SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rusya, gazı kesiyor! Avrupa’da panik, Zelenski’den ‘terörizm’ yakıştırması… Pekala artık neler olacak?

Rusya, gazı kesiyor! Avrupa’da panik, Zelenski’den ‘terörizm’ yakıştırması… Pekala artık neler olacak?Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaşta 150 …

Rusya, gazı kesiyor! Avrupa’da panik, Zelenski’den ‘terörizm’ yakıştırması… Pekala artık neler olacak?
Akacan The Mall
26.07.2022 08:37
0
A+
A-

Rusya, gazı kesiyor! Avrupa’da panik, Zelenski’den ‘terörizm’ yakıştırması… Pekala artık neler olacak?
Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaşta 150. gün çoktan geri kalmışken Rusya tarafından yapılan açıklama bir defa daha iplerin gerilmesine, diplomatik alanda yaşanan krizin de bir sefer daha devasa boyuta gelmesine neden oldu. Rus Gazprom, kesinti ile ilgili açıklama yaptı fakat münasebetler inandırıcı olmadı. Pekala dünyayı önümüzdeki günlerde neler bekliyor?

Rus güç devi Gazprom, Avrupa Birliği’ne gaz akışını ‘önemli ölçüde’ kısacağını açıkladı. Yapılan açıklamalarda epeyce ‘sert’ bir kesintiden bahsediliyor. Pekala bu ne manaya geliyor?

Rusya, Ukrayna topraklarına girerek bir savaş başlattığı günden beri büyük yaptırımlarla ve Batı dünyası tarafından dışlanmayla karşılaşmış durumda. Rusya’yı ekonomik olarak tüketmek ve bu yolla savaşı durdurmak isteyen dünya devletleri bir yandan da Rusya’nın sahip olduğu doğal kaynaklara büyük ölçüde bağımlı durumda.

Akacan The Mall

Putin, tüm dünyayı karşısına aldığı savaşta bir sefer daha doğalgaz kartını masaya sürdü

RUSYA, DOĞALGAZI BÜSBÜTÜN DENETİM EDİYOR

Rus devleti denetimindeki güç şirketi Gazprom, Avrupa’daki ülkelerin en büyük doğalgaz tedarikçisi durumda. Şirketten yapılan açıklamaya nazaran yarından itibaren ana boru çizgisi üzerinden Avrupa’ya gaz teslimatında sert bir kesinti olacak.

Rus gaz ihracat inhisarı, “motorun teknik durumu” nedeniyle son çalışan iki türbinden birinin işletimini durdurduğunu ve Kuzey Akım boru sınırı üzerinden günlük gaz dağıtımını günde 33 milyon metreküpe indirdiğini söyledi. Bu da boru sınırının kapasitesinin yüzde 20’si manasına geliyor.

Kuzey Akım 1 boru sınırı, 10 günlük bir bakım molasının akabinde geçen hafta gaz pompalamaya devam etti fakat Avrupa Komitesi Rusya tarafından büsbütün gazın kapatılmasının olası olduğu konusunda ihtar yaptı.

Gazın kesileceği duyurusu tam da AB hükümetlerinin, Kremlin’in Avrupa’daki muslukları kapatması halinde yaşanacak bir kış krizini önlemeyi amaçlayan %15’lik bir gaz tasarrufu maksadı için bir plan üzerinde fikir alışverişi yapmaya başladığı bir vakitte geldi.

AB’nin gayesi, kış için depo oluşturmak için artık daha az gaz kullanmaktı.

Rus gazının en büyük müşterilerinden olan Almanya’da, iktisat bakanlığı, Gazprom’un açıklamasının akabinde “Federal ağ kuruluşu ve gaz krizi grubuyla yakın bağlantı içinde durumu çok yakından izliyoruz. Bilgilerimize nazaran, teslimatta azalma için teknik bir neden yok.” dedi.

Ukrayna başkanı Zelenski, Rusya’nın Avrupa’ya karşı açıkça bir gaz savaşı yürüttüğünü sav ederken “İnsanlara ne olacağı, nasıl acı çekecekleri umurlarında değil. Limanların kapanmasından kaynaklanan açlıktan, kışın soğuğundan, yoksulluktan ya da işgalden… Bunlar terörün farklı biçimleridir” kelamlarını kullandı

GEREKÇEYE KİMSE İNANMADI

Rusya’nın kesinti nedenini ‘arıza ve bakım’ olarak açıklaması ise Batılı devletler tarafından reaksiyonla karşılandı ve sıcak savaşın ortasında gelen bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığı neredeyse tüm Avrupalı yetkililer tarafından dillendirildi.

AB, geçen hafta Moskova’yı enerjiyi bir ‘silah’ olarak kullanmakla suçladı ve 27 üye devlete, Brüksel’in acil arz ilan etmesi halinde mecburî hale gelebilecek istekli %15’lik gaz tasarrufu gayesini kabul etmesi davetini yaptı.

AB yetkilileri, bloğun 27 güç bakanının bugün Brüksel’de yapacağı toplantının %15’lik gaz tasarrufu planını onaylayacağını ummuştu. Fakat bunun yerine, Avrupa’nın dört bir yanından ülkeler, AB’nin gaz boru sınırı ağından nispeten izole olan İspanya ve Portekiz’in başını çektiği itirazlarda bulundular.

