SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

OSD/Eroldu: İhracatta ve üretimde yüzde 10 artış bekliyoruz

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) İdare Heyeti Lideri Cengiz Eroldu, “İlk 3 aylık sayıların bu kadar yeterli olmasından da hareketle bu yılki beklentilerimizi artırdık. Burada Avrupa’da yüzde 9’luk, dünyada da yüzde 6’lik artış beklentisi varken, biz…

OSD/Eroldu: İhracatta ve üretimde yüzde 10 artış bekliyoruz
Akacan The Mall
17.04.2023 10:23
0
A+
A-

OSD/Eroldu: İhracatta ve üretimde yüzde 10 artış bekliyoruz
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) İdare Şurası Lideri Cengiz Eroldu, “İlk 3 aylık sayıların bu kadar düzgün olmasından da hareketle bu yılki beklentilerimizi artırdık. Burada Avrupa’da yüzde 9’luk, dünyada da yüzde 6’lik artış beklentisi varken, biz…

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) İdare Heyeti Lideri Cengiz Eroldu, OSD tarafından İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, otomotivin birinci çeyrek sonuçlarını ve daldaki aktüel gelişmeleri kıymetlendirdi.

Şubat ayındaki zelzele felaketinin tesirlerine değinen Eroldu, otomotiv endüstrisinin bu çeşit felaketlere kendisini her seferinde hazırlamaya çalıştığını belirterek, OSD üyeleriyle bölgeye araç tahsisinin yanı sıra, 200 kişinin üzerinde kurtarma takımının bölgede misyon aldığını ve birçok da yardım materyalini bölgeye ulaştırdıklarını lisana getirdi.

Akacan The Mall

Bölgedeki yaşanan en değerli meselelerinden bir adedinin de kayıp araç anahtarları olduğuna dikkati çeken Eroldu, birinci hafta çok ağır bir halde bölgeye anahtar taşıdıklarını söyledi.

“Üretim ve ihracatın yaklaşık yüzde 10 artmasını bekliyoruz”

Eroldu, otomotiv endüstrinin birinci çeyreği son derece olumlu sayılarla kapattığını belirterek, geçen seneye nazaran birinci 3 ayda üretimin yüzde 21 artışla 367 bin adetlik düzeye, kapasite kullanımın da yüzde 63’ten yüzde 74’e çıktığını söyledi.

Özellikle birinci 3 ay sayılarının bu kadar güzel olmasından da hareketle bu yılki beklentilerini artırdıklarını aktaran Eroldu, “Burada işte Avrupa’da yüzde 9’luk, dünyada da yüzde 6’lik artış beklentisi varken, biz Türkiye’de hem ihracatın hem de üretimin yaklaşık yüzde 10 artmasını bekliyoruz. Bunlar da aslında ülke açısından olumlu sinyaller. Otomotiv sanayi olarak planlarımızı buna nazaran yapıyoruz.” sözlerini kullandı.

Otomotiv pazarındaki yüksek talebin devam ettiğini aktaran Eroldu, “Bu çok yüksek talebin önünde daha fazla bulunurluk olsa daha fazla satış da olurdu. Zira bütün yerli üretici yahut ithalatçı markalar da gördüğümüz kadarıyla bekleme listeleri var ancak buradaki natürel talebin de kıymetli bir kısmının yatırım gayeli bir talep olduğunu gözlemliyoruz. Hasebiyle bunun da bu kadar çok uzun müddet sürdürülebilir bir talep olmasını beklemiyoruz açıkçası” dedi.

