SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Putin’den oligarklara temettü darbesi

Putin’den oligarklara temettü darbesiRusya Devlet Lideri Vladimir Putin Rus şirketlerine ilişkin payların yurt dışında süreç görmesini yasaklayan …

Putin’den oligarklara temettü darbesi
Akacan The Mall
19.04.2022 14:22
0
A+
A-

Putin’den oligarklara temettü darbesi
Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin Rus şirketlerine ilişkin payların yurt dışında süreç görmesini yasaklayan düzenlemeyi imzaladı. Buna nazaran şirketler yasanın kabul edildiği 16 Nisan’dan itibaren 10 gün içinde bu payların süreç görmesine son vermek…

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Rus şirketlerinin deniz çok Borsalardan çıkmasını öngören yasa değişikliğini 16 Nisan’da imzalayarak 2014’te Kırım’ın ilhakıyla hızlanan sürece noktayı koydu.

Bu atılım, Rusya’nın en güçlü adamı Vladimir Potanin ve çelik milyarderleri Vladimir Lisin ve Alexey Mordashov da dahil olmak üzere iş insanlarını, yabancı para cinsinden temettü ödeyen denizaşırı paylar yoluyla, sahip oldukları işletmelerin mülkiyet yapısını yine yapılandırmaya zorlayabilir.

Akacan The Mall

“Yurt dışındaki borsalarda süreç gören yahut tevdi makbuzu çıkaran birden fazla şirket ve pay sahipleri Batı ile geliştirdikleri ilgiler sayesinde sahip oldukları finansal özgürlükler nedeniyle büyük kazanımlar elde ettiler” diyen Otkritie Broker Araştırma Yöneticisi Anton Zatolokin, “İnşa etmesi 30 yıl alan bu ilgileri yok ederek firmalar hem direkt hem de dolaylı bir darbe almış oldular” tabirlerini kullandı.

1990 ve 2000’lerde Rusya’nın ekonomik yükselişinin göstergesi olarak Norilsk Nickel ve Lukoil’in New York, Frankfurt ve Londra’da tevdi makbuz programlarına kaydolmasından daha güzel çok az şey vardı.

Bloomberg’in datalarına nazaran yalnızca 2007’de 17 milyar dolarlık çıkış sonrası Rusya’nın yurtdışında halka arzları son yıllarda düşüş göstermeye başlamıştı.

Bu halka arzlar Rusya’nın Kırım’ı ilhakı sonrası ise toplamda 6 milyar dolarlık bir kaynak toplayabilirken bu durum jeopolitik gelişmeler bilakis döndüğünde memleketler arası yaptırımlara uğrayan işletmelerin yabancı piyasalarda ne kadar savunmasız olduğunu gösteriyor.

Birtakım oligarklar bu düşüşleri şirketlerindeki pay durumlarını artırmak için kullanıyorlar. Bloomberg’in hesaplarına nazaran Lukoil’in başındaki isim Vagit Alekperov yıllar içinde piyasadan tertipli halde şirketin tevdi makbuzlarını satın aldı.

İptal adımları atılıyor

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgali sonrası Rus şirketlerinin tevdi makbuzlarının yabancı borsalarda süreç görmesi askıya alınmıştı.

Bu hamleyi takip eden milletlerarası yaptırımlar ise oligarkları, bankaları ve hatta ülkenin Döviz rezervlerini amaç alırken borsada süreç nazaran Rus şirketlerinin payların bedellerini birkaç gün içinde kuruşlara kadar düşürdü.

Putin’in imzalayarak onayladığı yasa değişikliğine nazaran kararın yayımlanmasından itibaren 10 gün içinde tevdi makbuzlarının yabancı borsalarda süreç görmesine son verilmesi gerekecek. Bununla birlikte şirketler özel müsaade talep etmesi halinde yasalar özel durumlara müsaade verebiliyor.

Putin tarafından imzalanan değişikliklere nazaran, döviz depo sertifikalarında süreç, faturanın yayımlanmasından 10 gün sonra durdurulmak zorunda olacak. Tıpkı vakitte, şirketler ticarete devam etmek için müsaade talep ederse, yasalar özel oymalara müsaade verir.

Reuters’in, iki kaynağına dayandırdığı haberine nazaran şimdiye kadar hiç kimsenin bu türlü bir müsaade alamadığını ve hatta yasa yürürlüğe girmeden evvel bile, JPMorgan & Chase’in Rus şirketlerinde tevdi makbuzu sahiplerinin bunları iptal etmesine müsaade vermeye başladığını bildirdi.

Citigroup da Oleg Deripaska’nın en büyük hissedarı olduğu En+ Group için alınan global tevdi makbuzlarının iptal müracaatları için bir kayıt defterini devreye aldı.

Bu ay Kommersant’a verdiği röportajda maddeyi pahalandıran ve “Rusya’ya inanan ve uzun yıllardır Rusya pazarına yatırım yapan ve direkt Rus paylarına sahip olamayan hissedarların hakları ziyan görüyor” diyen çelik devi Lisin “Siyasetle hiçbir ilgileri yok ve mülkiyet haklarının basitçe kaybedilmesi riski var” sözlerini kullandı.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.