SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Putin doğalgaz silahını çekti

Putin doğalgaz silahını çektiUkrayna savaşında Batılı ülkelerin Kiev idaresine yaptığı silah yardımları yüzünden istediğini elde etmekte zorlanan …

Putin doğalgaz silahını çekti
Akacan The Mall
27.07.2022 07:36
0
A+
A-

Putin doğalgaz silahını çekti
Ukrayna savaşında Batılı ülkelerin Kiev idaresine yaptığı silah yardımları yüzünden istediğini elde etmekte zorlanan Kremlin Avrupa’ya doğalgaz silahını çekti. Alman iktisadını çökertmek isteyen Putin idaresi bu ülkeye sevkıyatı yüzde 20’ye indirdi.

Rus devlet şirketi Gazprom, 27 Temmuz gece yarısından itibaren “Kuzey Akım-1” doğalgaz boru çizgisi üzerinden Almanya’ya yalnızca yüzde 20 kapasitede gaz pompalanacağını duyurdu. Rusya’nın aldığı bu karar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerini alarma geçirirken Rusya’daki güç uzmanları esprili bir lisanla, “Moskova, bundan bu türlü Ukrayna krizi çözülene kadar Avrupa’ya yalnızca çakmakları doldurmaya yetecek gaz verecek” demeye başladı. Rusya’nın doğalgaz silahını devreye sokmasının başta Almanya iktisadı olmak üzere tüm AB ülkelerinde önemli ekonomik sakinliğe yol açacağı kestirim ediliyor.

GEREKÇE YAPTIRIMLAR

Akacan The Mall

Moskova, Avrupa’ya doğalgaz savaşı açarken, Batı’nın yaptırımlarını da kararına münasebet gösterdi. Yaklaşık iki ay evvel AB’nin Rusya’ya yönelik uygulamaya başladığı ekonomik yaptırımlar çerçevesinde Gazprom şirketi tarafından boru sınırına gaz pompalayan Alman Siemens marka dev türbin, tamir ve bakım için Siemens şirketinin Kanada’daki fabrikasına gönderilmişti. Tamir edilen türbin, yaptırımlara takıldığı ve Rusya’ya bir türlü dönemediği için Moskova geçen ay birinci adımı atarak Avrupa’ya gaz sevkıyatını yüzde 40 civarında düşürmüştü.

MOSKOVA’NIN BAHANESİ

İlk alarm zilinin çalmasıyla Siemens şirketinin bakımını yaptığı türbinin Rusya’ya iade edilmesi kararlaştırıldı. Böylelikle iki gün evvel boru sınırına doğalgaz pompalayan türbin Rusya’ya sertifika dokümanıyla geri iade edildi. Fakat Moskova, iade edilen türbinin sertifika dokümanını yetersiz ilan etti. Rusya, tıpkı vakitte ‘Kuzey Akım-1’ boru sınırında kullanılan ikinci Siemens marka türbin de devre dışı kaldığı için sevkıyatı yüzde 20 düzeylerine indireceğini ilan etti. Öte yandan Avusturya ülkedeki Gazprom’a ilişkin Haydah yeraltı doğalgaz deposunu millileştirdi. Bu deponun kış için hazırlanması misyonunu RAG Austria AG şirketine verdi.

ZELENSKİ: BOYUN EĞMEYİN

Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz sevkıyatında önemli kısıtlamaya gitmesi Avrupa’da bomba tesiri yarattı. Avrupa gaz piyasasında bin metreküp doğalgaz fiyatı birkaç saat içinde 2 bin dolar düzeyini aştı. Ukrayna başkanı Volodimir Zelenski de Batılı ülkelere güç krizi karşısında “Putin’e boyun eğmeyin” davetini yaptı. Zelenski, “AB, bir an evvel Rusya’ya daha kapsamlı yaptırımlar ilan etmeli. Ukrayna’ya da silah yardımını arttırmalı” açıklamasını yaptı.

HEDEF ALMAN EKONOMİSİ

Rusya’nın Almanya’ya günlük gönderdiği doğalgaz ölçüsünü 67 milyon metreküpten 33 milyon metreküpe düşürmesi ile Moskova’nın, Alman iktisadını çökertmeyi hedeflediği konuşulmaya da başlandı. Kremlin’de Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi Almanya iktisadında başlayacak sakinliğin geride kalan AB ülkelerine de yansıyarak ayrışmalara neden olacağı hesapları yapılıyor.

AVRUPA BU TÜRLÜ ÇIKIŞ ARIYOR

Rus doğalgazı konusunda yaşanan düşünce kimi tedbirlerin alınmasını kaçınılmaz kılıyor. Birtakım ülkeler şimdiden adım atmaya başladı:

1- NÜKLEER VE KÖMÜR REVAÇTA: AB ülkeleri Rus doğalgazının kesilmesinin yaratacağı boşluğu doldurma uğraşına girerken oluşan tablo bilhassa nükleerden çıkışın yavaşlayabileceğini gösteriyor. Gerekmesi halinde petrol ve kömürün daha fazla kullanılması da gündemde.

2- FRANSA CEZA KESECEK: Fransa, tasarruf tedbirlerini devreye sokmaya başladı. Gece 01:00-6:00 ortasında elektrikli reklam panolarına yasak geliyor. Dükkânların klima ya da ısıtma sistemleri çalışırken kapılarını açık tutmaları da yasaklanacak. Yasaklara uymayanlara 750 Euro’ya (13 bin 560 TL) kadar ceza kesilebilecek.

3- KAMUDA TASARRUF: Tasarruf tedbirleri çerçevesinde bilhassa sanayi ve kamu bölümünün örnek olması hedefleniyor. Kamu binalarında ısıtmanın ortam ısısının 19 dereceye düşmesi, klimanın ise lakin ortam ısısının 26 dereceye ulaşması halinde kullanılması bedellendiriliyor. Kullanılmayan elektrikli aletlerin büsbütün kapatılması, binaların gece ışıklandırılmaması da gündemde.

4- BİREYLERE DE MİSYON DÜŞÜYOR: Tasarruf tedbirlerinin en son bireylere yansıtılması öngörülse de onlardan da beklentiler var. Konutlardaki ısının tasarruf mantığıyla ayarlanması bunların başında geliyor.

5- YAŞLILAR GÜNEYE GİTSİN: En enteresan tasarruf tekliflerden biri geçtiğimiz aylarda Almanya’dan geldi. Seyahat Acentaları Derneği (VUSR) Lideri Marija Linnhoff, Alman emeklilerin tüm soğuk ayları güney ülkelerinde geçirmesini önerdi.

AB, RUSYA’YA KARŞI ZAR SIKINTI ANLAŞTI

Doğalgazı baskı ögesi olarak kullanan Rusya’nın kış aylarında bariz seviyede ya da tam kesintiye gitmesi durumunda zorda kalmamak için tedbir almaya çalışan Avrupa Birliği ülkeleri, gönüllülük bazında yüzde 15’lik kesinti konusunda anlaştı. AB Komisyonu’nun önerisi muafiyetler ve sapmalarla sulandırılsa da Brüksel varılan uzlaşının Rusya’ya karşı “birlik mesajı” niteliğinde olduğu görüşünde. Birtakım üye ülkelere tanınan muafiyetlerle 45 milyar metreküpe denk düşen tasarruf maksadına ulaşılıp ulaşılamayacağı şimdiden tartışma konusu oldu. Kurulun önerdiği, gerekmesi halinde kesintinin mecburî hale getirilmesini sağlayacak düzenek da üye ülkelerin çıkarları gözetilerek zorlaştırıldı.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.