SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rusları uzak tutmak için kendi köylerini sular altında bıraktılar! Kiev’i işte bu türlü kurtardılar… ‘Asla pişman değiliz’

Rusları uzak tutmak için kendi köylerini sular altında bıraktılar! Kiev’i işte bu türlü kurtardılar… ‘Asla pişman değiliz’“Büyün köyü tesiri …

Rusları uzak tutmak için kendi köylerini sular altında bıraktılar! Kiev’i işte bu türlü kurtardılar… ‘Asla pişman değiliz’
Akacan The Mall
01.05.2022 08:52
0
A+
A-

Rusları uzak tutmak için kendi köylerini sular altında bıraktılar! Kiev’i işte bu türlü kurtardılar… ‘Asla pişman değiliz’
“Büyün köyü tesiri altına alan bir su baskını halkı keyifli edebilir mi?” sorusuna “Evet” yanıtı verilebilecek tek yer tahminen de şu an Ukrayna… Kiev’in kuzeyindeki Demydiv’de, Rus askerlerin ilerlemesini durdurmak için çok yaratıcı bir savaş taktiği uygulandı: Ukrayna birlikleri köyü sular altında bıraktı. İki aydır su içinde yaşayan köy halkı ise memnun ve umutlu… İşte Ukraynalıların değişik savaş taktikleri ve Demydiv’de yaşananlar…

Tabanları ıslak muşambalarla kaplı konutlar, kilerlerden taşan erzaklar, cılız bahar güneşinde kuruması için iplere asılan nemli kilimler…

Kiev’in kuzeyindeki Demydiv köyünün sakinleri, uzun bir müddettir su baskını ile boğuşuyor. Fakat halk bu su baskınından hiç de mutsuz değil, aksine hayli şad. Zira yaşanan su baskını onlar için bir afet değil, ‘taktiksel zafer’ manasına geliyor.

Akacan The Mall

Gelin kıssanın en başına dönelim ve su baskınının Ukraynalıları neden memnun ettiğine bakalım…

İki ayını dolduran savaşın birinci günlerinden bu yana Ukrayna, insan gücü ve silah sayısı bağlamında kendisinden çok daha güçlü olan Rus ordusunu engellemek için farklı bir yol uyguluyor: Kendi topraklarında hasara yol açmak.

Ukraynalı askerler, daha evvel Rus kuvvetlerinin ilerlemesini yavaşlatmak, düşman birliklerini tuzağa düşürmek ve tankların bölgelere girişine mani olmak için köprüleri havaya uçurdu, yolları bombaladı, demiryolu sınırlarını ve havalimanlarını devre dışı bıraktı. 

Ukraynalıların uyguladığı tüm bu ‘savaş taktikleri’ ortasında bilhassa bir tanesi yaratıcılığı ile dikkat çekiyor.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, şimdiye kadar Ukrayna genelinde 300’den fazla köprünün yıkıldığını söylüyor.

UYDU MANZARALARINDA SEL GÖRÜNÜYORDU FAKAT SEBEBİ BİLİNMİYORDU

Mart ayında çekilen uydu imajlarında, Kiev’in kuzeybatısındaki Irpin Irmağı havzasında bir sel yaşandığı görülüyordu. Fakat sele neyin yahut kimin neden olduğu yakın vakte kadar tam olarak muhakkak değildi. Farklı gerçek sonunda anlaşıldı.

Savaşın başlamasından yalnızca bir gün sonra, 25 Şubat’ta, Ukrayna birlikleri Kiev’in kuzeyindeki Demydiv’i ve etrafındaki kırsal bölgeyi su basması için baraj kapaklarını açmıştı. Hedef Kiev’e yapılan bir tank saldırısını önlemek ve Ukrayna birliklerine kenti savunmaya hazırlık sürecinde daha fazla vakit vermekti.

Farklı taktik işe yaradı. İnsan eliyle yaşanan sel, bölgeye yaklaşan Rus konvoylarının önünde bir göl oluşturdu ve birliklerin ilerlemesini engelledi.

Demydiv’de olanlar, Ukraynalılar için hiç de sıra dışı bir savunma prosedürü değil. Zira üstte da bahsettiğimiz üzere, ordu iki aydır ‘kendi topraklarında hasara yol açma’ taktiğini sıklıkla kullanıyor.

