STERLIN
23,7185
DOLAR
19,1750
EURO
20,7916
ALTIN
1.214,64
BIST
4.812,93
SON DAKİKA
Siemens’in CEO’su Gelis Sabancı idaresine girdi
Birinci konteyner teknoloji sınıfı Adıyaman’da açılıyor
Rekabet Kurumu’ndan indirim uyarısı! Zincir marketlere ikinci şube ayarı
İstanbul ücretliler geçinme endeksi yüzde 2.95 arttı
TOBB’dan sarsıntı bölgesine 1 milyar tl dayanaklı seferberlik
10 soruda arabuluculuk sistemi! Mesken sahibi ve kiracı bu türlü uzlaşacak
MSÜ İmtihanı başladı
Avrupa Rus petrolüne 60 dolarlık tavanda ısrarcı
Resmi Gazete’de bugün (02.04.2023)
İktisat ve siyaset gündemi – 2 Nisan 2023
Bakan Nebati, YASED üyeleriyle buluştu
2 Nisan 2023 Nöbetçi Eczaneler
Fenerbahçe’den gönderildi, Almanya’da kendini buldu! Augsburg, Mergim Berisha kararını açıkladı
Fenerbahçe’den gönderildi, Almanya’da kendini buldu! Augsburg, Mergi Berisha kararını açıkladı
Aziz Yıldırım ve eski grubu vefa iftarında
Vincenzo Montella’dan Henry Onyekuru kelamları: “Üzgün olduğunu biliyorum”
Adana Demirspor Lideri Murat Sancak: “Henry Onyekuru fırçayı yedi”
Bayraktar TB2 İngiliz basınında! Rakipleri ortasında fark yarattı
Irak’ta sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan bebek yaralandı
Suriye’den Mısır’a 14 yıl sonra birinci üst seviye ziyaret
Bulgaristan, siyasi krizi aşmak üzere yarın sandık başına gidecek
50 yıldan fazla esaret altında olan katil balina Lolita, hür kalacak
Saddam Hüseyin’i sorguya çeken casus 20 yıl sonra konuştu! ”30 saniye içinde hakkımdaki iki şeyi bildi’
Norveç’te farklı yerlerde meydana gelen çığlarda 4 kişi ömrünü yitirdi
IMF, Ukrayna’ya 15.6 milyar dolarlık kredi programını onayladı
Tedavi gören Papa Francesco taburcu oldu: “Hala hayattayım”
Galatasaray 2-0 Adana Demirspor (Maçın özeti)
Beşiktaş’ta 2 oyuncu Fenerbahçe derbisinin takımına alınmadı
Bahçeşehir Koleji’nden hayata dönüş
Dries Mertens: “Kendimi tutamadım alana girdim”

Oxford Üniversitesi düşük maliyetli sıtma aşısı üretti… Milyonlarca hayat kurtulabilir

Oxford Üniversitesi düşük maliyetli sıtma aşısı üretti… Milyonlarca hayat kurtulabilirOxford Üniversitesi’nden bilim insanları “devrimsel …

Oxford Üniversitesi düşük maliyetli sıtma aşısı üretti… Milyonlarca hayat kurtulabilir
CyborNFT
08.09.2022 16:07
0
A+
A-

Oxford Üniversitesi düşük maliyetli sıtma aşısı üretti… Milyonlarca hayat kurtulabilir
Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları “devrimsel” potansiyele sahip bir sıtma aşısı geliştirdiklerini açıkladılar. Üstelik aşının maliyeti çok düşük olacak ve bu da sayısız insanın hayatını değiştirebilecek bir gelişme…

Deneylerde ölümcül hastalığa karşı yüzde 80’e varan koruma sağladığı belirtilen aşının önümüzdeki yıl piyasaya sunulması bekleniyor.

Bilim insanları, aşının maliyetinin düşük olduğunu ve halihazırda yılda 100 milyon dozdan fazla üretilmesi için anlaşmaya varıldığını açıkladı.

CyborNFT

Sıtmaya son vermek için çalışmalar yürüten Malaria No More adlı yardım kuruluşu, bu gelişmeyle birlikte çocukların sıtmadan ölümünün “yaşadığımız dönemde” son bulabileceğini açıkladı.

