SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Putin’den kısmi seferberlik ve nükleer tehdit! Bu blöf değil

Putin’den kısmi seferberlik ve nükleer tehdit! Bu blöf değilUkrayna’da mevzi kaybeden Kremlin ‘kısmi seferberlik’ ilan etti. Kararı Putin duyurdu …

Putin’den kısmi seferberlik ve nükleer tehdit! Bu blöf değil
Akacan The Mall
22.09.2022 07:40
0
A+
A-

Putin’den kısmi seferberlik ve nükleer tehdit! Bu blöf değil
Ukrayna’da mevzi kaybeden Kremlin ‘kısmi seferberlik’ ilan etti. Kararı Putin duyurdu. Ek 300 bin kişi silah altına alınacak. Putin, “Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse, Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” diyerek örtülü nükleer tehditte bulundu. Rusya’dan yurtdışı uçak fiyatları ise fırladı.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya açtığı resmen ilan edilmemiş savaşta kritik bir atılım daha atarak ülkesinde kısmi seferberlik ilan etti. 300 bin kişinin silah altına alınacağını ilan eden Putin kararı, “Biz cephede yalnızca Ukrayna milliyetçileriyle değil, tüm Batı ittifakıyla egemenliğimiz ve toprak bütünlüğümüz için savaşıyoruz. Bu adımı atmak mecburiyetindeydik” açıklamasıyla duyurdu.

KREMLİN’DE TARTIŞMA

Akacan The Mall

Putin’in kısmi seferberlik kararını geçen salı akşamı yapması bekleniyordu. Fakat alınan duyumlara nazaran Kremlin idaresinde ‘şahin’ ve ‘güvercin’ taraflar ortasında önemli tartışmalar yaşandığı için Putin, çarşamba sabahına kadar mevzuyu düşünmeye karar verdi. Gece boyunca alacağı kararın artı ve eksilerini tartan Putin’in seferberlikten yana karar almasında Rusya Güvenlik Kurulu Sekreteri Nikolay Patruşev’in kilit rol oynadığı konuşuluyor.

‘BATI BİZE SAVAŞ AÇTI’

Böylece salı banda kaydedilen Putin’in Rusya halkına hitabıyla seferberlik ilanı açıklaması dün sabah yayına verildi. Rusya’da tüm televizyon kanallarında yayınlanan kısmı seferberlik kararını savunarak başlayan Putin, “Batı, bize karşı açık seçik saldırgan çizgi izlemeye başladı. Biz Ukrayna’da yalnızca çok milliyetçilerle değil, tüm Batı ittifakına direnmek zorunda kaldık. NATO ittifakı ülkeleri, Kiev idaresine her geçen gün daha gelişmiş silahlar vererek direkt Rusya’ya saldırmasını teşvik ediyor. Üstelik bunu çekinmeden açıkça lisana getiriyorlar. Ukrayna’da başlattığımız özel askeri harekât Batı tarafından Rusya’ya karşı savaşa dönüştürülerek, neredeyse tüm silah cinsleri kullanılmaya başlandı. Rusya topraklarında Belgorod, Kursk kentleri ile Kırım’ı vurmaya başladılar. Washington, Londra ve Brüksel’den savaşı Rusya topraklarına taşıma davetleri karşısında egemenlik ve toprak bütünlüğümüzü savunmak için kısmı seferberlik ilan etmekten diğer dermanımız kalmadı. Hasebiyle son gelişmeleri dikkate alarak kısmi seferberlik ilan ediyorum” dedi.

ÖRTÜLÜ NÜKLEER UYARI

Putin’in, konuşmasında Batılı ülkelerin Ukrayna’da barışçıl tahlil istemediğini savunarak, “Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse, Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” diyerek nükleer silah tehdidini masaya sürdü. Seferberliği 7 ay boyunca ilan etmemeye itina gösteren Putin, karara yumuşatıcı kılıf da buldu. Seferberliğe “kısmi” ismini koyan Rusya önderi, silah altına yalnızca daha evvel orduda misyon yapmış şahısların alınacağını ve bu askerlerin paralı temele nazaran mutabakatla orduya katılacaklarının altını çizdi. Vladimir Putin ayrıyeten üniversite öğrencileriyle ileri teknoloji üretim alanlarında çalışan erkeklerin seferberlik kapsamına girmediğini söyledi.

GİZLİ YEDİNCİ MADDE

Putin’in halka hitaben konuşmasından kısa müddet sonra imzaladığı kısmı seferberlik kararnamesi da yayınlandı. 9 unsurluk kararnamede 7’nci hususun (hizmete özel) ibaresiyle içeriğinin kapalı tutulması basının gözünden kaçmadı. Kremlin Sözcüsü Peskov’a kapalı husus sorulduğunda, “Kısmi seferberlik kararnamesindeki 7’nci unsur devlet sırrı içerdiği için ilan edilmiyor. Yalnızca gerekli ve ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen tebligatlarda yer alıyor” cevabını verdi.

PROTESTOLARA SERT MÜDAHALE

Seferberlik ilanının akabinde birinci protesto davetleri da duyuldu. Başşehir Moskova ve St. Petersburg dahil pek çok kentte gerçekleşen protestolarda dün akşam 1000’den fazla kişi gözaltına alındı. Moskova’da “Putin cepheye!” sloganları atan göstericilere polisin sert müdahalesi imgelere yansıdı. Moskova Savcılığı şovlara katılanların 15 yıla kadar mahpus cezası alabileceğini belirten bir ikaz yayınladı.

