SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Özvar, ‘Büyük Data Projesi’ni tanıttı

Özvar, ‘Büyük Data Projesi’ni tanıttıYükseköğretim Heyeti (YÖK) Lideri Erol Özvar, Kurul’un 8 pilot üniversitede başlattığı, ‘Büyük Bilgi Projesi …

Özvar, ‘Büyük Data Projesi’ni tanıttı
Akacan The Mall
31.05.2022 11:07
0
A+
A-

Özvar, ‘Büyük Data Projesi’ni tanıttı
Yükseköğretim Heyeti (YÖK) Lideri Erol Özvar, Kurul’un 8 pilot üniversitede başlattığı, ‘Büyük Bilgi Projesi’ni tanıttı. Özvar “Büyük Data ile ilgili 2003- 2022 yılları ortasında üniversitelerimizde 57 doktora ve 171 yüksek lisans tezi olmak üzere, 228 tez çalışması üretilmiştir.

Proje, bu alanlarda yeni bir akademik kitlenin yetişmesine de vesile olacaktır” diye konuştu. YÖK, büyük ölçüde datanın keşfi ve yaygın kullanımı, ulusal ve memleketler arası seviyede Türk yükseköğretimine değerli ivmeler kazandırması maksadıyla Büyük Data Projesi’nin çalışmalarını başlattı. Proje için İTÜ, ODTÜ, Atatürk Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi olmak üzere 8 pilot üniversite seçildi. 

Projenin, bugün uygulamaya konulacağını belirten Özvar, projenin açılışında şöyle konuştu: “Hem dünya üniversitelerinde hem de ülkemizde sistematiğe oturmuş Büyük Bilgi çalışmaları, 2006 yılından itibaren şimdi yeni yeni uygulamaya konmaktadır. Farklı kaynaklardan elde edilen büyük ölçüde bilginin keşfedilmesi ve yaygın kullanımı, ulusal ve milletlerarası seviyede Türk yükseköğretimine değerli ivmeler kazandıracaktır. Yükseköğretimde, eğitimde ve araştırmada büyük bilgi, eşsiz fırsatlar vadetmektedir. Lakin mevzuyu derinlemesine çalışan ve bilen profesyonel araştırmacıların sayısı, gerektiğinden çok daha azdır. Büyük Data ile ilgili 2003- 2022 yılları ortasında üniversitelerimizde 57 doktora ve 171 yüksek lisans tezi olmak üzere, 228 tez çalışması üretilmiştir. Proje, bu alanlarda yeni bir akademik kitlenin yetişmesine de vesile olacaktır” 

Akacan The Mall

‘TÜRKİYE ÇAPINDA YAYGINLAŞACAK’
Dijital dönüşüm, yüksek teknoloji ve inovasyon (yenileşim) çağını yaşadığımız bu günlerde birçok farklı kaynaktan elde edilen büyük ölçüde bilginin içinde yer alan çok kıymetli bilgilerin keşfi ve tahlili, yükseköğretimde alacağımız kritik kararlar için kullanılacaktır. Eğitimde ölçme ve kıymetlendirme, araştırma prosedürleri, öğrencilerin meslek seçimleri, kontenjanların dağılım kapasiteleri, eğitimin kalitesi ve performansı hususlarında Büyük Veri’den faydalanılacaktır. Özetle, bilgisayarların, teknolojik aletlerin, ölçme ve değerlendirmenin, sıhhatte ve uzayda kullanılan harika donanımlı yeni aletlerin keşfi ve gelişimi sonucunda data kaynakları süratle artmış ve data büyümesine neden olmuştur. Literatürde, aslında dünyadaki tüm dataların yüzde 90’ının bugün en az 2 yıllık olduğu belirtilmektedir. Bu süratli ve birçok kaynaktan elde edilen devasa datanın klasik data tabanı sürece sistemi metotları ile hem depolanması hem tahlil edilmesi imkansız hale gelmiştir. Böylelikle büyük data çalışmaları ivme kazanmıştır. Tam da bu noktada öteki kıymetli bir mevzu bilginin saklılığı konusunda ortaya çıkabilecek sorunları de tedbire gayesi ile ilgili kurumda çalışan işçinin büyük bilgi tahlili ve madenciliği hususlarında eğitim alarak eldeki hazır bilgiyi kurumun dışına çıkarmadan tahlil etmeleri ve sonuçları kamuoyu ile paylaşabilecekleri düşünülmelidir. Pilot üniversitelerimize bu projede muvaffakiyetler diliyorum. Başarılı çalışmalar başka üniversitelerimize de örnek olacak ve sistem Türkiye çapında yaygınlaşacaktır”

‘VERİSİNE SAHİP ÇIKAMAYAN ÜNİVERSİTESİNE SAHİP ÇIKAMAZ’
YÖK’ün Büyük Bilgi Projesi, ülkemizde de devletimiz tarafından uygulamaya konulan dijital dönüşümün ileri etabı ve evresini temsil ediyor. Proje aslında ülkemizin dijital dönüşüm projesinin kıymetli bir basamağını gösteriyor. Bu kademe, aslında etrafında ve içinde muazzam sayıda bilgi toplayan, üreten ve dağıtan üniversitelerimizin kendi bilgilerine ve bilgilerine bir sistematik çerçeve dahilinde sahip çıkmasını sağlayacak. Bu hususta üniversitelerimizde bir farkındalık meydana getirecek ve bugüne kadar yapılmış olan dijital dönüşüm alt yapı çalışmaları, bir üst evreye taşınacaktır. Bu proje ile üniversitelerimizin ürettiği bilgilerine sahip çıkması, bunu sistematik bir çerçevede koruma etmesi ve karar alma süreçlerinde Büyük Veri’den istifade etmesini sağlayacak bir projeyi hayata geçirmiş oluyoruz. ‘Verisine sahip çıkamayan üniversitesine sahip çıkamaz’ diye düşünüyoruz. Bu açıdan dijital dönüşümün ileri düzeyini temsil eden Büyük Veri Projesi, 208 üniversitenin kendi eğitim, öğretim, araştırma, geliştirme ve toplumsal sorumluluk alanlarına yönelik bütün üretimlerinin, aslında dijital olarak yönetilmesine imkan sağlayacak bir proje olma vasfını taşımaktadır. Türkiye’de 200’ü aşkın üniversitenin içinde seçilmiş üniversitelerimiz, projenin öncelikli olarak hayata geçirilmesi konusunda bir pilot uygulama alanı olarak faaliyet göstereceklerdir. Büyük Data Projesi’nin pilot uygulama ile yükseköğretim sistemimizde uygulamaya konulacak. Pilot uygulamadan ortaya çıkacak sonuçlar, başka üniversiteler ile paylaşılarak aslında bütün üniversitelerimiz bu Büyük Bilgi Projesi’ni hayata geçirmiş olacaktır. YÖK olarak bu üniversitelerin Büyük Data Projesi’nde kat ettikleri arayı birlikte kıymetlendirerek bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacağız ve ondan sonra ortaya çıkacak birikimi başka üniversiteler ile paylaşacağız” 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.