SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Putin geri adım mı atacak? Kademeli yumuşama planı…

Putin geri adım mı atacak? Kademeli yumuşama planı…Avrupa ülkelerinin Rus gazına yaptırım kararını eleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir …

Putin geri adım mı atacak? Kademeli yumuşama planı…
Akacan The Mall
14.04.2022 17:07
0
A+
A-

Putin geri adım mı atacak? Kademeli yumuşama planı…
Avrupa ülkelerinin Rus gazına yaptırım kararını eleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Dost olmayan ülkelerdeki bankalar ödemeleri erteliyorlar. Dış ticaret sistemindeki ulusal para birimlerindeki ödemelerin payını kökten artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Putin’in sert açıklamalarına karşılık Batı medyası bugün Rus liderin sert sermaye kontrolleri için kademeli bir yumuşama düşündüğünü iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus enerji şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Petrol ve gaz sektöründeki durum ve uzun vadeli kalkınma planlarının ele alındığı toplantıda konuşan Putin, “Rusya, dış ticaret sistemindeki ulusal para birimlerindeki yerleşim payını büyük ölçüde artırmayı planlıyor. Temel amaç yerli döviz piyasasını böyle bir geçiş için hazırlamaktır. Böylece herhangi bir yabancı para birimi serbestçe ve gerekli miktarda Rus rublesi ile takas edilebilir. Rusya şimdi ve gelecekte kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirilmelidir. Bu, iç pazarda enerji kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde tedarik edilmesi, petrol ve gazın işlenmesinin geliştirilmesi ve ihracat arzının çeşitlendirilmesi ile olur. Petrol ve gaz üretim ekipmanlarının ithal ikamesine dikkat edilmelidir. Bu durum hem mevcut alanlar hem de yeni alanların geliştirilmesi için önemlidir” şeklinde konuştu.

AVRUPA PİYASAYI İSTİKRARSIZLAŞTIRIYOR

Akacan The Mall

Konuşmasında Avrupa ülkelerinin Rus enerjisini kullanmayı bırakma kararını eleştiren Putin, Avrupa’nın piyasayı istikrarsızlaştırdığını ve fiyatları daha da artırdığını söyledi.

ABD’den gaz almanın Rusya’dan gaz almaya göre çok daha pahalı olduğuna dikkat çeken Putin, “Dost olmayan ülkelerdeki bankalar ödemeleri erteliyorlar. Hatırlatmak gerekirse enerji kaynakları için ödemeleri ulusal para birimine çevirmek, euro ve dolar’dan yavaş yavaş geçiş planlanıyor. Dış ticaret sistemindeki ulusal para birimlerindeki ödemelerin payını kökten artırmayı amaçlıyoruz. Bu yönde önemli adımlar atılıyor ve buradaki kilit görev, döviz piyasamızı böyle bir geçişe hazırlamaktır. Güvenilmez, tavizsiz para birimlerinin ve yetki alanlarının reddedilmesi, ülkemizin mali ve ekonomik güvenliği açısından stratejik bir görevdir. Dış ticaret hacimlerinin korunması ve arttırılması öngörülebilir, sözüne sadık ortaklarla istikrarlı bağlar kurulması önemlidir” ifadelerini kullandı.

‘RUS ENERJİSİ OLMADAN YAPAMAZLAR’ İMASI

Batılı ülkelerin Rus enerjisi olmadan yapamayacağını anladığını ima eden Putin, “Dost olmayan ülkelerden sözde ortaklar, doğal gaz da dahil olmak üzere enerji kaynakları olmadan yapamayacaklarını kabul ediyorlar. Şu anda Avrupa’nın makul bir duruşu yok. Başta ABD olmak üzere diğer ülkelerden Avrupa’ya tedarikler tüketicilere daha pahalıya mal olacak ve insanların yaşam standartlarını ve rekabet gücünü etkileyecektir” dedi.

RUSYA GERİ ADIM MI ATACAK?

Putin bugünkü konuşmasında yine sert açıklamalarda bulundu ancak Batı medyası bir aydan fazla süredir sıkı yaptırımların kıskacında olan Rusya’nın yatırımcıların daha fazla kaçmasını ve pazarın çökmesini engellemek için aldığı önlemleri hafifleteceğini iddia ediyor.

Rusya, Avrupa Birliği’nin uyguladığı sert yaptırımlara ‘ruble’ hamlesi cevap vermiş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, satılan doğal gaz ve petrol ücretinin dolar ya da euro yerine ruble ile ödenmesi şartını koşmuştu.

Putin’in kararı ilk başta Rusya’nın işine yaramış gibi görünse de ihracatçılar karardan pek memnun değil.

PUTİN’DEN KADEMELİ YUMUŞAMA PLANI

The Telegraph Gazetesi’nde yer alan bir haberde ihracatçıların duyduğu rahatsızlığa dikkat çekildi ve  Putin’in sert sermaye kontrolleri için kademeli bir yumuşama düşündüğü iddia edildi.

Bloomberg ise Rus yetkililerin ihracatçıların rubleye çevirmek zorunda oldukları yabancı hasılat payı oranını azaltmayı ve onlara bunu yapmak için daha fazla zaman vermeyi düşündüğünü yazdı.

ABD ve Avrupa Rusya’ya uygulanan yaptırım kararlarını artırmaya niyetli görünüyor. Rusya kilit enerji sektörünün şu an için büyük bir yara almadığını iddia etse de yetkililer her fırsatta Avrupa’nın aldığı kararları eleştiriyor.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.