SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Risk tespitinde büyük risk: Testler yönetmeliğe muhalif fiyatlar ortasında uçurum var

Binalara yapılan risk tespiti süreçlerinde uygulanan modeller ve istenilen sayılar başları karıştırıyor. Yönetmeliklere uymayan keyfi teknikler öneriliyor, vatandaşın sarsıntı telaşı suiistimal ediliyor. Tıpkı bina için 50 bin lira diyen de var, 800 bin lira isteyen de. Tek hedefi para kazanmak olanlar, Bakanlığa bildirilmesi mecburî olan sonuçları saklamayı dahi teklif ediyor. Yaptığımız görüşmeler, risk tespitinde büyük RİSK olduğunu gösteriyor.

Risk tespitinde büyük risk: Testler yönetmeliğe muhalif fiyatlar ortasında uçurum var
Akacan The Mall
07.03.2023 07:24
0
A+
A-

Risk tespitinde büyük risk: Testler yönetmeliğe ters fiyatlar ortasında uçurum var
Binalara yapılan risk tespiti süreçlerinde uygulanan modeller ve istenilen sayılar başları karıştırıyor. Yönetmeliklere uymayan keyfi teknikler öneriliyor, vatandaşın sarsıntı telaşı suiistimal ediliyor. Tıpkı bina için 50 bin lira diyen de var, 800 bin lira isteyen de. Tek emeli para kazanmak olanlar, Bakanlığa bildirilmesi zarurî olan sonuçları saklamayı dahi teklif ediyor. Yaptığımız görüşmeler, risk tespitinde büyük RİSK olduğunu gösteriyor.

Ülkenin gündemi zelzele olunca herkes binasının güvenliğini sorgulamaya başladı. Risk tespiti müracaatları önemli oranda arttı. Fakat kimi kurumlar vatandaşın zelzele korkusunu suiistimal ederek işin yalnızca çıkar tarafına odaklandı. “Binamız için zelzele performans testi yaptırmak istiyoruz” diyerek aradığımız, görüştüğümüz firma yetkilileri önemli bir ticari etik problemini ortaya koydu. Yönetmeliklere uymayan keyfi test usulleri önerildi ve hatta bildirimi zarurî olduğu halde sonucun Bakanlıktan gizleneceği söylendi. İşin maliyeti ise başka bir karmaşa. Bodrum artı 15 katlı olan, 1999 öncesi inşa edilen bir binada sarsıntı performans testi için istenilen fiyatlar 50 bin liradan, 800 bin liraya kadar çıktı.

2 FARKLI UYGULAMA VAR

Akacan The Mall

Firmaların karşılıklarına gelmeden yapılan iki farklı süreci netleştirelim.

1- Riskli yapı tespiti: Yalnızca Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı lisansı olan firmalar yapabiliyor. Kentsel dönüşüme girecek yapılarda uygulanıyor ve sonucunda ‘riskli’ ya da ‘risksiz’ kararı veriliyor. Giriş katta kolon ve perdelerden karot alınıyor, sıyırma ile demire bakılıyor ve taban inceleniyor. Bina 10 kattan yüksek ise her katta süreç yapılması kural. Sonuç riskli ise, maliklere bildiri edilirken, tapuya ve bakanlığa da bildiriliyor. Binanın ek mühlet dahil 90 gün içinde yıkılması gerekiyor.

2- Sarsıntı performans tahlili: Bu süreci hem lisanslı kurumlar, hem de özel mühendislik firmaları yapabiliyor. Sonucunda yapı, sarsıntı yönetmeliğine uygun mu, hasar alır mı ortaya çıkıyor. Sonuç yalnızca mesken sahiplerine bildiriliyor. Meskenini tahliye etmekten çekinenler ve güçlendirmeyi düşünenler yükle bu sistemi seçiyor. Bu süreçte, bina kaç katlı olursa olsun her katta inceleme yapılması gerekiyor. Alınacak karot adeti, kat sayısına ve bina oturum alanına nazaran değişiyor. Bir firmanın ‘sadece 3-4 kata bakarım’ demesi sürecin mevzuatına alışılmamış.

İŞTE TEKLİFLER

Bakanlık lisanslı ve özel kesim firmalarıyla görüştük. 15 katlı, bir bodrum katı olan ve 1999 yılı öncesinde inşa edilen bir bina için fiyat sorduk. Verilen bilgiler şöyle:

– Binayı gördükten sonra net sayı çıkar lakin 50-60 bin liraya zelzele performansına bakabiliriz. Bina çok katlı olduğu için risk tespiti de benzeri sayıyla olur.

