SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rota Portföy/Eraslan: BES güzel bir alternatif haline geldi

Rota Portföy/Eraslan: BES âlâ bir alternatif haline geldiRota Portföy İdare Konseyi Lideri Tevfik Eraslan, yatırım fonları son düzenleme ile hem …

Rota Portföy/Eraslan: BES güzel bir alternatif haline geldi
Akacan The Mall
30.04.2022 00:05
0
A+
A-

Rota Portföy/Eraslan: BES âlâ bir alternatif haline geldi
Rota Portföy İdare Konseyi Lideri Tevfik Eraslan, yatırım fonları son düzenleme ile hem liralaşma hem de kurumlar açısından cazip hale gelirken, BES tarafında atılan adımların da sistemi güzel bir alternatif haline getirdiğini belirtti.

ÇAĞLAR KUZLUKLUOĞLU – BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Rota Portföy İdare Konseyi Lideri Tevfik Eraslan, yatırım ve BES fonlarına ait son devirde yaşanan değerli gelişmeleri kıymetlendirmek üzere Bloomberg HT Araştırma’nın sorularını yanıtladı.

Akacan The Mall

Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle yatırım fonlarından elde edilen kâr hisseleri ve katılma hisselerinin fona iadesi ile elde edilen çıkarların istisna kapsamına alınması ve emeklilik şirketlerinin fonlara ait yorum ve tavsiyede bulunabilmelerine dönük şimdiki gelişmeleri yorumlayan Eraslan; bu iki kıymetli gelişmenin avantajlarına değindi.

15 Nisan’da Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, TL cinsinden yatırım yapan ve unvanında TL yer alan yatırım fonlarından elde edilen yararların Kurumlar Vergisinden müstesna edildiğini ve kanunda yapılan değişiklikle fon hisselerinin fona iadesinden elde edilen yararların yanında fon hisselerinin değerlenmesinden kaynaklanan kıymet artış çıkarlarının da kurumlar vergisinden müstesna tutulduğunu ileten Eraslan, “Bu kapsamda kurumların unvanında TL ibaresi bulunan fonlara yaptıkları yatırımlardan elde ettikleri karlar kurumlar vergisinden müstesna durumda olmaktadır. Bu kanun değişikliğinin Liraşlama siyasetine çok büyük takviye vermesini ve kurumların TL’de kalmalarına dayanak vermesini bekliyoruz. Bu değişikliğin kurumlar için çok kıymetli bir avantaj sağladığını kıymetlendiriyoruz.” sözlerini kullandı.

Tevfik Eraslan, teşvikten yararlanan kurumların karlılıklarının da olumlu olarak etkilenmesini beklediğini lisana getirirken; “100 milyon TL kaynağı olan bir kurumun yüzde 17 ile mevduat yapmak yerine TL unvanlı bir para piyasası fonuna yatırım yapıp tıpkı getiriyi elde etmesi durumunda, her iki yatırım aracından elde edilen çıkar 17 milyon TL’dir. Yüzde 23 kurumlar vergisi oranı mevduat yararlarına uygulanırken, yatırım fonlarından elde edilen kar kurumlar vergisi matrahına dahil edilmeyecektir. Bu sayede yatırım fonuna yatırım yapan kurum 3 milyon 910 bin TL daha fazla net kâr elde edecektir. Bu yatırımı yapan şirketin finansal bir kurum olması durumunda kelam konusu kar 4 milyar 250 milyon TL’ye çıkacaktır.” örneğini verdi.

Yatırım fonları cazip

Banka mevduat faizinin enflasyonun altında kaldığı bu devirde yatırımcıların alternatif yatırım aracı arayışı içinde olduğunu belirten Rota Portföy İdare Konseyi Lideri Eraslan, “Bu kapsamda yatırım fonları çok cazip bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Son periyotta yatırım fonlarının çeşitliliğinin artması getirilerin güzelleşmesine neden olmuş, yatırımcıların fonlara olan ilgisi artmıştır. Mart 2022 prestijiyle yatırım fonlarının büyüklüğü 330 milyar TL’yi aşmıştır. Emtia fonları, pay fonları, para piyasası fonları ve özgür fonlara olan ilgili epeyce yüksek seviyede seyretmektedir.

Ferdî yatırımcılara sağlanan yüzde 0 stopaj avantajının Haziran sonuna kadar uzatılması, kurumlar vergisi avantajı, gayrimenkul ve teşebbüs sermayesi yatırım fonu hisselerini 2 yıl elinde tutanlara stopajın yüzde 0 uygulanması, yatırımcıların fonlara ilgisinin artarak devam etmesini sağlayacaktır.” dedi.

Birikimler değerli meblağlara ulaştı

BES’e ve son devirde kişisel emeklilik tarafında kurumlar ve iştirakçilere dönük adımlara ait görüşlerini de paylaşan Eraslan, “Bireysel emeklilik ve otomatik iştirak sistemdeki iştirakçi sayıları sırasıyla; 7 milyon 307 bin ve 6 milyon 262 bin kişi olmuştur. Sistemde biriken yatırımlar toplamı ise 284 milyon TL’yi aşmıştır. Sisteme birinci devirde giren iştirakçilerin ferdi birikimleri ise kıymetli fiyatlara ulaşmıştır.

