SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rus alüminyumuna ABD yasağı

Rus alüminyumuna ABD yasağıABD’nin Rus alüminyumuna yönelik tam bir yasak hazırlığında olduğu belirtildi. Gerçekleşmesi durumunda yasağın batı …

Rus alüminyumuna ABD yasağı
Akacan The Mall
13.10.2022 12:37
0
A+
A-

Rus alüminyumuna ABD yasağı
ABD’nin Rus alüminyumuna yönelik tam bir yasak hazırlığında olduğu belirtildi. Gerçekleşmesi durumunda yasağın batı alüminyum piyasasında çok bir sıkılaşmaya neden olarak fiyatların çok daha yükselmesine neden olacağı belirtiliyor.

ABD’nin Rus alüminyumuna yönelik tam bir yasağı, halihazırda birden fazla kesintiden etkilenen global pazarı altüst etmekle tehdit ederken dikkatler Çin’in oluşacak potansiyel bir arz boşluğunu nasıl doldurabileceğine çevrildi.

Bloomberg’e konuşan kaynaklara nazaran, Beyaz Saray Ukrayna’daki çatışmaların tırmanmasından ötürü Rusya’yı cezalandırmaya çalışırken Biden idaresi, Rusya’nın en büyük metal üreticisine yaptırımların da dahil olduğu seçenekleri kıymetlendiriyor. Yeni tedbirlerin Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgalinin akabinde fiyat dalgalanmaları, arz değişimleri ve talep karmaşasıyla geçen yılı daha da çalkantılı hale getirebileceği bedellendiriliyor.

Akacan The Mall

Fiyatlar çok daha fazla yükselebilir

Aralarında Nicholas Snowdon’un da olduğu Goldman Sachs analistleri geçtikleri bilgi notunda “Rus alüminyumuna karşı bir yaptırım senaryosunda, batı alüminyum piyasası çok sıkılaşmaya maruz kalacak” derken fiyatların çok daha yükseleceği ve Çin’den daha fazla yarı işlenmiş alüminyum ihraç edileceği iddiasında bulundu.

ABD’den ithalat yasağı yahut Rus tedariklerini yönelik cezalar içeren tarifelerin de dahil olduğu yaptırımlarda en değerli seçeneklerden birinin United Co. Rusal International’ın gaye alınması olduğu belirtiliyor. Rusya, Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci alüminyum tedarikçisi pozisyonunda bulunuyor.

Alüminyum fiyatları, Rusya’nın saldırısının çabucak akabinde Mart ayında rekor düzeye yükselmiş, lakin Rus metalinin büyük ölçüde global piyasalara akmaya devam etmesiyle gerilemişti.

Avrupa’nın güç krizi de talebin düşmesine ve dökümhanelerin kapanmasına neden olurken, Londra Metal Borsası’nda LME depolarına gelecek yeni Rus metalinin yasaklanması konusunda başka tartışmalar başlamıştı.

“Boşluğu Çin alüminyum eserleri dolduracak”

Chaos Ternary Araştırma Enstitüsü geçtiği bir bilgi notunda ,“En berbat senaryo Avrupa ve ABD’nin Rus alüminyumunu yasaklaması olur. Ortada kalan Rus alüminyumu büyük ihtimalle Çin, Hindistan ve öteki bölgelere kayacak ve sonrasında Çin’in alüminyum ihraç eserleri Avrupa ve ABD’ye akarak boşluğu dolduracak” değerlendirmesinde bulundu.

Çin açık orta dünyanın en büyük alüminyum üretici ve tüketicisi pozisyonunda bulunuyor. Ticaret akışının yeninden düzenlenmesiyle Rus metalinin potansiyel olarak Çin’in mahallî sanayisinde kullanılabileceği ve Çin’de üretilen metal ölçüsünün ise oturmuş ihracat rotaları sayesinde deniz çok satışlarda kullanılabileceği bedellendiriliyor.

Daha evvel uygulanan yaptırımlar piyasada karmaşaya neden olmuştu

Rusal’a uygulanacak kısıtlamaların geçmişte örnekleri de mevcut. ABD 2018’de Rusya ile ilgilerin bozulmasıyla firmaya yaptırımlar uygulamış ve bu durumun piyasada ziyadesiyle karmaşaya neden olması sonrası tedbirler 2019’un başlarında geri alınmıştı.

O devirde de Rus alüminyumunun Çin’e akıp akmayacağı konusunda çok fazla spekülasyon yaşanmış ve Rusal’ın kurucusu Oleg Deripaska mümkün işbirliğini görüşmek üzere Pekin’e gitmişti.

Uzmanlar gelişmeler sonrası Çin’in Rusya’dan indirimli alüminyum satın alarak alüminyum eserlerini batıya ihraç etmesini bekliyor. Çin’in alüminyum ihracatı, ülke içinde talebin yavaşlamasıyla Mayıs ayında rekor düzeylere ulaşmıştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.