‘Rekabeti ihlal etmedik’
Rekabet Şurası karşısında iki gün boyunca savunma yapan 5 market ile onlara eser tedariki sağlayan yerli ve yabancı tedarikçiler, rekabeti ihlal etmediklerini, kartel olmadıklarını, eser fiyatlarını yükseltmeye aracılık etmediklerini ileri sürdüler.
‘Rekabeti ihlal etmedik’
Rekabet Heyeti karşısında iki gün boyunca savunma yapan 5 market ile onlara eser tedariki sağlayan yerli ve yabancı tedarikçiler, rekabeti ihlal etmediklerini, kartel olmadıklarını, eser fiyatlarını yükseltmeye aracılık etmediklerini ileri sürdüler.
BİM, kendilerine yöneltilen suçlamaları ispatlayan somut kanıtlar bulunmadığına dikkat çekerken, marketlere ve tedarikçilere ceza verilip verilmeyeceğine Rekabet Heyeti karar verip, 15 gün içinde kamuoyuna açıklayacak.
A101, BİM, Şok, Migros ve Carrefour ile birlikte süratli tüketim malları bölümünde üretici ve tedarikçi olarak faaliyet gösteren 20 firmanın rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti maksadıyla açılan soruşturma çerçevesinde, dün 5 market ile 4 üretici/tedarikçi firmanın kelamlı savunmaları alındı. EN DÜŞÜK FİYAT HEDEFİ
İlk savunmayı yapan BİM temsilcisi Metin Pektaş, bölümde üstün marketler ve yüksek indirim marketleri olmak üzere iki tip oyuncu bulunduğunu belirterek, yüksek indirim marketlerinin iş modelinin en düşük fiyatı rafına koymak olduğunu, hasebiyle bu motivasyon ve gaye çerçevesinde hareket ettiklerini söyledi. Pektaş, piyasayı en güzel tahlil eden firmanın belirlediği fiyatın öteki firmalar tarafından takip edildiğini, bu alanda BİM’in fiyat liderliği bulunduğunu ve fiyat geçişlerinin öbür marketler tarafından takip edildiğini anlattı. 2005-2020 yıllarını kapsayan besin ve alkolsüz içecek fiyat artışları grafiğiyle BİM’deki fiyat artışının dalın gerisinde kaldığını gösteren Pektaş, savunmasının sonunda, belgedeki bulguarın tamamının 2021 yılında ceza verilen dosyadakilerle birebir olduğunu; ‘ne bis in idem’ prensibi (mükerrer yargılanamama ve cezalandırılamama yasağı) çerçevesinde rastgele bir ceza verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Metin Pektaş, Haribo ismine yaptığı savunmada ise 2017, 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin birer evrakın kartel savını ortaya koymada yetersiz kaldığını, tartışmalı dokümanlarla kartel suçlaması yapılmasının hukuka uygun olmayacağını söyleyerek, ceza verilmemesi gerektiğini tabir etti. HARİBO SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Haribo Türkiye Genel Müdürü Kostas Vlachos, Türkiye’de yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 85, üretici fiyat enflasyonunun ise yüzde 150 düzeyinde olduğunu, bu sayıların bile üreticinin mümkün olduğunca fiyat artışından kaçındığını gösterdiğini söyledi. Öteki markaları eserlerin kendi fiyatlarının yarısı kadar olduğunu münasebetiyle Haribo’nun böylesine rekabetçi bir piyasa içinde yüksek fiyatı zorlamasının çıkarlarına olmadığını söz eden Vhaclos, marketler ortasında da rastgele bir irtibata aracılık etmediklerini; fiyat artırmayan perakendecileri arzı kesme, arzı sınırlama gibisi bir davranışta bulunmadıklarını, bugüne kadar rekabet ihlalinden de rastgele bir ceza almadıklarını belirtti.
SON KARAR 15 GÜN İÇİNDE
İhlal edilen hareketlerin bu şirketlerin ‘kartel’ özellikleri dikkate alınarak da artırılması talep edilirken, kelam konusu market ve şirketlere ceza verilip verilmeyeceğine Birol Küle Başkanlığındaki 7 kişilik Rekabet Heyeti, 15 gün içinde karar verecek. Soruşturma heyetinin Rekabet Kanunu’nun 4. unsuru kapsamında ceza istemi doğrultusunda bir ceza çıkması durumunda firmalara, bir evvelki yıl cirolarının yüzde 10’una varan oranlarda para cezası verilebiliyor.
ZİNCİR MARKETLERE BİLGİ PAYLAŞIMI ZORUNLULUĞU
Ticaret Bakanlığı, ‘Perakende Ticarette Uygulanacak Prensip ve Kurallar Hakkında Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Zincir marketlere yönelik yapılan düzenlemeyle, şube sayısı iki yüzden fazla olan zincir mağazalar, satışa sundukları eserler ile şubelerine ait dataları Bakanlıkça belirlenen sisteme aktarmakla yükümlü olacak. Yayımlanan yönetmelikte şu sözlere yer verildi: “Perakende ticaretin faal ve sürdürülebilir rekabet koşullarına nazaran yapılmasına yönelik siyasetlerin geliştirilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve tüketicinin fiyat karşılaştırması yapabilmesine imkân sağlanması emeliyle, besin perakende dalında süratli tüketim mallarının satışıyla iştigal eden ve şube sayısı iki yüzden fazla olan zincir mağazalar, satışa sundukları eserler ile şubelerine ait dataları Bakanlıkça belirlenen sisteme aktarmakla yükümlüdür. Bu datalar ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşılabilir. Bilgi transferinin adap ve temelleri Bakanlıkça belirlenerek ilgili zincir mağazalara bildirilir.” Yönetmeliğin kararlarının uygulanmasının Ticaret Bakanlığı tarafından yürütüleceği kaydedildi.