Oturma odasının duvarları bir metre kadar suyla ve küflerle kaplı olan emekli Antonina Kostuchenko, gururlu bir biçimde, “Herkes bunun nedenini anlıyor. Hiç kimse köyü su basmasından bir an olsun pişmanlık duymuyor. Kiev’i kurtardık” diyor.

 

‘TAKTİKLERİ ÇOK YARATICI’

Ruslar, işgalin birinci gününde Kiev dışındaki kıymetli bir havalimanını ele geçirmeye çalıştıklarında, Ukrayna kuvvetleri savunma tahlilini pisti bombalayarak bulmuştu.

Askeri uzmanlar, ‘hasar verilen toprak’ siyasetinin Ukrayna’nın kuzeydeki Rus kuvvetlerini durdurma ve başşehir Kiev’i ele geçirmelerini tedbire konusundaki muvaffakiyetinde değerli bir rol oynadığını belirtiyor.

Dış Siyaset Araştırmaları Enstitüsü’nün üst seviye araştırmacılarından Rob Lee, “Ukraynalılar, Ruslar için hayatı zorlaştırmaya çalışırken çok yaratıcılar. Yaptıkları şey tam olarak taarruzların suratını kesmek ve bu çok mantıklı bir hareket” diyor.

Barajın patlaması sonrası Demydiv köyünde meydana gelen sel.

Geçen ay Kiev civarında ve son günlerde Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarda sıkça benimsenen bir yaklaşım da ırmakların üzerindeki köprüleri yıkıp Rusları karşıya geçmek için dubalarla yol yapmaya zorlamak. Bu yaklaşımın uygulanacağı bölgeler, Ukraynalı topçu birlikleri tarafından evvelce dikkatlice planlanıyor ve Ruslar için geçilmesi güç, kanlı ve maliyetli işlere dönüşüyor.

Mesela Kiev’in doğusunda, bir küme Rus tankını turba bataklığına sürükleyecek halde köprüler havaya uçuruldu, dört tank neredeyse kulelerine kadar battı.

İKİ AYLIK SAVAŞIN ALTYAPIYA OLAN MALİYETİ 85 MİLYAR DOLAR

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, “Ordumuz köprüleri havayı uçurduğu, barajları açtığı üzere mühendislik ögelerini da başarılı bir halde kullanarak Rus güçlerinin ilerlemesini durdurdu” diyor.

Öte yandan Ukrayna birliklerinin izlediği bu strateji, ülkenin sivil altyapısı için çok büyük bir maliyete sebep oluyor. Bir yanda Ukraynalılar, düşman birlikleri durdurmak için kendi topraklarına hasar verirken öbür yanda Rus ordusu da köprüleri havaya uçuruyor, tren istasyonlarını, havaalanlarını ve başka tesisleri amaç alıyor.

Tüm bunlar haliyle Ukrayna’nın hasarını ikiye hatta üçe katlıyor ve savaştan sonra ülkeyi tekrar inşa etmenin bedelini arttırıyor.

Ukrayna hükümeti, iki aylık savaşın akabinde ulaşım altyapısına verilen toplam iddiası zararın maliyetinin yaklaşık 85 milyar dolar olduğunu açıkladı.

‘HER ŞEYİN TEK HATALISI RUSYA’

Kubrakov hangi tarafın hangi alanı tahrip ettiğine bakılmaksızın tek hatalının Rusya olduğunun altını ısrarla çiziyor ve şunları söylüyor:

Şayet savaş başlamasaydı kendi köprülerimizi havaya uçurmazdık. Tüm bunların bir tane sebebi var: Rusya’nın saldırganlığı!

Demydiv’de yaşananlar aslında Kubrakov’un bu kelamlarına değerli bir örnek teşkil ediyor. Dediğimiz üzere, Ukrayna kuvvetleri savaşın ikinci gününde bölgeyi sular altında bıraktı. Ukraynalı yetkililer ve askerler, bu atılımın tesirli olduğunu, Rus zırhlı araçlarının önünde yayılan sığ bir göl oluştuğunu söyledi. Fakat daha sonra Rus bombardımanı baraja ziyan verdi ve bölgeyi boşaltma uğraşlarının zorlaşmasına neden oldu.

Siviller, Irpin Irmağı üzerindeki yıkılmış bir köprüden geçiyorlar.

Su baskınının üzerinden iki ay geçmesine karşın Demydiv sakinleri hala lastik botlarda kürek çekiyor. Sular altında kalan tarlalarda ekinler yok oluyor, kimi aileler bahçelerinde yürümek için tahta yollar inşa ediyor.

