SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Pamukta kuraklık tasası

Önümüzdeki aylarda başlayacak pamuk ekimi için çiftçinin gözü yağışlarda. Ekim periyodunda nemli bir toprak isteyen pamukta ekim alanlarının fiyatlar yüzünden daralacağı belirtiliyor. Bölüm temsilcilerine nazaran kuraklık kıskacı ve ekim alanlarının daralması pamuk fiyatlarında artışı getirecek. Pamuk üreticisinin gözü mart ayındaki yağışlarda…

Pamukta kuraklık tasası
Akacan The Mall
15.01.2023 07:23
0
A+
A-

Pamukta kuraklık endişesi
Önümüzdeki aylarda başlayacak pamuk ekimi için çiftçinin gözü yağışlarda. Ekim devrinde nemli bir toprak isteyen pamukta ekim alanlarının fiyatlar yüzünden daralacağı belirtiliyor. Bölüm temsilcilerine nazaran kuraklık kıskacı ve ekim alanlarının daralması pamuk fiyatlarında artışı getirecek. Pamuk üreticisinin gözü mart ayındaki yağışlarda…

Türkiye’de ziraî üretimin değerli bir modülü olan pamuk yeniden kuraklık kıskacında. Bu yıl sonbahar ve kış aylarını neredeyse yağmur yüzü görmeden geçiren tarım toprakları önümüzdeki günler için de tehlike oluşturuyor. Dokumacılık kesiminin en değerli kaynağı olan pamuk da bu badireden etkileniyor. Çünkü kurak günlerin uzaması mart-nisan aylarında ekimi yapılacak pamuğun öteki eserler üzere istediği suya kavuşamaması manasına geliyor. Ayrıyeten Türkiye’deki pamuk üretim bölgelerinde yıllık yağış ölçüsü düşük olduğundan ziraî sulama kullanılıyor. Fakat, bu yıl barajlardaki su düzeyi düşük olduğu için kâfi yağışı alamayan toprağa ziraî sulamanın da ne kadar katkısı olacağı kestirilemiyor. Bu hususta güç maliyetleri de üreticiyi zorluyor.

‘SULAMAYI DÜZGÜN YÖNETMELİYİZ’

Akacan The Mall

Ulusal Pamuk Kurulu İdare Heyeti Lideri Bertan Balçık, pamuğun çok su istemeyen bir bitki olduğunu belirterek, “Sürdürülebilirlik projeleri kapsamında az su, gübre kimyasal kullanımı yer alıyor. Bunların emeli, iklim değişikliğine ahenk göstermek ve girdileri azaltmak. Daha evvelki yıllarda yaşanan kuraklık pamukta sulamayı nasıl yönetmemiz gerektiğini gösterdi. Değerli olan suyun şuurlu kullanılması. Pamuk üreticisi yaşanan kuraklığı uygun yönetiyor” dedi. Devlet Su İşleri kanalıyla basınçlı su sistemine geçilmesi gerektiğinin altını çizen Balçık, “Damla sulama dediğimiz sulama sisteminin hayata geçirilerek şu anda kullanılan suyun yarısıyla pamuk yetiştirmek mümkün olacak. Türkiye’de uygulanan sulama sistemlerinde açık kanal sistemi var” diye konuştu.

FİYATLAR ARTACAK

Geçen sene fiyatların 60 lirayı bulduğunu belirten Bertan Balçık, şu anda fiyatların 40 liralarda olduğunu söyleyerek, “Dünyadaki sakinlik, Rusya Ukrayna savaşı, Çin’in Kovid siyaseti fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu. Dünyada fiyatlar 110-120 sentten 80 sentlere geriledi. Dünyada ve Türkiye’de fiyatlar düştüğü için pamuk ekim alanlarında daralma olacak. Pamuk üretim alanları bu yıl 500 bin hektardı. Bu sayının 450 bin hektara düşmesini bekliyoruz. Bu durum 2023’ün kasım, aralık ayında fiyatlarının bugünkü düzeyinden daha yüksek olmasını gösterecek. Dünyada fiyatların 80 sentten 110 sentlere çıkacağını öngörüyoruz” sözlerini kullandı.

‘VERİM YÜZDE 10 DÜŞEBİLİR’

Kuraklığın her eseri etkilediği üzere pamuğu da etkilediğini tabir eden Düzgün Pamuk Uygulamaları Derneği Genel Müdürü Şükran Bayçura, “İklim değişikliği, kuraklık ve toprakların çölleşmesi tüm ziraî aktiviteyi etkileyecektir. Dokumacılık markalarının 2025 yılına kadar tedarik edecekleri eserlerde kullanılacak pamuğun yüzde 100’nün sürdürülebilir kaynaklardan sağlanması istikametinde amaçları mevcut” dedi.

İzmir Ticaret Borsası İdare Konseyi Üyesi İsmail Emin Kentli de, ekim alanlarının daralmasına dikkat çekti. Kentli, “Beklenen yağışların gerçekleşmemesi durumunda pamuk ekim alanlarında bir ölçü azalma olabilir. kuraklık, ekimi yapılan pamukların randıman ölçüsünde da yüzde 10-15 düzeylerinde kayba ve eser kalitesinin düşmesine neden olabilecektir” dedi. Pamuk fiyatlarının bu yıl üreticilerin beklentisini karşılamadığını da belirten Kentli, “Fiyatların önümüzdeki periyottaki seyri de üretimde belirleyici olacaktır” tabirlerini kullandı.

TOPRAĞIN ISLAK OLMASI GEREKİYOR

pamuk ekim devrinde toprağın nemli ve muhakkak bir derinliğe kadar ıslak olması gerektiğini söyleyen Adana Ziraat Odaları Vilayet Uyum Lideri ve Yüreğir Ziraat Odası Lideri Mehmet Akın Doğan, “Gerekli yağışı alırsak ekim devrinde eza yaşamayız. Kuraklığın devam etmesinden telaşlıyız. Yağış olmazsa da toprağı ziraî sulama ile kendimiz ıslatmak zorundayız” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.