SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Putin’in beyni’ diyorlar lakin… Kimdir bu şahin Dugin

‘Putin’in beyni’ diyorlar fakat… Kimdir bu şahin DuginRusya’da ultra milliyetçi siyaset bilimci Aleksander Dugin, hafta sonu kendisini maksat …

‘Putin’in beyni’ diyorlar lakin… Kimdir bu şahin Dugin
Akacan The Mall
23.08.2022 07:22
0
A+
A-

‘Putin’in beyni’ diyorlar fakat… Kimdir bu şahin Dugin
Rusya’da ultra milliyetçi siyaset bilimci Aleksander Dugin, hafta sonu kendisini maksat alan suikastta kızı Darya Dugina’yı kaybetti. Suikast Rusya’yı ayağa kaldırırken Dugin, Türkiye’de de Ergenekon ve 15 Temmuz darbe teşebbüsünde gündeme gelmişti.

Rusya’da hafta sonu kendisini amaç alan bombalı suikastta kızı Darya Dugina’yı kaybeden Aleksander Dugin bir anda Rusya’da ve dünyada en çok konuşulan isim haline geldi. Günümüzde çok milliyetçi görüşleriyle Rusya’nın Ukrayna müdahalesine tam dayanak veren, hatta Putin’in ‘yufka yürekli’ davrandığını söyleyen Dugin, Rusya’nın Türkiye’yi de yanına alarak Orta Asya cumhuriyetleriyle Avrasya Birliği kurmasını savunuyor.

HÜKÜMETTE VAZİFE ALMADI

Akacan The Mall

Türkiye’de kendisine yakıştırılan ‘Putin’in beyni’, ‘Putin’in danışmanı’ ve ‘Rusya hükümetinin ideolojiden sorumlu bakanı’ üzere nitelemelerin hiçbiri aslında gerçeği yansıtmıyor. Zira Dugin, Rusya idaresinde hiçbir vakit vazife almadı. Lakin bu cins benzetmeler, Rusya başkanı Vladimir Putin ile Aleksander Dugin’in Rusya’nın geleceğine dair görüşlerinin benzeri olmasından kaynaklanıyor.

OKULDAN ATILDI

Rusya’daki “people.ru” isimli internet sitesine nazaran, Dugin 1962’de Moskova’da doğdu. Babası Sovyet askeri istihbaratı GRU servisinde çalışan Geliy Aleksandroviç Dugin idi. 1979 yılında Moskova Havacılık Enstitüsü’nde tahsil görmeye başlayan Aleksander Dugin, kimi kaynaklara nazaran Sovyet aykırısı propaganda yüzünden, kimi kaynaklara nazaran de hocalarının konutlarına girerek hırsızlık yaptığı için okuldan atıldı.

9 LİSAN BİLİYOR

Birkaç yıl kapıcılık yaptı ve birebir vakitte kendi kendine İngilizce, Fransızca, eski Yunanca ile Latince öğrendi. Toplamda 9 lisan biliyor. Daha genç yaşta mistisizm ve okültizme merak salan Aleksander Dugin, 1980’de yasadışı ‘Siyah SS Nişanı’ tarikatına katıldı. 1988’de ise gazeteci Haydar Cemal ile birlikte Ulusal Vatansever Cephesi siyasi oluşumuna dahil oldu. Sovyetlerin çöktüğü 1990-1991 yıllarında, Bolşevik görüşlü “Den” (Gün) gazetesinde yazmaya başladı. Dugin’in yıldızı 1993 yılında parlamaya başladı. Babası sayesinde KGB arşivlerinde Nazi Almanyası ile ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda Rusya televizyonunda “Asrın Sırları” programına çıkarak üne kavuştu.

