SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rusya açık açık uyarmıştı… AB, G7 ve Avustralya sonunda mutabakata vardı

Avrupa Birliği (AB), G7 ülkeleri ve Avustralya, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaştı. Rusya daha evvel yaptığı açıklama ile tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol akışını keseceğini duyurmuştu.

Rusya açık açık uyarmıştı… AB, G7 ve Avustralya sonunda mutabakata vardı
Akacan The Mall
03.12.2022 11:07
0
A+
A-

Rusya açık açık uyarmıştı… AB, G7 ve Avustralya sonunda muahedeye vardı
Avrupa Birliği (AB), G7 ülkeleri ve Avustralya, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaştı. Rusya daha evvel yaptığı açıklama ile tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol akışını keseceğini duyurmuştu.

Avrupa’ya giden gazın büyük bir kısmının kesilmesi ile kışa ‘büyük bir güç krizinin’ gölgesinde giren Avrupa haftalardır beklenen kararını sonunda duyurdu.AB üyesi 27 ülke, Rus petrolü için uygulanacak tavan fiyatı konusunda mutabakata vardı.

AB Periyot Lideri Çekya’nın resmi toplumsal medya hesabından yapılan açıklamada, AB üyesi ülke temsilcilerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaştığı duyuruldu.

Akacan The Mall

Açıklamada, “Büyükelçiler Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole tavan fiyat uygulanmasında muahedeye vardı. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek” sözleri kullanıldı.

Avrupa Kurulu Lideri Ursula von der Leyen ise yaptığı açıklamada, tavan fiyat uygulamasının Rusya’nın gelirlerini kıymetli ölçüde azaltacağını söyledi. Leyen karara yönelik, “Küresel güç fiyatlarını istikrara kavuşturmamıza yardımcı olacak, dünya çapında gelişmekte olan ekonomilere yarar sağlayacak” dedi.

G7 VE AVUSTURALYA DA TIPKI KARARI ALDI, 5 ARALIK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Almanya, ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 kümesi ve Avustralya da Rusya’nın deniz yoluyla taşınan ham petrolünün varil başına 60 dolarlık tavan fiyat uygulanmasında anlaştı.

Yapılan ortak açıklamada, uygulamanın 5 Aralık’ta yahut çok kısa bir müddet sonra yürürlüğe gireceği belirtildi. Tavan fiyat uygulama kararının “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşından kar elde etmesini önlemek” için alındığı belirtildi. Kararla birlikte “küresel güç piyasalarında istikrar sağlanmasının ve Rusya’nın savaşının, bilhassa Putin’in savaşının tesirlerini güçlü bir biçimde hisseden düşük ve orta gelirli ülkeler üzerindeki olumsuz ekonomik yansımalarının en aza indirilmesinin” hedeflendiği söz edildi. Tavan fiyat uygulamasıyla Rusya’nın petrol satışından elde ettiği gelirin azaltılması ve global petrol fiyatlarındaki ani artışın önlenmesi bekleniyor.

2 AYDA BİR TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK

Tavan fiyat uygulamasının yanı sıra yeni bir fiyat sınırlama düzeneği kurulması da kelam konusu olacak. Bununla birlikte Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyatın, piyasa fiyatlarının yüzde 5 altında tutulması sağlanacak. Tavan fiyat 2 ayda bir yine görüşülecek.

ABD MEMNUN

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Kurulu Stratejik Bağlantı Yöneticisi John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tavan fiyat uygulaması, Putin’in saf Ukraynalıları öldürmeye devam eden bir savaşını finanse etmeyi sürdürebilmesi için petrol piyasasından vurgunculuk yapma yeteneğini sınırlamaya yardımcı olacaktır” diye konuştu.

POLONYA VE ESTONYA SICAK BAKMIYORDU

Polonya idaresi önerilen 60 dolar teklifine karşı çıkmış, Rusya’nın gelirlerini kısmak ve Moskova’nın savaşı finanse etme kabiliyetini sınırlamak için tavan fiyatın mümkün olduğunca düşük olması için öbür AB ülkelerine baskı yapmıştı. Tavan fiyatın piyasa oranından yüzde 5 daha düşük tutulacağı konusunda teminat alan Polonya, dün akşam muahedeyi desteklediğini belirtmişti.

“BUGÜN VARABİLECEĞİMİZ EN DÜZGÜN UZLAŞI BU”

Estonya Başbakanı Kaja Kallas da toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AB’nin Rus petrolüne tavan fiyat belirleme muahedesini memnuniyetle karşılıyorum. Rusya’nın güç gelirlerini durdurmak, Rusya’nın savaş makinesini durdurmanın merkezinde yer alıyor. Savaşan Rusya’nın kaynaklarını kurutmak bizim için varoluşsal bir sorun olduğundan müzakerelere şahsen katıldım. Her bir dolar değerlidir. Müzakere edilen her dolar, Rusya için yaklaşık 2 milyar dolar daha az gelir demek. Varil başına 65 dolardan 60 dolara inmek, Rusya’nın Ukraynalılara karşı yürüttüğü soykırım savaşını finanse etmesi için 10 milyar dolar daha az gelir demek. Ortakların, Rus gelirlerini daha da azaltmak gayesiyle gelecekte fiyatı gözden geçirme teklifimizi kabul etmelerine sevindim. Uzlaşmanın bir modülü olarak 9. AB yaptırım paketinde de çabucak ilerleyeceğiz. Fiyatın daha düşük olması isteğimiz, bir sır değil. Uzmanlarımız, 30-40 dolar ortasındaki bir fiyatın Rusya’ya büyük ziyan vereceğini kestirim ediyor. Lakin, bugün varabileceğimiz en güzel uzlaşı bu. Fiyata yönelik birinci incelemeyi Ocak ayının ortalarında yapacağız” tabirlerini kullandı.

RUSYA TAVAN FİYAT UYGULAYAN ÜLKELERE PETROL AKIŞINI DURDURACAK

Dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu yapan Rusya geçtiğimiz günlerde tavan fiyat uygulamasına reaksiyon göstermişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, mevzuya ait açıklamasında bu türlü bir ihtimalin global güç piyasasına büyük ziyan verebileceğini söyledi.

Bu kararı uygulamaya koyan Batılı ülkelere Rusya’dan Petrol akışının kesileceğini belirten Zaharova, “Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması tek başına bir piyasa tedbiri değil birebir vakitte piyasa aksisi bir tedbirdir. Bu, tedarik zincirini bozar, global güç piyasasındaki durumu da değerli ölçüde karmaşıklaştırır. Petrol fiyatlarına kelamda tavan fiyat uygulaması getirilmesinin yalnızca piyasa dışı bir düzenek olmadığını bunun piyasa zıddı bir tedbir olduğunu tekraren söyledik” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.