SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Petrol tüketicisi ülkelerde güçlü dolar sarsıntısı

Petrol tüketicisi ülkelerde güçlü dolar sarsıntısıBrent petrol yıl içindeki doruğundan yüzde 30 aşağı olsa da petrol tüketicisi ülkeler güçlenen …

Petrol tüketicisi ülkelerde güçlü dolar sarsıntısı
Akacan The Mall
22.10.2022 17:37
0
A+
A-

Petrol tüketicisi ülkelerde güçlü dolar sarsıntısı
Brent petrol yıl içindeki doruğundan yüzde 30 aşağı olsa da petrol tüketicisi ülkeler güçlenen dolar nedeniyle bu etkiyi hudutlu formda hissediyor. Bu durum büyük ekonomiler için bile kıymetli bir sorun olarak öne çıkarken gelişmekte olan ülkelerin…

Brent petrol bu yılın en yüksek düzeyinden yüzde 30’dan fazla düştü, lakin Paris, Mumbai yahut Accra’da yaşayanlar bu değişikliği hissedememiş üzere görünüyor.

Küresel petrol piyasasında gösterge olarak kabul edilen petrol tipinin varil başına yaklaşık 128 dolardan düşmesi, birebir periyotta dolarda yaklaşık yüzde 15’lik bir sıçrama ile eşleşti. Bu, yakıt fiyatlarının dünyanın birçok yerinde hayat maliyetini artıran kıymetli bir faktör olmaya devam ettiği manasına geliyor.

Akacan The Mall

Petrol fiyatları ve güçlü dolar gelişen piyasalarda çöküş tesiri yarattı

Çin, Hindistan ve Avrupa Birliği üzere petrol talebinde başı çeken bölgelerin tümü, ham petrol fiyatlarında göstergelerin işaret ettiğinden daha küçük gerçek düşüşler gördü. Öte yandan Sri Lanka üzere birtakım gelişmekte olan piyasalar için, artan petrol fiyatlarının ve çöken para ünitesinin tesiri, neredeyse toplam ekonomik çöküş biçiminde kendini gösterdi.

“Daha güçlü bir dolar, para üniteleri dolarla temaslı olmayan petrol tüketicisi ülkeler için değerli bir sorun olarak öne çıkıyor” diyen UBS Group Emtia Analisti Giovanni Staunovo, “Son 12 ayda petrol fiyatları lokal para üniteleri bazında çok daha fazla arttı” değerlendirmesinde bulundu.

Bu sorunu düzeltmenin kolay bir yolu olmadığı belirtiliyor. Lokal para ünitelerini desteklemek için faiz oranlarını yükseltmek hali hazırda kırılgan olan ekonomileri yavaşlatma riski taşırken gelişmekte olan ülkelerin dolar rezervlerine de dikkat etmesi gerekiyor.

Petrol tüketiminde ithalata ziyadesiyle bağımlı olan Euro Bölgesi ekonomilerinin en büyük beş iktisadı olan Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda’nın rafinerilerini işletmek için en az yüzde 90 oranında dış tedarike bağımlı durumda.

Avrupa’nın en büyük beş iktisadı petrolde yüzde 90 dışa bağımlı

Bu açıdan hali hazırda bir imtihan yılı geçiren Avrupa Merkez Bankası yetkilileri için petrolün dolar üzerinden fiyatlanması özel bir sorun olarak öne çıktı. Bununla birlikte Rusya’nın gaz dağıtımını kesme ataklarından kaynaklanan güç arzında oluşan baskı tüketici fiyatlarında Eylül ayında yüzde 9,9’luk rekor bir artışa neden oldu.

Asya ülkelerinin durumu da çok farklı değil. Çin’in Ağustos ayına kadarki petrol ithalatının bedeli ülkenin pandeminin yayılmasını durdurmak için kısıtlamalarla boğuşmasıyla genel hacimlerin düşmesine karşın bir evvelki yıla oranlar yüzde 50 arttı.

Kore Merkez Bankası Lideri Rhee Chang-yong, geçtiğimiz ay para ünitesinin zayıflığının düşük petrol fiyatlarının yararlarını ortadan kaldırdığından şikayet etmişti. Hem Kore hem de Japonya, vakit zaman dayanak paketleri açıklaymış ve yükün bir kısmını aktif bir formda hükümete devrederek tüketicileri yüksek yakıt fiyatlarının acısından muhafazaya çalıştı.

En şiddetli acıyı gelişmekte olan ekonomiler hissediyor

Dolar kaynaklı baskı global olsa da, en şiddetli acıyı gelişmekte olan ekonomiler hissediyor. Artan yakıt fiyatları ve Döviz kıtlığı, kimileri için zehirli bir karışım yaratıyor.

Gana sedisi ile fiyatlandırıldığında, Brent petrol yalnızca Mart ayında süreç gördüğü düzeyin üzerine çıkmadı tıpkı vakitte rekor kırmış durumda. Sri Lanka ise ham petrolü alımlarının bedelini ödeyemediği için son vakitlerde tek petrol rafinerisini kapattı. Ülke, besin ve yakıt ithalatını finanse etmekte zorlandığı için yaz boyunca fiilen iflas etti.

Capital Economics’in baş emtia ekonomisti Caroline Bain hususla ilgili, gelişmiş ülkelerin para ünitesi değişimlerini emmek için daha fazla özgürlüğe sahip olmasına karşın, “yüksek petrol fiyatlarının bir sonucu olarak ödemeler istikrarı sıkıntıları görecek olan yükselen piyasalar mutlaka var” değerlendirmesinde bulundu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.