SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Rize’nin 4 yaylasına ikişer kat hududu

Rize’de 4 yayla için hazırlanan ve altyapı, ulaşım, yapılaşma, turizm tesislerini kapsayan yatay mimarili turizm master planı ile en fazla ikişer katlı, sonlu sayıda yapılar inşa edilecek. Plan ile daha evvel yapılan yanılgıları bertaraf etme gayesinde olduklarını belirten ve kaçak yapılaşmaya karşı ihtarlarda bulunan Rize Valisi Kemal Çeber, “Kaçak tüm yapıların yıkılacağını vatandaşlarım bilsin. Boşuna bu manada masraf etmesin” dedi.

Rize’nin 4 yaylasına ikişer kat hududu
Akacan The Mall
11.12.2022 11:22
0
A+
A-

Rize’nin 4 yaylasına ikişer kat sınırı
Rize’de 4 yayla için hazırlanan ve altyapı, ulaşım, yapılaşma, turizm tesislerini kapsayan yatay mimarili turizm master planı ile en fazla ikişer katlı, sonlu sayıda yapılar inşa edilecek. Plan ile daha evvel yapılan yanlışları bertaraf etme gayesinde olduklarını belirten ve kaçak yapılaşmaya karşı ihtarlarda bulunan Rize Valisi Kemal Çeber, “Kaçak tüm yapıların yıkılacağını vatandaşlarım bilsin. Boşuna bu manada masraf etmesin” dedi.

Kentte Valilik ve Vilayet Özel Yönetimi tarafından Ardeşen ilçesi Deremezra, Güneysu ilçesi Handüzü, İkizdere ilçeleri Çifteköprü ve Ovit yaylaları için 1,5 yıldır yürütülen çalışmayla turizm master planı hazırlandı.

‘4 bölge, 4 mevsim, 365 gün sürdürülebilir turizm’ sloganıyla hazırlanan ve altyapı, ulaşım, yapılaşma, turizm tesislerini kapsayan; yatay mimarili turizm master planı ile en fazla ikişer katlı, hudutlu sayıda yapıların inşa edilecek.

Akacan The Mall

Detayları aşikâr olan plan ile Deremezra Yaylası klasik köy, Handüzü Yaylası dağ seyahati, İkizdere Çifteköprü bölgesi sıhhat vadisi ile Ovit Yaylası için dört mevsim tepe tatili teması belirlendi.

YAPILAŞMAYA HUDUT GETİRİLDİ

Güneysu ilçesindeki Handüzü Yaylası’na 3 ve 4 yıldızlı birer otel ile tek katlı 20 dağ meskeni ile birlikte Asmalı Irmak mevkinde planlanan yapay gölde, 500 metre uzunluğunda 4 kişi kapasiteli ‘Sky Glider’ ismi verilen hava sınırı ile ziyaretçilerin vadiyi yüksekten görmelerine imkan sağlanacak.

Aynı bölgede Kıbledağı Mescidi’ne ulaşan 15 kişilik, 1108 metre uzunluğunda teleferik sınırı da planlandı. Ovit Yaylası’na 3 ve 4 yıldızlı ikişer otel, 2 katlı 8 dağ meskeni, kış spor alanları, yürüyüş parkurları, 10 kabinli tek halatlı teleferikte planda yer aldı. Dünyaca ünlü Anzer balı vadisindeki Çiftköprü Yaylası’na petek görünümlü 30 bungalov mesken, doğal oyun parkı, fizikî aktivite parkuru ve yüksek halat aktiviteleri ile organik pazar yapılacak. Ardeşen’deki Deremezra Yaylası’nda ise turistlere köydeki orjinal hayat usulüne seyahat sunularak, ikişer katlı 30 köy konutu ile birlikte ziyarete açık hayvan çiftliği, karavan ve tabiat kamp alanları yapılacak.

‘YAPILMIŞ YANLIŞLARI BERTARAF ETME GAYESİDEYİZ’

Plan ile daha evvel yapılan kusurları bertaraf etme gayesinde olduklarını açıklayan, kaçak yapılaşmaya karşı ihtarlarda bulunan Vali Kemal Çeber, “Biz bu planlarla bir arada üzerinde çokça görüştüğümüz, düşündüğümüz ve kıymetlendirdiğimiz alanları turizme açmaya ve yeni destinasyonlar yaratmaya çalışıyoruz. Buradaki maksatlardan birisi de bundan evvel yapılmış olan yanlışları bertaraf etme gayesidir. Yani biz aslında yalnızca Rize değil, bütün Karadeniz olarak, yayla ve tabiat turizminden bahsedecek olursak önemli yanlışlar yapmış bölgeleriz. Bilhassa buraların kirlenmesi, kaçak yapılaşma, yörenin coğrafik iklimi ve fiziki özelliklerine uymayan yapılar noktasında önemli yanlışlarımız var. Bunu Ayder’de, Çağırankaya’da, Sırt Yaylası’nda, Trabzon’un, Giresun’un, Ordu’nun yaylalarında görüyoruz. Biz tüm bileşenler olarak bir taraftan bununla da uğraş ediyoruz” dedi.

