzere yayılmaya devam etti.

– İkinci kıymetli münasebet Dinyeper Irmağı üzerinde yer alan “Kahovsk” barajının yıkılması. Rus ordu kurmaylarına nazaran, Ukrayna güçlerinin barajı yıkma kararı alması durumunda daha alçak rakımda bulunan Herson kentinin büyük bir kısmı sular altında kalacaktı. Mümkün baraj senaryosu Rus ordusunun elini kolunu bağladı.

– Çekilme kararının üçüncü münasebeti ise ırmağın kuzey yakasına mühimmat ve erzak sevk edilen yolların büyük ölçüde kesilmiş olması.

HEM SEMBOLİK HEM STRATEJİK

Herson kentinin Ukrayna denetimine geçmesi Rusya için manevi darbe manasına geliyor. Karar duyurusunun bu nedenle Devlet Lideri Vladimir Putin yerine Savunma Bakanı Şoygu’ya bırakıldığı konuşuluyor. Herson kentinin akabinde güneydeki bölgelerin de Kiev denetimine geçmesi durumunda Kırım Yarımadası’na Dinyeper Nehri’nden su sağlayan kanalın yine kapatılacağı manasına gelecek. Öte yandan ABD Genelkurmay Lideri Mark Milley, Rusya’nın Ukrayna işgali sırasında 8 ayda 100 binden fazla askerinin öldüğünü ya da yaralandığını öne sürdü. Milley, misal sayıların Ukrayna tarafı için de geçerli olabileceğini söyledi.

PUTİN G-20’YE GİTMEYECEK

Rusya önderli Vladimir Putin’in 15-16 Kasım’da Endonezya’da düzenlenecek olan G-20 önderler tepesine katılmayacağı katılaştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tepede Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un temsil etmesine karar verildiğini aktardı. Rusya başkanının tepeye görüntü konferans formülüyle katılma ihtimalinin bulunduğu belirtilirken, Putin’in Endonezya’ya gitmeme kararında aktivistlerin protesto şovlarına maruz kalma ihtimalinin tesirli olduğu belirtiliyor. Evvelki gün de İngiliz basınında yer alan bir haberde, bir G-20 başkanının, Putin’in tepeye şahsen katılması halinde görüşme sırasında Rusya önderine “tokat atacağı” istihbaratı bulunduğu argüman edilmişti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.