“Avrupa’da araba üretiminde 6’ncı, ticari vasıta da 1’inci ülkeyiz”

Türkiye otomotiv dalının dünyadaki pozisyonuna ait bilgiler paylaşan Eroldu, şöyle devam etti:

“Türk otomotiv endüstrisinin sırf Türkiye için kıymeti yok, birebir vakitte dünya üzerinde de çok değerli bir üretim ülkesiyiz. Bugün araba üretiminde Avrupa’da altıncı ülkeyiz, ticari vasıta da birinci ülkeyiz, toplamda da dördüncü ülkeyiz Avrupa Birliği içinde. Avrupa Birliği’nin ithalatına nazaran ise 2021 sayılarına nazaran alt kümelerde ve toplamda da Avrupa’nın en fazla ithalat yapılan ülkesiydik 2021 yılı prestijiyle lakin artık 2022’de bu sayılar değişiyor biraz.

Aynı vakitte dünyada da 2021 yılında araba üretiminde 16’ncı seviyesindeydik. 2022 yılında Rusya ve İngiltere’nin önüne geçerek 14’üncü en çok araba üreten ülke pozisyonuna geldik, ticari vasıta da 9’unculuğumuz devam ediyor. Tıpkı formda traktörde de aslında dünya üzerinde uygun bir yerdeyiz. Bu listede hafif ticariler ticari vasıtanın içinde. Ancak olağan orada biliyorsunuz kombi bize nazaran farklı tarifleri farklı fakat bilhassa var olanın hepsi ticaretin içinde. Burada kıymetli olan bir sefer Türkiye’nin ticari vasıtada bu birinciliğini devam ettirmesi.”

“Çinlileri de Türkiye’de otomotiv endüstrisinin bir kesimi yapmamız lazım”

OSD Lideri Cengiz Eroldu, Çin ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ticaret hacimlerine ve münasebetlerine ait de değerlendirmelerde bulundu.

2020 yılında Çin’in Avrupa’yla olan araba ihracatının mütevazi rakamlardayken, 2021 yılında Türkiye’ye paralel düzeye geldiğini ve 2022 yılında da neredeyse Türkiye’nin önüne geçtiğini lisana getiren Eroldu, “Bunun içinde ticari araçlar yok lakin yeniden toplamda da her ne kadar daha sayılar çıkmadıysa da biz Avrupa Birliği’ne en yüksek ithalat yapan ülke olma pozisyonumuzu kaybedeceğiz üzere gözüküyor” değerlendirmesinde bulundu.

Çinli firmaların Türkiye otomotiv endüstrinin bir kesimi olması gerektiğini lisana getiren Eroldu, “Bizim natürel araba sanayi olarak görüşümüz rekabetin yasaklanması üzere bir şeyden çok Çinlilerin de gelip Türkiye’de üretim yapmasını sağlamamız lazım halinde. Çin, bu otomotiv işinin bir gerçeği. Bundan kaçınma üzere bir durum yok” dedi.

“Otomotiv endüstrisi için elektrifikasyona geçmek bir “zorunluluk”

Türk otomotiv endüstrisi için elektrifikasyona geçmenin bir tercih değil “zorunluluk” olduğunu vurgulayan Eroldu, “Biz şayet Avrupa’ya ihracat yapmaya devam etmek istiyorsak bugün Türkiye’deki her tesisin kesinlikle elektrifikasyona ahenk sağlaması lazım. Aslında Avrupa Birliği 2035’ten sonra yeni araçlarda hibrit bile kabul etmeyecek. Artık münasebetiyle Türkiye pazarının aşikâr bir olgunluğa gelmesi lazım. 2028-2030’larda biz, Türkiye’deki bütün fabrikaların elektrikli yapar hale geldiğini göreceğiz daima birlikte” diye konuştu.

“Otomotivde çip merkezli sıkıntılar devam ediyor”

Eroldu, dünya genelinde çip merkezli meselelerin devam ettiğine işaret ederek, otomotiv pazarındaki araç bulunamama konusuna ait şunları kaydetti:

“Türkiye pazarındaki bu kadar yüksek talep, olağan bir talep değil. Bu talebin gerisinde ‘yalnızca kullanım muhtaçlığı var’ kimse diyemez. Bugün hepimiz görüyoruz, sizde de yansıyor bunlar. Burada bir yatırıma dönüştü bu iş bir miktar”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.