SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Özvar: Yükseköğretime büyük bir talep var

Özvar: Yükseköğretime büyük bir talep varYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “2002 yılında ÖSYM’nin üniversiteye giriş …

Özvar: Yükseköğretime büyük bir talep var
Akacan The Mall
10.10.2022 16:22
0
A+
A-

Özvar: Yükseköğretime büyük bir talep var
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “2002 yılında ÖSYM’nin üniversiteye giriş sistemine başvuran aday sayısı 1 milyon 540 bin civarındayken, bu sayı 2022 yılı itibarıyla 3 milyon 243 bin ile rekor düzeye ulaştı. Bu artış, yükseköğretime büyük bir talebin olduğunun çarpıcı bir örneğidir” dedi.

Yükseköğretimde 2022-2023 akademik yılı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın da katılımıyla düzenlenen törenle resmen başladı.

BARAJIN KALKMASI ARTAN TALEPTE ETKİLİ
Üniversitelerin akademik açılış yılı töreninin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde düzenlendiğini belirten Özvar, yeni akademik yılın hayırlı olmasını diledi. Yükseköğretime artan talepte baraj puanı uygulamasının kaldırılmasının önemine dikkat çeken Özvar şunları söyledi:

Akacan The Mall

“2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda baraj puanı uygulamasını sonlandırdık. Barajı kaldırmamızın akabinde, başvuru sayıları geçen yıla göre tam yüzde 24 arttı. Geçen yıl 2 milyon 608 bin aday başvuru yapmışken, bu yıl aday sayısı 3 milyon 243 bine yükseldi. Daha önemlisi, geçen yıl açıköğretim hariç toplam 690 bin kişi yerleşmişken, bu sayı bu yıl 850 bine ulaştı. Yani, geçen yıla göre yaklaşık 160 bin daha fazla kişiye yükseköğretim imkânı sağlandı. Üstelik kontenjan ve kayıtların doluluğu önceki yıllara göre yükselirken bu yılki yerleştirmelerde ortalama başarı puanları da yukarıya doğru çıktı. Bu veriler, Türkiye’de yükseköğretime erişim talebinin ne kadar yüksek ve canlı olduğunun en büyük kanıtıdır.

YÜKSEKÖĞRETİMDE MEZUNİYET ORANI 2 KATI
Türkiye’nin yükseköğretime erişimde OECD ortalamalarına yaklaştı. Ülkemizde son 20 yılda yükseköğretim imkânlarının çoğalması, yeni üniversitelerin açılması ve kontenjanlardaki düzenlemeler ile yükseköğretime ulaşımda kayda değer artışlar gerçekleştirildi. Yükseköğretimde genişlemenin ve dolayısıyla erişimin artmasıyla birlikte üniversitede okuyan öğrencilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Türkiye’de 25-34 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretim mezuniyet oranı sadece son 10 yıl içerisinde yüzde 18’den yüzde 40’a çıkmış, diğer bir ifade ile iki katını geçmiştir. Türkiye yükseköğretime erişimde, OECD ortalamalarına çok yaklaşmıştır. Mevcut ivmeyi devam ettirmek suretiyle birkaç yıl içerisinde OECD ortalamasını geçeceğimizi öngörüyoruz.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI 290 BİNE YAKLAŞTI
Yükseköğretimde uluslararasılaşma, üniversitelerin küresel düzeyde birbirleriyle rekabet ettiği ve aynı zamanda iş birlikleri yürüttüğü bir süreci temsil ediyor. Salgın koşullarına rağmen uluslararası öğrenciler üniversitelerimizi tercih etmeye devam etmektedir. Geçen birkaç yılla mukayese edildiğinde, yüzde 10’un üzerinde bir artışla bugün itibarıyla Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı 288 bini geçmiştir.”

YÖK AKADEMİK HAREKETLİLİK PROGRAMI
2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Döneminden itibaren başlaması planlanan YÖK Akademik Hareketlilik programının hazırlıklarının tamamlandığını duyuran YÖK Başkanı Özvar, “Proje ile nispeten köklü üniversitelerimizin yetişmiş akademik kadrosu ve birikimi, Anadolu’daki henüz yolun başında olan üniversitelerimizin istifadesine sunulmuş olacaktır. Bir taraftan öğrencilerimiz farklı akademik iklimlerden gelen akademisyenlerle buluşma imkânı elde ederken diğer taraftan da farklı üniversitelerin akademik kadroları arasındaki ilişkilerin de geliştirilmesi sağlanacaktır” dedi.

ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM
Özvar, “Kurumlarımız, dijital öğretim araçlarından da istifade ederek bu yıl salgından önceki gibi bütün öğrencilerini yerleşke ve külliyelerinde misafir edecekler” diyerek üniversitelerde yüz yüze eğitimin devam edeceğini belirtti.

TÜRKİYE ÜNİVERSİTELİ SAYISINDA AVRUPA LİDERİ

Açılış töreninde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından paylaşılan verilere göre;

– 2000 yılında 808 bin olan kayıtlı üniversite öğrencisi sayısı açık öğretim ve uzaktan öğrenim hariç 3 milyon 762 bine ulaştı. Böylelikle Türkiye’nin öğrenci sayısıyla Avrupa’da lider konumunda olduğu belirtildi.

– 2008 yılında 3 milyon 830 bin olan üniversite mezunu sayısı 2022 yılında 13 milyon 266 bine ulaştı.

– Uluslararası öğrenci sayısı 288 bin olan Türkiye, dünyada ilk 10 , Avrupa’da ise ilk 5 ülke arasında yer alıyor.

– 2002 yılında kadın öğrencilerin oranı yüzde 41’ken bugün yüzde 49’a yükseldi. Kadın araştırma görevlilerinin oranı yüzde 42’den yüzde 52’ye çıktı.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.