AVRASYACI İDEOLOJİ

7 yıl televizyonlarda uzunluk gösteren Dugin, 2000 yılında siyasete atılma fikriyle parlamento seçimlerine katıldı. Lakin başarılı olamadı. Birebir yıl Rus Müftü Talgat Tacuddin ile yakın bağlantı kurarak evvel Kafkas Birliği, akabinde Avrasya Birliği fikrini benimsedi. 21 Nisan 2001 yılında Avrasya siyasi hareketi kuruluş kongresinde Siyasi İdare Heyeti Lideri seçildi. 2003’te uyuşmazlıklar yüzünden partiden ihraç edildi. Lakin bu defa de ‘Uluslararası Avrasya Birliği’ni (UAB) kurdu. Bu siyasi oluşuma Rusya elitinden ünlü isimlerin yanı sıra birkaç bakan da dahil oldu. İşin enteresan yanı, UAB’ye, Ukrayna’da periyodun çok milliyetçi ismi Dmitriy Korçinski de katıldı. 1997 tarihli ‘Jeopolitiğin Temelleri’ isimli kitabında, Dublin’den Vladivostok’a kadar bir “Avrasya İmparatorluğu” hayali olduğunu yazdı.

İŞİNE SON VERİLDİ

Moskova Devlet Üniversitesi’nde Sosyoloji Kısmı Lideri olarak misyon yaptı. Misyonu, 2014’te Rusya’nın birinci Ukrayna müdahalesine kadar sürdü. Ukrayna’nın Odessa kentindeki kanlı olaylar üzerine söylediği “Nerede Ukraynalı görülse öldürülmeli” kelamları Dugin’in işten kovulmasına neden oldu.

PUTİN’İN SAVUNUCUSU

Dugin, Ukrayna’nın ilhak edilmesine önayak olan “Novorusya” (Yeni Rusya) fikrini benimsemeye başladı. Dugin ile Putin’in ortaklaştığı şey de bu ‘Novorusya’ ideali oldu. Dugin, 2007 ‘de “Putin’in artık rastgele bir rakibi yok, olsalar bile zihnen hasta olmalılar. Putin her yerde, Putin her şey, Putin mutlak ve Putin’in yeri doldurulamaz” görüşünü savunmuştu.

BABASININ İZİNDEYDİ

Suikasta ölen Darya Dugina (29), babasının yardımcısı olarak çalışıyordu. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekâtını babası üzere destekleyen Darya, Rusya devlet televizyonu kanallarına çıkarak, Ukrayna işgalinin sembolü haline gelen “Z” harfi önünde savaş propagandası yaptı.

Darya tıpkı babası Aleksander Dugin üzere, ‘savaş kışkırtıcılığı’ gerekçesiyle, ABD, AB ve İngiltere’nin yaptırım listesine alınmıştı. ABD Mart ayında ‘Putin’in aşçısı’ olarak bilinen Yevgeny Prigozhin’in İngilizce yayın yapan internet sitesinin genel yayın direktörlüğünü yaptığı gerekçesiyle Darya’yı yaptırım listesine almıştı.

Amerikan New York Times gazetesine nazaran, Daria Dugina, Haziran ayında kanlı bir formda ele geçirilen Ukrayna’nın Mariupol kentindeki Azovstal çelik fabrikasını ziyaret etmiş ve bir Rus radyo kanalına fabrikanın “Satanist kara enerji” ile dolu olduğunu öne sürmüştü.

DUGİN, KİEV’İ SUÇLADI

Suikastın akabinde birinci sefer açıklama yapan Aleksander Dugin, kızının vefatından “Nazi Ukrayna rejimini” sorumlu tuttu. Öte yandan Rusya Başkanı Putin taziye iletisinde, “Darya’nın hareketleri Rus vatanseverliğinin i ne olduğunu kanıtlamakta” dedi.

