SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Referanduma reaksiyon yağdı… Rusya İlhaka hazırlanıyor

Referanduma reaksiyon yağdı… Rusya İlhaka hazırlanıyorUkrayna’nın Rus işgali altındaki dört bölgesinde yapılan ilhak referandumu açık orta …

Referanduma reaksiyon yağdı… Rusya İlhaka hazırlanıyor
Akacan The Mall
29.09.2022 07:23
0
A+
A-

Referanduma reaksiyon yağdı… Rusya İlhaka hazırlanıyor
Ukrayna’nın Rus işgali altındaki dört bölgesinde yapılan ilhak referandumu açık orta farkla ‘Rusya lehine’ sonuçlanırken, Kiev idaresi ve Batılı ülkeler sonuçları tanımayacaklarını açıkladı. Tartışmalı referundama reaksiyon yağsa da Rusya ilhak konusunda kararlı.

RUSYA, Ukrayna’da işgal ettiği ayrılıkçı Donetsk, Lugansk ile güneydeki Herson ve Zaporojye’de gerçekleştirilen iştirak referandumlarında halkın yüzde 99’undan fazlasının ‘Evet’ dediğini öne sürerek zafer ilan ederken, bölgede beş gün süren oylamaya birçok ülkeden reaksiyon geldi. Ukrayna referandum sonuçlarının “hükümsüz ve geçersiz” olduğunu belirtti, BM ve ABD oylamaların yasadışı olarak niteledi. Sonuçların ilanının akabinde Donetsk ve Lugansk idareleri Rusya’ya katılma başvurusu yaptıklarını duyurdu, Herson ve Zaporojye’nin de kısa müddette başvurması bekleniyor.

‘TOPRAKLARIMIZI GERİ ALACAĞIZ’

Akacan The Mall

Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski, “İşgal altındaki topraklarda yaşanan bu saçmalıklar referandum taklidi olarak bile adlandırılamaz” açıklamasını yaptı. İlhak referandumlarının stratejilerini değiştirmeyeceğini ve ülkenin işgal edilen topraklarını geri alacaklarını söyleyen Zelenski, “İlerliyoruz ve ülkemizi kurtarıyoruz” diye konuştu.

BM: YASAL DEĞİL

BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Dicarlo, referandumların memleketler arası hukuka nazaran yasal olmadığını söyledi. BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Dicarlo, “Halkın iradesini temsil ettiğini tez ederken diğer bir devletin topraklarının bir devlet tarafından zorla alınmaya çalışılmasına meşruiyet kazandırmayı amaçlayan tek taraflı aksiyonlar, milletlerarası hukuka nazaran yasal olarak kabul edilemez” tabirlerini kullandı.

‘EGEMENLİK İHLALİ’

AB Dış Alakalar ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin referandumları ve sonuçlarını kınadığını açıkladı. Borrell, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “AB, yasadışı referandumların düzenlenmesini ve bunların tahrif edilmiş sonuçlarını kınıyor. Bu, sistematik insan hakları ihlalleri ortasında Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün bir diğer ihlalidir” dedi.

‘SONUÇLARIN MEŞRUİYETİ YOK’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada, referandum sonuçlarının geçerliliği olmadığını kaydetti. Ukrayna başkanı Zelenski ile telefonda görüştüğünü belirten Stoltenberg, “NATO müttefiklerinin Ukrayna’nın egemenliğine ve legal müdafaa hakkına verdiği dayanağın sarsılmaz olduğunu açıkça belirttim. Rusya tarafından düzenlenen uydurma referandumların hiçbir meşruiyeti yoktur ve memleketler arası hukukun açık bir ihlalidir. Bu topraklar Ukrayna’nındır” sözlerini kullandı.

ABD: TANIMIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da “Rusya’nın şeytani bir planı” olarak nitelendirdiği referandum sonuçlarını tanımayacaklarını açıkladı. “Rusya’ya ilhaka devam etmesi durumunda ek, önemli ve süratli maliyetler getireceğiz” diyen Blinken, Ukraynalıların topraklarını geri almaları için takviyelerini sürdüreceklerini belirtti.

ŞİMDİ NE OLACAK

Bundan sonraki süreçte, Rusya önderi Vladimir Putin’in parlamentoya hitap ederek kelam konusu bölgelerin Rusya’ya ilhakını duyurması bekleniyor. Öte yandan, bölgelerin tamamı Rusya’nın denetiminde değil. Avrupa’nın en büyük nükleer santralının bulunduğu Zaporojye bölgesinin başşehri hâlâ Ukrayna güçlerinin denetimindeyken, Donetsk’in de tamamı da şimdi Rus güçlerinin eline geçmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, dün gazetecilere yaptığı açıklamada bu bahse değinerek, “(Sözde) Donetsk Halk Cumhuriyeti topraklarının tamamı şimdi kurtarılmadı. 2014 yılı prestijiyle hudutların belirlendiği bölgeden bahsediyoruz. Bu nedenle, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin tüm toprakları kurtarılmalıdır” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.