SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Ortadoğu’da oluşan ABD boşluğuna Çin seferi: Suudi Arabistan’la 29.6 milyar dolarlık anlaşma

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Suudi Arabistan ziyareti, yeni bir eksen oluşumunun habercisi olarak gündeme oturdu. ABD ile gerilimli bir diplomatik süreç yaşayan Suud yönetimine hızlı bir sıcaklık gösteren Çin Komünist Partisi yönetimi neden bölge ile yakınlaşmak istiyor?

Ortadoğu’da oluşan ABD boşluğuna Çin seferi: Suudi Arabistan’la 29.6 milyar dolarlık anlaşma
Akacan The Mall
09.12.2022 16:07
0
A+
A-

Ortadoğu’da oluşan ABD boşluğuna Çin seferi: Suudi Arabistan’la 29.6 milyar dolarlık anlaşma
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Suudi Arabistan ziyareti, yeni bir eksen oluşumunun habercisi olarak gündeme oturdu. ABD ile gerilimli bir diplomatik süreç yaşayan Suud yönetimine hızlı bir sıcaklık gösteren Çin Komünist Partisi yönetimi neden bölge ile yakınlaşmak istiyor?

Çin lideri Şi’nin Riyad ziyareti uluslararası basında geniş yer kapladı. Ziyarette yapılan görkemli karşılama iki ülkenin sıradan bir zirve düzenlemeyeceğinin sinyallerini vermişti. Üst düzey ikili görüşmeler ve geniş kapsamlı yatırım anlaşmaları, Çin-Suudi Arabistan ilişkilerinin yeni bir zirveye ulaştığının kanıtları arasında yer alıyor

Ziyaret sırasında Suudi ve Çinli şirketler yeşil enerji, ulaşım, lojistik, medikal endüstriler ve inşaatı kapsayan 34 yatırım anlaşması imzaladı. Suudi Basın Ajansı’na (SPA) göre, bu anlaşmalar 29.6 milyar dolar değerinde.

Akacan The Mall

Çin, Suudi Arabistan’ın en büyük ham petrol pazarı ve 2021’deki tüm Suudi ham petrol ihracatının yüzde 25’inden fazlasını oluşturuyor.

ÇİN’İN BÖLGESEL ÇIKARLARI

Pekin’in bakış açısına göre Suudi Arabistan, Çin’in ekonomik büyümesinin geleceği için son derece önemli bir enerji kaynağıdır.

Çin lideri Şi Cinping, perşembe günü Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. Ukrayna’da süren savaş nedeniyle Rusya’ya yönelik yaptırımlar yoğunlaşırken ülkesinin enerji kaynakları için hayati önem taşıyan bir bölgeyle bağları sağlamlaştırmak istediği söyleniyor.

Çin’in petrol alımlarının ötesinde, Veliaht Prens Muhammed’in Kızıldeniz’de kurmayı planladığı 500 milyar dolarlık fütürist şehir Neom için de hevesli olduğu biliniyor. Çinli inşaat firmaları Basra Körfezi’ndeki Arap ülkelerinde, özellikle Dubai’de birçok ihalede yer almıştı. Böyle bir durumda Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin alt yapı geliştirme kanadında dahi Suud yönetimiyle anlaşması söz konusu olabilir.

Suudi yetkililer, bulut bilişim, veri merkezleri ve diğer yüksek teknoloji girişimlerine ilişkin Çinli teknoloji şirketi Huawei’yi ile bazı anlaşmalar imzalandığını da aktardı.

KARŞILIKLI ÖVGÜ VE HZ. MUHAMMED VURGUSU

Şi, “Bin yıllık Dostluğumuzu İleriye Taşımak ve Ortaklaşa Daha İyi Bir Gelecek Yaratmak” başlıklı yazısında, Çin ve Arap devletlerinin “içişlerine karışmama bayrağını yükseklerde tutmaya devam edeceklerini, egemenliğin korunmasında birbirlerini kararlılıkla destekleyeceklerini” söyledi.

Suudi Arabistan merkezli Al Riyadh gazetesi tarafından yayınlanan bir gazete köşesinde “Çin ile Arap devletleri arasındaki mübadelenin 2000 yıldan daha eskiye” dayandığını belirtildi. Yazının devamında Hz. Muhammed’in, “İlim Çin’de dahi olsa gidip alınız.” hadisine yer verildi.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı olan Global Times gazetesi ise, “Çin ve Suudi Arabistan ilişkileri derinleştiriyor” ifadelerine yer verdi.

ABD İLE GERİLEN İLİŞKİLERDE FIRSAT PENCERESİ

Şi’nin altı yıl ardından Suudi Arabistan ziyareti, Cemal Kaşıkçı cinayeti ve petrol üretimi konusunda ABD’nin Riyad ile ilişkilerinin önemli ölçüde bozulduğu bir dönemde gerçekleşti.

ABD ile gerilim tırmanırken, Suudi Arabistan Çin’i önemli bir alternatif olarak görüyor.

Geçtiğimiz günlerde Suudi kraliyet ailesinden Kral Abdülaziz’in torunu olan Abdul al- Shlaan OPEC+ ülkelerinin petrol üretim kararı nedeniyle ABD’yi tehdit eden bir video yayınlamıştı. Shalaan, “Bu krallığın varlığına meydan okuyan herkes için cihat etmeye ve şehit olmaya hazırız.” demişti.

Velihat Prens Selman ise bu olaydan kısa süre önce, Güney Afrika Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmede Çin’in öncülük ettiği BRICS’e katılmak istediklerini belirtmişti.

Derinleş çatlak Çin’in dikkatini çekerek Çin-Suud ilişkilerinin yeniden gözden geçirilmesini tetikledi.

Gezi öncesinde Xi’nin kaleme aldığı satırlarda, “Arap halkı bağımsızlığa değer veriyor, dış müdahaleye karşı çıkıyor, güç politikasına ve zorbalığa karşı duruyor” satırlarına yer verilmesi Çin’in bölgedeki nüfuz açısından ABD ile rekabet etmek veya ABD’nin bıraktığı “boşluğu” doldurmaya açıkça niyetli olduğunu gösteriyor.

ÇİN-İRAN İLİŞKİLERİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI MI?

Enerji ve pazar arayışını Ortadoğu’da genişletmek isteyen Çin’in 2021 Mart ayında İran ile imzaladığı 25 yıllık stratejik planı etkileyebilir. Büyük ölçüde enerji başlıkları ile dolu anlaşmanın, İran tarafından olumlu karşılanmayacağı uzmanların ortak görüşü. İran 2016 başlarında Suud yönetimi ile istikşafi görüşmelere devam etse de diplomatik açıdan ortak bir zeminde buluşabilmiş değil.

Uzmanlar ABD ve İran’ın, Çin-Suud ilişkilerini dikkatli izleyip ortak sonuç içeren bağımsız diplomatik aksiyonlara yer vermesinin şaşırtıcı olmayacağı kaydediyor.

 

 

 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.