ADI TÜRKİYE’DE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Dugin, 2007’deki Ergenekon Davası ve 15 Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsü sonrası Türkiye’de ismini duyurdu. Darbenin gerisinde ABD’nin olduğunu öne sürerek “FETÖ’cüler, ABD’nin himayesinde darbe teşebbüsünde bulundu. Hâkim ve bağımsız hareket etmeye çalışan Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşmasını önlemek istediler” dedi. 4 ay sonra Ankara’ya gelerek, AK Parti küme toplantısına da katıldı. “Putin’in danışmanı” sıfatıyla devrin Başbakanı Binali Yıldırım ile görüşerek “Putin, stratejik paydaşlık ve müttefiklik dostluk elini uzatıyor” açıklamasında bulundu.

Darya Dugina’nın vefatıyla sonuçlanan suikastı, Rusya’da Vladimir Putin ve iktidarına karşı savaş açtığını açıklayan ‘Ulusal Cumhuriyet Ordusu’ (UCO) örgütü üstlendi. Muhalefet başkanlarından Ilya Ponomaryov, suikastı şimdiye kadar ismi duyulmamış bu örgütün üstlendiğini öne sürerek, “Örgüt benimle temasa geçerek Dugin’in aracına bombayı onların koyduğunu belirtti. Örgüt temsilcisi ayrıyeten bana bir bildiri de iletti. Yazıda Rusya’da oluşturulan Ulusal Cumhuriyet Ordusunun bundan bu türlü Putin ve iktidarına savaş açtığı söz ediliyor” dedi.

RUSYA: BOMBACI ESTONYA’YA KAÇTI

Örgütün suikastı üstlenmesine karşın, Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, bombayı araca Ukrayna istihbaratı için çalışan 43 yaşındaki Natalya Vovk’un yerleştirdiğini öne sürdü. FSB ayrıyeten Vovk’un manzaralarını paylaştı. Kuşkulu bayanın 23 Temmuz’da kızıyla Rusya’ya giriş yaptığı, akın günü Moskova’dan Estonya’ya gittiği belirtildi. Kiev idaresi, Dugina’nın vefatıyla ilişkileri olmadığını açıklamıştı.

BİR KUŞKULU MEVT DE UKRAYNA’DA

Ukrayna istihbarat servisi SBU’nun bir yöneticisi konutunda meyyit bulundu. Başşehir Kiev’in 300 km güneyindeki Kropivnitskiy kentinde SBU’nun bölge lideri olan Oleksandr Nakonechny’nin konutundan geç saatlerde silah sesleri duyuldu. Polis, Nakonechny’nin konutta silah yaralarından meyyit halde bulunduğunu açıkladı lakin diğer ayrıntı vermedi. Mahallî bir siyasetçi olan Andrii Lavrus ise toplumsal medyadan yaptığı paylaşımda Nakonechny’nin kendini vurduğunu yazdı. İntihar olup olmadığı netlik kazanmayan olay, SBU işçisine yönelik casusluk suçlamaları yüzünden infaz kuşkusunu akıllara getirdi. Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski, temmuz ayında SBU liderini başarısızlıkla suçlayarak vazifeden almış, teşkilat işçisinin gözden geçirileceğini açıklamıştı.

ZELENSKİ’DEN 6’NCI AY UYARISI

Ukrayna önderi Volodimir Zelenski, ülkesinin bağımsızlığının kutlanacağı çarşamba günü Rusya’nın “acımasız” bir taarruz düzenleyebileceği ikazında bulundu. Zelenski’nin “Rusya bilhassa iğrenç, bilhassa acımasız bir şeyler yapmak isteyebilir” dediği çarşamba günü birebir vakitte işgalin altıncı ay dönümü. Rusya’nın o gün, Mariupol’deki çelik fabrikasında direnen Ukraynalı askerleri halka açık bir mahkemeye çıkarabileceği ya da kapsamlı bir hava saldırısı düzenleyebileceği savlar ortasında. Bu dehşetle başşehir Kiev’de açık alanda toplanmalar yasaklandı. Kısıtlama perşembe akşamına kadar sürecek, ayrıyeten çarşamba günü sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Kuzeydoğudaki Harkov kentinde de perşembe akşama kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.