‘RUHSATSIZ YAPILARA TEVESSÜL ETMESİNLER’

Son 2-3 haftada birçok kaçak yapıyı yıktıklarını belirten Vali Çeber, şöyle konuştu:
“Birçok yıkımımız oldu, bu güzelimize gitmeyen lakin yapmak zorunda olduğumuz çalışmalar. Şunun bilinmesini istiyorum; devlet, bazen biraz prosedüre mevzuatlara bağlı olarak muhakkak basamakları kat etmek zorunda olduğundan geç refleks gösterebilir halkın gözünde. Aslında anında refleks gösterir fakat halka geç yansır. Hasebiyle kaçak olarak ya da ruhsatsız, ruhsata muhalif olarak yapılan tüm yapıların yıkılacağını tüm vatandaşlarım bilsin. Boşuna bu manada masraf etmesin. Yani gün gelip oraları yıkarken niçin baştan bu kademeye gelene kadar müdahale edilmedi, denmesin. Zira daha yapı başlar başlamaz aslında her biri mühürleniyor her biri hakkında tutanak tutuluyor. Ancak bizim vatandaşlarımız bu mühre ve tutanaklara da ters olarak işlerine devam ediyor. Ondan sonra bir taraftan o prosedür işliyor, prosedür bittiğinde de yıkımlar gerçekleşiyor. Ruhsatsız, ruhsata ters ve kanunsuz yollara tevessül etmesinler” diye konuştu.

‘12 AY YAŞANABİLİR BİR TURİZM OLMASINI İSTEDİK’

4 yaylanın master planlarını hazırlamak için ağır bir uğraş sarf ettiklerini söyleyen Vilayet Genel Meclis Lideri İbrahim Türüt de şunları söyledi:
“Biz oluşabilecek bu turist ilgisini evvelce planlayarak 11 ilçede imar planı çalışması yaptık. Turizmde vilayetimize kıymet katacak 4 nokta için de master planları hazırladık. Bu ana kadar vilayetimizin markası Ayder’imiz bir lokomotif misyonu üstlendi. Bölgemize gelen yüzlerce insanın yılın muhakkak bir ayında yalnızca Ayder’e ağırlaşmasını istemiyoruz. Vilayetimizin Ayder üzere kaç hoş yerleri var, bu yerleri gelen konuklara göstermek istiyoruz. Tespit ettiğimiz 4 bölgede geleceği gerçek planlama ismine, kendi butik özelliklerine nazaran bir konsept belirledik. Her ilçede 12 ay yaşanabilir bir turizm olmasını istedik. Gelen turistlerin Rize’de daha farklı yerlerde daha fazla vakit geçirmesini hedefledik. Master planını da bu maksatlar ve beklentiler doğrultusunda hazırladık. Deremezra’da organik yaşayan köy temasını işledik. Elektriğin dahi daha yeni geldiği organik ömrün sürdüğü tabiatın bozulmadığı bir coğrafya. Gelen turistlerin çağdaşlığı değil de doğal ömrü görebileceği bir konsept oluşturmaya çalıştık” dedi.

‘PLANI DIŞINDAKİ YAPILAŞMAYA MÜSAADE VERMEYECEĞİZ’

Yaylalar için hazırlanan planlar için alanda ağır bir çalışma devri geçirdiklerini söyleyen İbrahim Türüt, ”Bu planlar masa başında yapılmış planlar değil. Alanda ağır bir çalışma programımız oldu. Çalıştığınız alanla alakalı, iklimi, coğrafyası, devam eden ömrü hesap ederek, orada yaşayan beşerlerle görüşerek, geçmişten günümüze gelme halini ve oradaki tarihine de bakarak master planlarını hazırladık. Master planı yaptığımız yerlerde akıllarda şöyle olumsuz bir soru oluşabilir. ‘Buraları imara açıyorsunuz, denetimsiz yapılaşmaya meyil verilebilir’ üzere. Biz de tam bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak için bu çalışmaları yaptık. Asla bu master planı dışındaki hiçbir yapılaşmaya müsaade vermeyeceğiz. Geçmişte bir plansız yapılaşma olduğu için buradan hareketle biz bu muhtaçlığa binaen bu planları ortaya koyduk. Bu planlar projede masa üstünde kalmayacak hayata geçirilecek, uygulanacak. Bu doğayı müdafaa, gelecek 50 yılı 100 yılı kurtarma ismine buranın sonuna kadar takipçisi olacağız” sözlerini kullandı. 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.