Tüm bunlara karşın tekrar de birçok bölge sakini, su baskınının stratejik yararlarının, zorluklardan daha ağır bastığını düşünüyor.

Köy sakinlerinden Volodymyr Artemchuk, “50 konutu su basması büyük bir kayıp değil” diyor.

YALNIZCA KİEV KURTULMADI, KÖY ACIMASIZ KATLİAMLARDAN KORUNDU

Dinyeper Irmağı’nın batı kıyısındaki Kiev’in kuzey hududunu bloke eden sel, mart ayındaki çatışmalarda çok değerli bir rol oynadı.

Sular, tanklar için tesirli bir bariyer oluşturdu. Bu sayede Ukrayna kuvvetleri Rusların Kiev’i kuşatma teşebbüslerini püskürttü, ve sonunda Rusları geri çekilmeye zorladı. Başşehri ele geçirmeyi başaramayan Rus kuvvetleri ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde tekrar başlayan bir taarruza odaklanmak için mart ayı sonlarında bölgeden çekildi.

Planlı bir formda gerçekleştirilen su baskını yalnızca Kiev’i kurtarmakla kalmadı, Demydiv’in de korunmasına yardımcı oldu. Rus askerleri köyde devriye geziyor olsa da Demydiv savaşta hiçbir vakit ön cephe olmadı ve güneydeki kasabaların acımasız mukadderatından kurtuldu.

Demydiv lokal yöneticisi Oleksandr Melnichenko, köydeki bir aylık işgal sırasında altı kişinin vurulduğunu, konutların ve dükkanların bombalanarak tahrip edildiğini söylüyor ve ekliyor:

“Ancak köy, Buça’daki üzere müthiş sivil katliamlarından, düzinelerce cesedin sokaklarda yattığı kâbus üzere sahnelerden kaçmayı başardı.”

27 Şubat’ta Buça’ya giren Rus birlikleri burada tam manasıyla bir katliama sebep oldu. Cesetler sokaklarda yatıyordu. Ukraynalı yetkililer şu ana kadar 410 sivilin cansız vücudunun bulunduğunu açıklarken, gerçek sayısının ise bundan çok daha fazla olduğunun altı çiziliyor.

27 Şubat’ta Buça’ya giren Rus birlikleri burada tam manasıyla bir katliama sebep oldu. Cesetler sokaklarda yatıyordu. Ukraynalı yetkililer şu ana kadar 410 sivilin cansız vücudunun bulunduğunu açıklarken, gerçek sayısının ise bundan çok daha fazla olduğunun altı çiziliyor.

‘BAZI BEŞERLER HALA TRAVMA YAŞIYOR’

Melnichenko, “Normal hayata dönmeye çalışanlar olsa da kimileri hâlâ travma yaşıyor. Beşerler tıpkı şeylerin tekrar yaşanmasından korkuyor” diyor.

Köy halkının bir kısmı haftalar hatta aylar sürmesi beklenen ağır temizlikten şikâyet etse de, birden fazla kişi konutlarını temizlemek ve kurutmak için sevinçli bile denebilecek bir ortak eforla bir ortaya geliyor.

Sel suları bahçeleri doldurur, gazoz şişeleri konutların önünden süzülüp giderken bile, bayanlar meskende çorba pişirip komşularını yemeğe davet ediyor. Erkekler ise su boşaltma pompalarını çalıştırmak için lastik botlarla yakıt taşıyor.

Güvenlik vazifelisi olan 60 yaşındaki Roman Bykhovchenko, ıslak ayakkabılarını bahçesindeki masanın üzerinde kurutmaya çalışıyor. Meskeninin mutfağına adımını attığı anda döşeme tahtalarının ortasından su fışkırıyor ancak Bykhovchenko tekrar de, “Buna değdi” diye konuşuyor.

Kostuchenko ise artık sığ bir gölet haline gelen bahçesinin bu yıl ekilmesinin mümkün olmadığını söyleyerek iç çekiyor ancak latife yapmaktan da geri durmayıp ekliyor: “Belki daha sonra pirinç yetiştirmeyi deneyebilirim!”

New York Times’ın ‘They Flooded Their Own Village, and Kept the Russians at Bay’ ve Insider’ın ‘Ukrainians say they have no regrets after intentionally flooding their village to stop Russian tanks from reaching Kyiv’ başlıklı haberlerinden derlenmiştir.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.