BES ülkemiz finansal sistemi içinde en yeterli kurgulanmış eserlerden birini temsil etmektedir. Şeffaf ve emniyetli yapısı ile yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bilgi almak isteyen yatırımcılar için gerek BES şirketleri gerekse BEFAS platformu vasıtasıyla emeklilik fonları hakkında bilgi alınabilmesi mümkündür. Bilhassa devlet katkısı uygulaması sisteme iştirakin artmasında itici güç olmaktadır.

Sayın Bakan yardımcısı dalın içinden gelen ve muhtaçlıkları yakınen bilen bir kişi. Ülkemizde tasarrufların artması, sermaye piyasalarının geliştirilmesi ve çalışanların refah içinde bir emeklilik dönemleinin olabilmesi için birikimlerin verimli kıymetlendirilmesi hususlarına son derece ehemmiyet vermektedir. İştirakçi sayısının 13 milyon aştığı bir sistemde emeklilik fonlarıyla ilgili danışmanlık hizmeti verilmesi son derece kıymet taşımaktadır. Bu nedenle BES’in büyümesi açısında alınan kararı son derece yararlı görüyorum.

Ferdi Emeklilik Sistemi’nin gelişimi için Kişisel emeklilik fon alım satım platformu (BEFAS) sistemini çok önemsiyorum. Bildiğiniz üzere, BEFAS emeklilik şirketlerinin kurucusu oldukları fonları iştirakçilere sundukları bir platform. Bu platform vasıtasıyla ülkemizde heyeti tüm BES fonlarına erişmek mümkün. Hasebiyle iştirakçiler müşterisi oldukları emeklilik şirketini değiştirmeden farklı şirketlerin emeklilik fonlarından oluşan emeklilik planı oluşturabilme imkanına kavuştular.” değerlendirmesinde bulundu.

Eşit aralık fayda sağlar

Sistemin daha da geliştirilmesi ve iştirakçilerin emeklilik planlarının randımanlarının artırılmasının mümkün olduğunu düşündüğünü belirten Tevfik Eraslan, yapılabilecek düzgünleştirme tekliflerini de Bloomberg HT ile paylaştı:

  • Emeklilik şirketleri tarafından sunulan BEFAS platformu ön yüzünün kullanıcı dostu ve tüm fonlara eşit uzaklıkta durması iştirakçilerin memnuniyeti ve sistemin büyümesi açısından çok değerli.
  • BES şirketlerinin BEFAS platformu ön yüzünde tüm fonlarla ilgili tanıtıcı bilgilere yer verilmesi yararlı olacak.
  • Emeklilik şirketlerinin satış takımlarının vakit içinde SPK Seviye III Lisansına sahip olmalarının sağlanması danışmanlık hizmetinin hakkıyla verilmesini yatırım danışmanlığına dönüşmesini sağlayacak.
  • BEFAS Platformunda yalnızca emeklilik şirketlerinin kurucusu olduğu fonların yer alması yatırımcılar açısından kısıt getirmektedir. Fon idaresi ve stratejileri konusunda uzmanlaşmış Portföy İdare Şirketlerinin kurucusu olduğu yatırım fonlarının BEFAS platformunda yer alması ve emeklilik planlarının içinde yer alabilmesi, rekabeti ve fon performanslarını çok daha üstlere taşıyacak.
  • Emeklilik şirketlerinin hem fon kurucusu hem de BEFAS fonları için tavsiye veriyor olması çıkar çatışmasına neden olmaktadır. Emeklilik şirketlerinin müşterilerinin menfaatlerini ön planda tutarak sistemde yer alan tüm fonlar içinden yatırımcılar için uygun olan fonları önermelerine yönelik düzenleme yapılması yararlı olacaktır. Bu kapsamda emeklilik şirketlerinin sermaye bağı içinde olmadıkları portföy idare şirketlerinden danışmanlık hizmeti almaları, kendi emeklilik fonlarını önerememeleri vb. kural seti yararlı olacak.

Emeklilik fonlarının yatırım alanı çeşitliliği sayesinde enflasyonun çok yükseldiği bu periyotta iştirakçilere gerçek getiri sağlayabileceğini tabir eden Eraslan, “Altın, pay senedi ve değişken temalı fonlar; yatırımcıların yüzünü güldüren getiriler sağladılar. Bu fonlara iştirakçilerin teveccühü olurken iç borçlanma araçları fonları ve likit fonlar getirileri nedeniyle yatırımcıların daha az tercih ettikleri fonlar oldular. Teknolojinin gelişmesi sayesinde BES’in birinci yıllarında operasyonel yük telaşı nedeniyle 6 ile sınırlanmış olan fon değişiklik hakkı kullanımının 12’ye yükseltilmesi mümkün olabildi.. Piyasaların süratle değiştiği yakın periyotta fon değişiklik hakkının 12’ye çıkarılmasını olumlu buluyorum. Ayrıyeten robo danışmanlık kullanan yatırımcılar için sayının artması kıymetli bir avantaj oluşturmaktadır.” dedi.

Kişisel emeklilik sistemi idaresinde tüm tarafların aktif bir formda ve koordineli olarak çalıştıklarını gözlemlediklerini kelamlarına ekleyen Eraslan, kamunun gerek şirketlerin taleplerini gerekse iştirakçilerin gereksinimlerini dikkatlice dinlediğini ve süratli olarak karar alabildiğini, Hazine ve Maliye Bakanlığı SDDK, EGM ve TSB’nin ahenk içinde çalışmakta olduğunu lisana getirdi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.