– 10 kattan az olsaydı 8-10 bin liraya risk tespiti yapabilirdik.

– Zelzele performans testi binayı hırpalar onun yerine risk tespiti öneririz. Maliyeti de 70 bin lira.

– Her kattan örnek alır ve tabana bakarsak 114 bin lira maliyet çıkar.

– Kat başına 9 bin liradan toplam 144 bin lira ödemeniz gerekir.

– Her kat için 5 bin lira istiyoruz, toplam sayı 80 bin lira.

– Zelzele performans tespitini 125 bin liraya, risk tespitini 100 bin liraya yapabiliriz.

– Her kattan örnek alarak zelzele performans testini 93 bin liraya yaparız.

– Her kattan sürece gerek yok, 4 kata bakmak kâfi. Maliyeti de 50 bin lira.

– Şahıslara değil kurumlara hizmet veriyoruz. Fakat bu binada milletlerarası standartta ve akademisyenler eşliğinde bir çalışma 2-3 ay sürer. Maliyeti de yaklaşık 800 bin lira olur.

10 farklı firma ile görüştükten sonra gördük ki, kimi kurumlarca yönetmeliklerle belirlenen süreçler hiçe sayılıyor. Kaç katta inceleme yapılacağı, ne kadar karot alınacağı firmaların inisiyatifinde ilerliyor. Test sürecini bir analiz üzere düşünürsek, birçok vatandaş yanlışlı reçete ile binası için tedavi yolu arıyor.

YASALARI ÇİĞNİYORLAR

‘SONUCU BAKANLIĞA BİLDİRMEYİZ’

Görüştüğümüz, bakanlık lisanslı bir kurum zelzele performans testinin maliyetli olduğunu, onun yerine risk tespiti üzere bodrum ve yere bakmanın kâfi olacağını söyledi. ‘Bu süreçte sonuç kamuya bildiriliyor’ dediğimizde ise şu karşılığı aldık: “Risk tespitinde e-devlet üzerinden resmi müracaat oluyor ve sonuç bakanlığa gidiyor. Siz müracaatınızı direkt bize yapın. Biz risk tespiti ile tıpkı süreçleri uygulayalım. Sonucu da Bakanlığa bildirmeyiz, yalnızca size iletiriz. Bu süreci de 30 bin liraya yaparız. Her katta süreç olursa maliyet 150 bin liraya çıkar.”

TALEP ARTINCA ARTIRIM YAPTILAR

Kurumsal bir risk tespit firmasının yetkilisi sarsıntı sonrasında fahiş artırımlar yapıldığını söyledi. Zelzele öncesi performans testi için kat başına 3 bin 500-5 bin lira bandında sayılar istenildiğini belirten yetkili, bugün verilen tekliflerin 10-12 bin liraya kadar çıktığını lisana getirdi.

‘BAŞIBOŞ ALANA MEVZUAT GEREKLİ’

Alanında uzman olmayan bireylerce binalara farklı testler yapıldığını ve başıboş bir alan olduğunu lisana getiren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İdare Heyeti Lideri Taner Yüzgeç “Bakanlık lisanslı kurumlar yüklü olarak kentsel dönüşüm yasası için risk tespiti yapıyor. zelzele performans testinde ise büyük sorun var. Tam bir keşmekeş. Bu süreci kimlerin yapacağına ve nasıl denetleneceğine dair bir kriter yok. Bakanlık, kesimin önde gelen sivil toplum kuruluşları ile bir ortaya gelmeli ve mevzuat çalışması yapılmalı. Önüne gelen firmanın bu alanda faaliyetine müsaade verilmemeli. Bu çalışmayı her diploma sahibi mühendis de yapamaz, deneyim gerektirir. Bu nedenle sertifika sistemi geliştirilip, bu sertifikaya sahip olanların çalışması sağlanmalı” biçiminde konuştu. İnşaat Mühendisleri Odası’nın bu alanda değerli bir çalışma yaptığını belirten Yüzgeç, “Bize başvuran mühendislik firmalarına eğitim verip, kâfi olduklarına düşündüklerimizi web sitemizden yayınlayacağız. Mart sonunda açıklamaya başlarız” sözlerini kullandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.