Sivrisinekler tarafından yayılan sıtma paraziti, olağanüstü karmaşık ve anlaşılması zor olduğu için etkili aşıların geliştirilmesi bir yüzyıldan uzun zaman aldı.

Sürekli hareket halindeki bu hedefin vücudun içinde form değiştirmesi bağışıklık geliştirilmesini zorlaştırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilaç şirketi GSK tarafından geliştirilen ilk sıtma aşısının Afrika’da kullanılması için geçen sene tarihi bir adım atmıştı.

Ancak Oxford ekibi, geliştirdikleri aşının daha etkin olduğunu ve çok daha büyük ölçekte üretilebileceğini iddia ediyor.

Lancet Bulaşıcı Hastalıklar dergisinde yayımlanan sonuçlara göre, Burkina Faso’nun Nanoro bölgesinde 409 çocuk üzerinde yapılan deneyler, aşının üç başlangıç ​​ve bir yıl sonra yapılan bir hatırlatıcı dozunun sıtmaya karşı yüzde 80’e varan koruma sağladığını ortaya çıkardı.

NEDEN BU KADAR ETKİLİ?

Başarıya ulaşan sıtma aşısı Prof Katie Ewer’in Oxford Üniversitesi’nde üzerinde çalıştığı 14’üncü aşı.

Ewer, BBC’ye verdiği demeçte bu noktaya gelmelerinin “inanılmaz derecede memnuniyet verici” olduğunu ve “bu aşının piyasaya sürülmesi halinde dünyayı değiştirme potansiyeline sahip olduğunu” söyledi.

GSK tarafından geliştirilen onaylı aşı, Oxford’da geliştirilen aşıyla benzerlikler taşıyor.

Her ikisi de paraziti karaciğere ulaşmadan önce yakalayarak parazitin yaşam döngüsünün ilk aşamasını hedefliyor ve vücutta destek oluşturuyor.

Aşılarda, sıtma parazitinden ve hepatit B virüsünden alınan proteinlerin bir kombinasyonu kullanılıyor ancak Oxford’un versiyonundaki sıtma proteini oranı daha yüksek.

Ekip, bu özelliğin bağışıklık sisteminin hepatit yerine sıtmaya odaklanmasına yardımcı olduğunu düşünüyor.

Imperial College London’da bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi başkanı Prof Azra Ghani, deneme sonuçlarının memnuniyetle karşılandığını ancak aşının sıtmayla kapsamlı mücadelede kullanılabilmesinin mali kaynak gerektireceği konusunda uyardı.

Prof Ghani, “Bu yatırım olmadan, sıtma konusunda son on yılda elde edilen kazanımları kaybetme ve hastalığın yeniden yükselişe geçmesi riskini alıyoruz.” dedi.

‘MALİYETİ BİRKAÇ DOLAR’

Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü müdürü Prof Adrian Hill, “Bu verilerin, sıtma aşısı alanındaki en başarılı veriler olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Ekip, önümüzdeki birkaç hafta içinde aşılarının onay sürecini başlatacak ancak nihai karar, 4 bin 800 çocuk üzerinde yıl bitmeden yapılacak daha kapsamlı denemenin sonuçlarına bağlı olacak.

Dünyanın en büyük aşı üreticisi Hindistan Serum Enstitüsü, yılda 100 milyon dozdan fazla üretim yapmak için şimdiden sıraya girdi.

Prof. Hill, R21 adı verilen aşının “birkaç dolara” mal olacağını ve “sıtma hastalığının korkunç yükünü büyük ölçüde azaltabileceğini” söyledi.

Hill, aşının önümüzdeki yıl sonuna kadar kullanıma sunularak hayat kurtarmaya başlamasını umduklarını söylüyor.

Binlerce yıldır insanlığın karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan sıtma çoğunlukla bebeklerin yaşamını tehdit ediyor.

Yatak fileleri ve böcek öldürücüler gibi önlemlere rağmen hastalık hala yılda 400 binden fazla insanı öldürüyor.

 

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.