SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Putin, Ukrayna ile diplomatik olarak muahedeyi umduğunu belirtti

Putin, Ukrayna ile diplomatik olarak muahedeyi umduğunu belirttiRusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Ukrayna ile diplomatik olarak da muahedeye …

Putin, Ukrayna ile diplomatik olarak muahedeyi umduğunu belirtti
Akacan The Mall
28.04.2022 00:00
0
A+
A-

Putin, Ukrayna ile diplomatik olarak muahedeyi umduğunu belirtti
Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Ukrayna ile diplomatik olarak da muahedeye varabilmeyi umduğunu, müzakerelerin yapıldığını ve onları reddetmediklerini söyledi.

Putin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Kremlin Sarayı’nda görüştü.

Görüşme öncesinde konuşan Putin, BM’nin dayandığı prensipleri güçlü halde desteklediklerini ve bunu gelecekte de yapmaya niyetli olduklarını belirtti.

Akacan The Mall

Kimilerinin kurallara dayalı bir dünyadan bahsettiğini fakat kuralların birilerinin çıkarlarını sağlamak için yazılmadığını söz eden Putin, BM tüzüğü ve BM’nin başka evraklarının temel dokümanlar olduğuna inandıklarını lisana getirdi.

“Bütün beşerler İlah önünde eşittir”

Dünyada birilerinin münhasır olduğu yahut münhasır haklar talep ettiği konusunda da meslektaşlarının kimi açıklamalarına şaşırdığını belirten Putin, “Çünkü BM tüzüğü, memleketler arası toplumdaki tüm iştirakçilerin güç, büyüklük ve coğrafik pozisyonlarından bağımsız olarak birbirine eşit olduğunu belirtir. Bunun İncil’de yazılanlarla misal olduğunu düşünüyorum. Birebir şeyi Kur’an’da ve Tevrat’ta da buluruz. Bütün beşerler İlah önünde eşittir.” tabirlerini kullandı.

Ukrayna’daki sorunun 2014’te bu ülkede gerçekleşen “darbe” sonrasında ortaya çıktığını kaydeden Putin, Donbas’taki krizin ayrıntılarını anlattı. Donbas’ta yaşayan insanların Kiev idaresi tarafından yıllarca ablukaya alındığını söz eden Putin, vakitle Kiev idaresinin bu ablukayı itiraf ettiğini ve buradaki askeri baskının sürdüğünü söyledi.

Bu şartlar altında Kiev’deki yetkililerin, Minsk Mutabakatı’na uyma niyetleri olmadığını en üst seviyede lisana getirdiğine dikkati çeken Putin, “Alenen bunu açıklamalarının akabinde bu topraklarda yaşayan insanların soykırımını durdurmak, buradaki devletlerin bağımsızlıklarını tanımak zorunda kaldık.” diye konuştu.

Bu kelamda idarelerin askeri saldırganlığa maruz kaldıkları için kendilerinden askeri yardım sağlama talebinde bulunduğunu anlatan Putin, “Biz de BM kontratının 51. unsurunun 7. kısmı uyarınca, özel bir askeri operasyon başlatarak bunu yapmak zorunda kaldık. Devam eden askeri operasyona karşın, diplomatik olarak muahedeye varabileceğimizi umduğumuzu bildirmek isterim. Müzakereler yapıyoruz, onları reddetmiyoruz.” dedi.

“İstanbul’daki müzakereler önemli bir atılımdı”

İstanbul’da Rusya’nın Ukrayna ile yaptığı müzakerelerde hayli önemli bir atılım gerçekleştirildiğine dikkati çeken Putin, “Ama ne yazık ki, mutabakatlara vardıktan sonra, müzakerelerin devamı için elverişli şartlar yaratma niyetimizi açıkça ortaya koymamızdan sonra, Buça’da Rus ordusunun hiçbir alakası olmadığı bir provokasyonla karşı karşıya kaldık. Bu provokasyonu kimin hazırladığını, kimin yaptığını biliyoruz.” tabirlerini kullandı.

Buça olayından sonra Ukraynalı müzakerecilerin tahlile ait tavırlarının çarpıcı biçimde değiştiğine işaret eden Putin, her şeye karşın müzakerelerin çevrim içi devam ettiğini, tekrar de olumlu bir sonucun çıkacağını umduğunu bildirdi.

Guterres: “Ukrayna topraklarının istila edildiğine inanıyoruz”

BM Genel Sekreteri Guterres ise Ukrayna’daki durumdan tasa duyduğunu vurgulayarak, BM tüzüğü ve milletlerarası hukuka dayalı çok taraflı bir nizama muhtaçlık bulunduğu konusunda net anlayışa sahip olduğunu tabir etti.

Oluşturulacak her türlü kuralın milletlerarası toplumun mutabakatıyla olması ve memleketler arası hukuka tam uyması gerektiğini kaydeden Guterres, bu nedenle meydana gelen durumlarla ilgili Putin ile farklı görüşlere sahip olduğunu lisana getirdi.

Rusya’nın, Ukrayna’da olup bitenlerle ve Avrupa’nın global güvenliğiyle ilgili birtakım suçlamalarını anladığını söz eden Guterres, “Bizim bakış açımıza nazaran, bu memnuniyetsizlik BM Koşulu tarafından önerilen çeşitli araçlara dayalı olarak çözülmelidir. Rastgele bir ülkenin toprak bütünlüğünün ihlalinin BM Koşulu ile büsbütün tutarsız olduğuna muhakkak inanıyoruz. Şu anda olanlardan derin kaygı duyuyoruz. Ukrayna topraklarının istila edildiğine inanıyoruz.” dedi.

“BM siyasi müzakerelerin kesimi değildir”

BM’nin siyasi müzakerelerin bir modülü olmadığını lisana getiren Guterres, Minsk Muahedesi sürecine yahut Normandiya formatına hiçbir vakit davet edilmediklerini yahut katılmalarına müsaade verilmediğini anımsattı.

BM’nin hiçbir vakit bu formatların bir modülü olmadığını vurgulayan Guterres, “Müzakerelerin bir modülü değiliz ve bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a söz etme fırsatım oldu. İki ülke ortasındaki diyaloğu ve Türkiye’nin bu yaklaşımı geliştirmedeki yeterli niyetini destekliyoruz. Lakin Ukrayna’daki insani durumla ilgili temel misyonumuz bu durumu çözmek ve güzelleştirmektir.” tabirlerini kullandı.

Ukrayna’daki insani yardım koridorlarının düzgün çalışabilmesi için BM’nin, Rusya ve Ukrayna’nın durumu birlikte tartışabilecekleri bir insani temas kümesi oluşturmayı önerdiğini belirten Guterres, Memleketler arası Kızılhaç Örgütü ile Mariupol’deki insanların tahliyesinin garanti altına alınması konusunda Rusya ve Ukrayna makamlarıyla birlikte çalışmak için tüm kaynakları kullanmaya hazır olduklarını da vurguladı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.