SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

“Pakistan ile hedeflenen ticaretin gerisindeyiz”

“Pakistan ile hedeflenen ticaretin gerisindeyiz”Ticaret Bakanı Mehmet Muş 2021 yılında Kovid-19 salgınına karşın Pakistan ile ticaretin bir …

“Pakistan ile hedeflenen ticaretin gerisindeyiz”
Akacan The Mall
01.06.2022 11:22
0
A+
A-

“Pakistan ile hedeflenen ticaretin gerisindeyiz”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş 2021 yılında Kovid-19 salgınına karşın Pakistan ile ticaretin bir evvelki yıla nazaran yüzde 22,5 artış kaydettiğini belirtti. İki ülke ortasındaki ticaret hacmi gayesi 5 milyar dolar olarak belirlenmişti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, geçen yıl Kovid-19 salgınına karşın Türkiye’nin Pakistan ile ticaretinin bir evvelki yıla nazaran yüzde 22,5 arttığını bildirdi.

Türkiye-Pakistan İş Forumu, TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı. Toplantıya, Bakan Muş’un yanı sıra Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Türkiye Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Muhammad Asif, Pakistan Federal Ticaret Bakanı Syed Naveed Qamar, Pakistan Federal Enformasyon ve Yayın Bakanı Marriyum Aurangzeb, Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Sirus Seccad Gazi ile iki ülkeden yetkililer katıldı.

Akacan The Mall

Bakan Muş, burada yaptığı konuşmada, iki ülke ortasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar düzeyine yaklaştığını belirterek, “2021 yılında Kovid-19 salgınına karşın Pakistan ile ticaretimiz bir evvelki yıla nazaran yüzde 22,5 artış kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan’a yaptığı ziyaretlerde 5 milyar dolar amacı konulmuştu. Bu yılın birinci 4 ayına baktığımız vakit geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yaklaşık yüzde 7’lik bir artış kelam konusu. Bu sevindirici, fakat düzeyin çok gerisindeyiz.” dedi.

İki ülke iş dünyasının beklediği ve müzakerelerinin yürütüldüğü ticaret muahedesinde sona yaklaşıldığı bilgisini veren Muş, kelam konusu mutabakatla birinci olarak 5 milyar dolarlık maksadın, akabinde da yeni amaçların aşılacağına inandıklarını söyledi.

Türkiye’nin Pakistan’daki direkt yatırımları 1 milyar dolar civarında

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu da Pakistan heyetine TOBB’un çalışmalarını anlattı.

TOBB’un yurt dışında çok geniş bir memleketler arası ağa sahip olduğunu söz eden Hisarcıklıoğlu, İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odasına da Pakistan Ticaret ve Sanayi Odası Federasyonu ile birlikte üye olduklarını lisana getirdi.

Türkiye ile Pakistan’ın her alanda yakın bağ içinde olmasına karşın ortadaki ticaret hacminin yetersiz olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Karşılıklı yatırımlarımız da istediğimiz düzeyde değil. Türkiye’nin Pakistan’daki toplam direkt yatırımları 1 milyar dolar civarında. Türkiye’de toplam 233 Pakistan sermayeli firma bulunmaktadır. 2000-2020 devrinde Pakistan firmalarının ülkemize yaptığı direkt yatırım ölçüsü 691 milyon dolar civarındadır. Müteahhitlik firmalarımız tüm dünyada olduğu üzere, Pakistan’da da kıymetli projeler gerçekleştirdi. Yaklaşık 3,5 milyar dolar fiyatında 71 proje firmalarımız tarafından muvaffakiyetle tamamlandı.”

Hisarcıklıoğlu, iş birliği kapsamında Türkiye-Pakistan Ticaret Odası Forumu’nu kurduklarını, firmaların yaşadığı problemleri bu forumda görüşüp, sonra iki ülke hükümetlerine sunduğunu bildirdi.

Ticarette müdafaacı siyasetlerden iş dünyası olarak şikayetçi olduklarını söz eden Hisarcıklıoğlu, iki ülke ortasında, düzgün tasarlanmış, her iki ülkenin de kazanacağı bir Özgür Ticaret Muahedesi’nin yararlı olacağını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak yerli yahut yabancı ayrımı yapmadan, Türkiye’deki tüm yatırımcıları temsil ettiklerini belirterek, “İş adamı olarak en değerli problemimiz vize. Biz dostuz, kardeşiz. Vize uygulaması, ticaretin önünde önemli bir mahzur olarak karşımızda duruyor. Hiç olmazsa iş dünyasını bu vize probleminden kurtarmamız lazım. Bize dayanak olun. Daha fazla karşılıklı ticaret yapalım.” değerlendirmesinde bulundu.

“Her türlü ticari tecrübeyi paylaşmaya hazırız”

Türkiye’nin ihracatının yüzde 90’ından fazlasının sanayi eseri olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, bunların yarısını da Avrupa ve ABD üzere, rekabetin en yüksek olduğu ülkelere yaptıklarını lisana getirdi.

Hisarcıklıoğlu, her türlü ticari tecrübeyi paylaşmaya hazır olduklarına işaret ederek, “Müteahhitlik dalında Çin’den sonra en güçlü ülke Türkiye. Bilhassa de Pakistan-Çin iktisat koridoru kapsamındaki altyapı yatırımlarında, Türk müteahhitleri olarak daha fazla hisse almak isteriz.” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.