SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Prostat kanseri risk faktörleri nelerdir?

Prostat kanseri risk faktörleri nelerdir?
Akacan The Mall
07.04.2022 14:38
0
A+
A-

Doç. Dr. Ahmet Bindayı, prostat kanserinin günümüzde erken tanı konulabilen bir hastalık olduğunu belirterek “Ailede prostat kanseri olan erkek bireylerin 40 yaşından sonra, olmayanların ise 50 yaşından sonra yıllık kanda bakılan Prostat Spesifik Antijen (PSA) tahlili yaptırmaları ve sonuçlarla birlikte üroloji uzmanına başvurmaları gerekmektedir” dedi.

Bindayı, prostat kanserinin kesin tanısının hasta uyutulmadan yapılan ve prostattan iğne ile alınan spesmenlerin patoloji bölümünce incelenmesi neticesinde konulabildiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Kanser Haftası nedeniyle “Farkında Ol Geç Kalma” sloganı ile uzmanlara hazırlattığı yazılardan prostat kanseri ile ilgili Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Bindayı tarafından yazılan makaleyi paylaştı.

Akacan The Mall

Doç. Dr. Ahmet Bindayı tarafından kaleme alınan makalede, prostat kanserinde risk faktörleri, prostat kanserinin belirtileri ve tedavisi konularında bilgiler verildi.

Prostat kanserinin genel olarak yavaş gelişen bir kanser türü olduğunun belirtildiği makalede, kanserin evresine göre birçok tedavi seçeneği bulunduğu aktarıldı.

Doç. Dr. Ahmet Bindayı’nın makalesinin tam metni şöyle:

“Prostat nedir?

Prostat erkek ürogenital sisteminin bir parçasıdır. Genç erişkinlerde ceviz büyüklüğünde olup yaşla birlikte büyüyen bir salgı bezidir. Prostat mesanenin (idrar kesesi) altındadır ve üretranın (idrar yolu) ilk kısmını çepeçevre sarar. Prostatın ana görevi semeninin akışkanlığını arttırmaktır.

Prostatın hastalıkları nelerdir?

Prostatın en sık görülen hastalıkları Benign Prostat Hiperplazisi (prostatın iyi huylu büyümesi), Prostatit (prostatın enfeksiyonu) ve Prostat Kanseridir.

Prostat kanseri nedir?

Prostat kanseri prostat hücrelerinin kontrolsüz biçimde çoğalmasıdır. Bazı kanser hücreleri hızlı bir şekilde çoğalıp vücutta yayılım gösterme eğilim olsa da bazı kanser hücreleri daha yavaş hareket etmektedir. Prostat kanseri genel olarak yavaş gelişen bir kanser türüdür. Prostat kanseri erkekteki en sık görülen ikinci kanserdir. 2020 yılında dünyada 1.4 milyon yeni prostat kanseri tanısı konulmuştur.

Prostat kanseri risk faktörleri nelerdir?

Yaş

Yaşlanmayla birlikte prostat kanseri riski de artmaktadır. 40 yaş altında prostat kanserine yakalanma riski düşüktür ve 50 yaş üzerinde bu risk her yıl artar. Tanı konulan hastaların %60’dan fazlası 65 yaş üzerindedir.

Genetik

Ailede prostat kanseri hikayesi olması prostat kanseri riskini arttıran bir durumdur. Babada prostat kanseri olması erkek çocuklardaki riski 2 kat arttırır. Bazı ailevi genetik bozukluklarda da prostat kanserine yakalanma riski artar.

Çevresel faktörler

Çevresel faktörler de prostat kanseri riskini arttıran bir durumdur. Örnek olarak Japon erkeklerde prostat kanseri riski düşük olmasına rağmen eğer Japon erkek Japonya’dan Kuzey Amerika’ya taşınırsa prostat kanseri riski de artar.

Diyet

Bu konuyla ilgili birçok çalışma bulunmasına rağmen prostat kanseri ile diyeti ilişkilendirecek (koruyucu veya zarar verici) birinci derecede kanıt bulunmamaktadır. Özellikle E vitamini ve Selenyumun koruyucu etkisi ile ilgili yapılan birçok çalışmada E vitamini ve Selenyumun faydası gösterilememiştir. Çok fazla alkol tüketimi veya hiç alkol tüketmeme agresif prostat kanseri için risk faktörü oluşturmaktadır. Çok düşük ve çok yüksek D vitamin düzeyi de agresif prostat kanseri için risk oluşturmaktadır.

Prostat Kanseri belirtileri nelerdir?

Erken evrede prostat kanserinin genelde belirti vermez. Geç evrede prostat kanseri idrarda yanma, zorlanma, sık idrar yapma, kesik kesik idrar yapma, gece idrara kalkma, idrarda kanama gibi belirtiler verebilir. Bu şikayetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri olduğunda, üroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Prostat Kanseri tanısı nasıl konur?

Prostat kanseri günümüzde erken tanı konulabilen bir hastalıktır. Ailede prostat kanseri olan erkek bireylerin 40 yaşından sonra olmayanların ise 50 yaşından sonra yıllık kanda bakılan Prostat Spesifik Antijen (PSA) tahlili yaptırmaları ve sonuçlarla birlikte Üroloji uzmanına prostat görüntülemesi ve muayenesi için başvurmaları gerekmektedir. Prostat kanserinin kesin tanısı hasta uyutulmadan yapılan ve prostattan iğne ile alınan spesmenlerin patoloji bölümünce incelenmesi neticesinde konur.

Prostat Kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Prostat kanserinin evresine göre birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Çok erken evrede olan ve klinik olarak takip edilebilecek bazı hastalıklar günümüzde Aktif İzlemle yöntemiyle takip edilebilir. Aktif izlem Üroloji uzmanınca belirlenen aralıklarla yapılan testler, muayene, ultrason ve biyopsi ile olur.

Prostat kanserinin kesin tedavisi ise radikal prostatektomi denilen cerrahi yöntemle olur. Bu tedavi yönteminde prostat organı tamamıyla çıkartılarak hastaya kür sağlanır. Cerrahi tedaviye uygun olmayan veya cerrahi tedaviyi tercih etmeyen hastalara ise prostat bölgesine radyasyon terapsi (Radyoterapi) uygulanabilir.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.