KIYAMET SENARYOSU NE MANAYA GELİYOR

1. PUTİN NEDEN KISMİ SEFERBERLİK İLAN ETTİ?

Rusya Devlet Lideri Putin’in ordusu aslında dört aydan bu yana Ukrayna cephesinde önemli işçi kaybı yaşıyor. Seferberlik ilan etmeden evvel cezaevlerinden mahkumlar dahi af karşılığı savaşa gönderilmeye başlanmıştı. Ukrayna ordusunun Harkiv bölgesinde gerçekleştirdiği başarılı karşı harekâtın akabinde Putin’i imajı ülke içinde önemli biçimde zedelendi. Yandaşlarından dahi tenkitler almaya başlayınca, ‘şahin’ cephenin talebine boyun eğerek seferberlik ilan etti.

2. 300 BİN ASKER NEREDE KULLANILACAK?

Bu sorunun karşılığını aslında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu verdi. Rusya ile Ukrayna ortasındaki savaşta cephe sınırının bin kilometre uzunlukta olduğunu söyleyen Şoygu, “Seferberlik ilan etmek zorundaydık, zira asker sayısı tüm cephe çizgisini denetim etmeye yetmiyordu. Silah altına alınacak 300 bin kişi genelde cephe çizgisi gerisinde ‘ikinci güç’ olarak kullanılacak. Ayrıyeten kurtarılan bölgelerde kolluk gücü vazifesini yerine getirecek” açıklamasında bulundu.

3. REFERANDUMLARLA BAĞI NEDİR?

Ukrayna’da Rusya tarafından işgal edilen Lugansk, Donetsk, Zaporojye ve Herson bölgelerindeki Moskova yanlısı idareler 23-27 Eylül tarihleri ortasında Rusya’ya bağlanma referandumu düzenliyor. Putin dün bu referandum sonuçlarını tanıyacağını ilan etti. Rusya’nın ilhak oylamalarının akabinde bu 4 bölgede önemli çalkantılar yaşanması bekleniyor. Seferberlikle silah altına alınacak ek kuvvetler bu bölgelerde asayiş misyonunu yürütecek.

4. MOSKOVA’NIN TEMEL PLANI NE?

Putin’in ilan ettiği seferberlik Batı’ya da kıymetli ileti içeriyor. Ukrayna’daki 4 bölgede yapılacak kelamda referandumlar sonrasında Ukrayna’nın kendi topraklarını geri alma uğraşı Rusya’ya taarruz olarak pahalandırılacak. Ukrayna ordusu, Batı’nın vereceği silahları kullanacağı için Kremlin’in kararı, “Sizin silahlarınız Rusya topraklarını vuruyor” argümanıyla Rusya ile Batı’yı istenmeyecek sonuçlar doğurabilecek biçimde karşı karşıya getirebilir.

SEFERBERLİK KARARINA BATI’DAN REAKSİYON YAĞDI

Rusya başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik açıklaması ve üstü kapalı nükleer tehdidine Batı dünyasından reaksiyonlar geldi.

* UKRAYNA: Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski, “Putin kendi askerleri de dahil tüm Ukrayna’yı kana bulamak istiyor. Fakat Putin’in nükleer silahları kullanacağına inanmıyorum. Dünyanın onun bu silahları kullanmasına müsaade vereceğine inanmıyorum” dedi.

* ABD: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, “Nükleer güçten bu formda bahsetmek sorumsuz bir retorik kullanmaktır. Lakin bu Putin’in son yedi aydır söylediklerinden çok farklı değil ve bunu ciddiye alıyoruz. Elimizden geldiğince, stratejik duruşlarını izliyoruz. Mecbur kalırsak kendimizinkini değiştirebiliriz” dedi.

* İNGİLTERE: Dışişleri Bakanı Gillian Keegan, “Açıkçası, bu çok ciddiye almamız gereken bir şey zira biliyorsunuz, denetim bizde değil. Bu açıkça bir tansiyonu tırmandırmaktır” sözlerini kullandı.

* ALMANYA: Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, kararı “Rusya’nın çaresizlik eylemi” olarak nitelendirdi.

DIŞİŞLERİ: TELAŞ DUYUYORUZ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Ukrayna’nın Rus denetimi altındaki birtakım bölgelerinde tek taraflı referandum teşebbüsünden tasa duyulduğunu” belirten bir açıklama yayınladı. Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verilen dayanağın yinelendiği açıklamada “Bu çeşit gayrı legal oldubittiler, diplomatik sürecin canlandırılması gayretlerini zora sokacaktır” denildi.

NATO VE AB’DEN SERT YANIT
TEHLİKELİ VE PERVASIZ

Rusya başkanı Vladimir Putin’in ülkesini korumak için nükleer silahlar da dahil her türlü opsiyonu kullanacağını açıklamasına NATO ve Avrupa Birliği’nden reaksiyon geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’daki ayrılıkçıların Donetsk, Lugansk ve Herson’da Rusya’ya katılma konusunda referandum kararı almasının akabinde gelen açıklamaları “tehlikeli ve pervasız retorik” olarak nitelerken AB Kurulu, “nükleer kumar” vurgusu yaptı.

Stoltenberg, Birleşmiş Milletler toplantıları için bulunduğu New York’ta yaptığı bir açıklamada, “Bu yeni değil. Bir nükleer savaşın asla yapılmaması gerektiğini ve kazanılamayacağını çok uygun biliyor” dedi. Şu ana kadar Rusya’nın nükleer durumunda bir değişiklik tespit etmediklerini belirten Stoltenberg, “Ancak tetikte olmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.