Moskova’da hatıra fotoğrafı çektiren bir aile… Ve Rusya’nın savaşına dayanak sözü haline gelen ‘Z’ sembollü bir tişört

AB BLOĞUNDA ÇATLAK!

Öneriler, on yıllardır Rus gazına bağımlılığını ortadan kaldırmaya çalışırken, güç tasarrufu ile karşı karşıya kalan Almanya için tasarlanmış olarak görülüyor.

On yıl evvel kurtarma, borç ve suçlama üzerine tartışmaların alevlendiği euro bölgesi krizinin yıpratıcı tartışmalarının yankısı olarak, güney ülkeleri vatandaşlarının diğerlerinin geçmişteki siyasetleri için fedakârlık yapmaması gerektiğini söyledi.

İspanya başbakan yardımcısı Teresa Ribera, geçen hafta ülkesinin sıvılaştırılmış doğal gaz altyapısına yaptığı yatırımlara, İspanyol şirketleri ve tüketicilerine düşen maliyetlere işaret ederek ülkesinden “orantısız bir fedakârlık” yapmasının istendiğini söyledi.

Ribera, olağandışı halde sert olan bu yorumlarda, “Diğer ülkelerden farklı olarak, biz İspanyollar güç açısından imkanlarımızın ötesinde yaşamadık” dedi.

Portekiz, güç bakanı João Galamba da geçen hafta mahallî basına yaptığı açıklamada, Avrupa’nın geri kalanıyla çok az gaz ilişkisi olan İspanya yahut Portekiz’in gereksinimlerini karşılamadıklarını söyleyerek tekliflere büsbütün karşı çıktı.

İber Yarımadası ülkeleri ayrıyeten elektrik üretmek için daha fazla gaz kullanıyor zira bölgede yaşanan şiddetli kuraklık buradaki hidroelektrik üretimini azalttı.

Gazprom, şu anda savaşın seyrini değiştirebilecek atılımlar yapıyor olabilir

PORTEKİZ VE İSPANYA’YA YUNANİSTAN DA KATILDI

Yunanistan da iktisadına ve tüketicilerine çok yük bindirdiğini öne sürdüğü AB çapındaki yüzde 15 tasarruf maksadına karşı çıkıyor.

Öte yandan Polonya, güç güvenliği konusundaki kaygılarını lisana getirdi. Polonyalı bir yetkili, Varşova’nın “Polonya doğalgaz rezervlerinin başka üye ülkelerin muhtaçlıkları için kullanılmasına yol açabilecek hiçbir tahlili kabul etmeyeceğini” söyledi.

Fransa, İtalya, Danimarka, Hollanda ve Polonya, komiteye acil durum ilan etme yetkisi verilmesine karşı çıkan ülkeler ortasındaydı. Bunun yerine AB üye devletlerinin bu kritik kararı vermesi öneriliyor.

Dün, AB büyükelçi yardımcıları tarafından hala tartışılmakta olan bu tekliflere nazaran, ülkeler öbür üye ülkelerin gaz enterkonnektör sistemine bağlanmadıkları takdirde yüzde 15 amacından muafiyet alabilirler.

Ülkeler muhtaçlığı olan bir üye ülkeye gaz göndermeyi teklif ederse de gaye kolaylaştırılabilir.

AB ‘ALMANYA’ PLANINI YALANLIYOR

AB kaynakları, planın Almanya için tasarlandığı tekliflerini reddederek, tüm üye devletlerin Rus doğalgazının kesilmesinin ekonomik acısını hissedeceğini savundu.

Üst seviye bir AB yetkilisi, “Bütün bunların Almanya için olduğunun düşünülmesinin mantığını anlamıyorum. Bu, evvel kimin vurulacağıyla ilgili değil zira [bir arz şoku] gelirse, sorunun çabucak başka ülkelere sıçrayacağını düşünüyorum. Biz iç pazardayız ve… acı tüm üye ülkeler için değerli olacak.” kelamlarını kullandı.

Avrupa Komitesi lideri Ursula von der Leyen geçen hafta, Kremlin’in Rus gazının AB’ye büsbütün kapatılması buyruğunu vermesinin beklenen olduğunu ve Avrupa’nın tek pazarına çekiç darbesi indireceğini söyledi.

Dünya bir yandan kritik tahıl mutabakatının sonuçlarını görmeyi bekliyor, bir yandan da güç krizinin sonuçlarına hazırlanıyor 

KÖMÜR VE NÜKLEER GÜCE DÖNÜŞ

AB yetkilileri, ülkelerin yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlandırmasını önerdiler, fakat devletlerin kömür ve nükleer güçten çıkışı ertelemeyi düşünebileceklerini de söylediler.

Belçika hükümeti geçen hafta, ulusal güvenliği münasebet göstererek iki nükleer santralin ömrünü 10 yıl uzatmak için siyasi bir muahedeye vardığını duyurmuştu. Doel 4 ve Tihange 3 reaktörleri, Belçika hükümeti 2025 yılına kadar tüm nükleer güçten çıkma planını revize ettiği için 2026’da tekrar devreye sokulacak.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.