SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Piyasalara Fed ve Yellen tesiri

Bankacılık krizinin yarattığı tasa ve nakdî sıkılaşma sürecinde, Amerikan Merkez Bankası’ndan (Fed) beklentiler doğrultusunda gelen 25 baz puanlık faiz artırımı, piyasalara genel prestijiyle negatif yansıdı.

Piyasalara Fed ve Yellen tesiri
Akacan The Mall
24.03.2023 08:06
0
A+
A-

Piyasalara Fed ve Yellen etkisi
Bankacılık krizinin yarattığı tasa ve mali sıkılaşma sürecinde, Amerikan Merkez Bankası’ndan (Fed) beklentiler doğrultusunda gelen 25 baz puanlık faiz artırımı, piyasalara genel prestijiyle negatif yansıdı.

Fed yetkililerinin faiz öngörülerini içeren noktasal grafiğe nazaran, beklentiler aralık ayına nazaran değişmedi. Noktasal grafikte yılsonu beklentisi yüzde 5.1 oldu. 2024 beklentisi ise yüzde 4.1’den yüzde 4.3’e yükseldi. Fed Lideri Jerome Powell, faiz kararının akabinde düzenlenen basın toplantısında enflasyonun yüksekliğine vurgu yaparak, vakitle istihdam piyasasının istikrara ulaşacağını öngördüklerini belirtti.

Powell, yüzde 2’lik enflasyon amacını hatırlattığı konuşmasında, “Bu toplantıda faiz artışlarına orta vermeyi düşündük ancak faiz artışı güçlü bir görüş birliğiyle takviye gördü. Fed yetkilileri bu yıl faiz indirimi öngörmüyor” iletisini verdi.

Akacan The Mall

FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİ

Ata Yatırım Stratejisti Batuhan Özşahin, gelişmeleri kıymetlendirdi. “Powell’ın açıklamaları beklenenden çok daha fazla şahin” diyen Özşahin, şöyle devam etti: “Piyasadaki fiyatlamalar hâlâ Fed’in 2023’te 75 baz puan kadar faiz indirimi yapabileceği istikametinde. Efektif olarak ABD’nin yılın ikinci yarısında bir resesyona gireceğini ve Fed’in bu şahin duruşundan geri adım atacağını fiyatlıyorlar. Bu aslında bir evvelki günkü fiyatlamalara nazaran daha yüksek bir mümkünlük. Piyasalara tesir eden bir faktör daha vardı, o da ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın senatoda yaptığı konuşmada bir evvelki gün tabir ettiği, gerekirse tüm mevduatlara bir müdafaa getirilebileceği tabirinden çark etmesiydi. Bu, piyasalar tarafından negatif karşılandı ve ABD piyasaları epey makus bir biçimde düşüşle kapattı.”

ALTINDA HUDUTLU YÜKSELİŞ

Powell’ın açıklamalarında bankacılık kesiminde daha güçlü regülasyonlara vurgu yapması da dikkatlerden kaçmadı. Powell, sistemin korunması için tüm araçları kullanacaklarını söyledi. Credit Suisse ve UBS muahedesine da değindi ve “Birleşme müspet görünüyor. Son devirde bankacılık dalında yaşananların iktisat üzerinde tesiri olabilir” dedi. Fed kararlarının akabinde Avrupa borsalarında gün içinde kayıplar görülse de kapanışta yüklü olumlu seyir izlendi. Faiz artış kararında İsviçre ve İngiltere de Fed’i yalnız bırakmadı. İsviçre Merkez Bankası faizi 50 baz puan artırırken; İngiltere’de ise 25 baz puanlık artış yapıldı. Fed sonrası ve gümüş fiyatlarında sonlu yükseliş yaşandı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Fed’in kararı piyasalar tarafından satın alınmıştı. Temkinli bekleyişini sürdüren yatırımcılar, yeni durum için karar veremiyor. Teknik olarak 1.917-1.990 aralığı düşüş yahut yükselişin devamı için kıymetli. Gram altında 1.180-1.240 lira aralığı takip edilecek. Düşüşler alım fırsatı zira kalıcı olmaz. Bu yıl 1.450-1.550 lira öngörüm devam ediyor” diye konuştu.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da siyaset faizini yüzde 8.50’de sabit tuttu. Beklentilere paralel alınan kararı pahalandıran Dinamik Yatırım Başekonomist Enver Erkan, “Merkez Bankası’nın seçim safhasına giren bir iktisat ve yurtdışında finansal piyasa belirsizlikleri ortasında bekle-gör halinde bir duruş benimsediğini ve mevcut seviyeyi koruduğunu gözlemliyoruz” dedi. TCMB’nin 28 Mart’ta Olağan Genel Şura toplantısı gerçekleştireceği belirtilirken; kurumun paylaştığı datalarda, yabancı yatırımcının 17 Mart haftasında 210.8 milyon dolarlık ve 26 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdiği kaydedildi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.