SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Öldüğünde şimdi 6 yaşındaydı… 28 yıllık Rikki Neave cinayetini bir bant modülü çözdü!

Öldüğünde şimdi 6 yaşındaydı… 28 yıllık Rikki Neave cinayetini bir bant kesimi çözdü!Rikki Neave dehşetli bir biçimde öldürüldüğünde şimdi …

Öldüğünde şimdi 6 yaşındaydı… 28 yıllık Rikki Neave cinayetini bir bant modülü çözdü!
Akacan The Mall
04.05.2022 07:42
0
A+
A-

Öldüğünde şimdi 6 yaşındaydı… 28 yıllık Rikki Neave cinayetini bir bant kesimi çözdü!
Rikki Neave dehşetli bir biçimde öldürüldüğünde şimdi minicik bir çocuktu. Katili en kısa müddette bulmak zorunda olan polislerin aklındaki birinci kuşkulu, Rikki’ye akıl almaz eziyetler eden annesiydi. Ne var ki Rikki’yi öldürenin annesi olmadığı kısa mühlet içinde anlaşıldı. Gerçek katil ise yıllar sonra bulunabildi, hem de ufacık bir yapıştırıcı bant kesimi sayesinde… İşte “İngiltere’nin en güç davası” diye nitelendirilen sinemalara taş çıkartacak o olay…

Rikki Neave ortadan kaybolduğunda şimdi 6 yaşındaydı. İngiltere’nin Peterborough kentinin Welland kasabasındaki meskenlerinde annesi ve kız kardeşleriyle birlikte yaşıyordu.

Rikki, 28 Kasım 1994 günü sabah 9.30’da konuttan kendi kendine çıktı ve bir daha da geri dönmedi. Annesi Ruth Neave tıpkı gün saat 18.00 sularında polisi arayıp Rikki’nin kayıp olduğunu haber verdi. Hoşlar hoşu çocuğun cansız vücudu sonraki gün, meskenine 5 dakika aradaki ormanlık toprakta bulundu.

Akacan The Mall

Katil çırılçıplak soyduğu çocuğu sırt üstü yatırmış, kollarını ve bacaklarını açıp vücuduna yıldız hali vermişti. Bir sonraki gün Rikki’nin giysileri de bulundu. Yapılan incelemede, çocuğun, montunun yakasının geriden şiddetle çekilmesi sonucu boğularak hayatını kaybettiği tespit edildi.

Rikki’den aşağı üst bir yıl evvel de Jamie Bulger isimli bir çocuk öldürülmüştü İngiltere’de. Bu kadar yakın vakitte bu türlü dehşetli iki olay yaşanması, katilin en kısa vakitte bulunup parmaklıkların arkasına gönderilmesi için polisin üzerindeki baskıyı artırmıştı.

Rikki, sıkıntılı bir ailenin çocuğuydu. Bu nedenle de bölgedeki toplumsal hizmetler vazifelilerinin “risk altında” listesinde yer alıyordu. Münasebetiyle kuşku okları evvel annesine yöneldi. Rikki’nin vefatından yaklaşık 6 ay sonra 24 Mayıs 1995’te, anne Ruth Neave hakkında iddianame hazırlandı. Neave, Rikki’yi öldürmenin yanı sıra çocuklarına çeşitli vakitlerde eziyet etmekle ve hırsızlıkla da suçlanıyordu.

Neave, sorgusu sırasında, Rikki’ye birçok kere berbat davrandığını ve oğlunun hayatını riske attığını kabul etti. Dahası Rikki’yi uyuşturucu kuryesi olarak kullandığını da itiraf etti; oğlunu sık sık gece yarısından sonra uyuşturucu satıcısının konutuna “şerbet” almaya yolladığını anlatmıştı polislere…

Ruth Neave solda, Rikki’nin büyükbabası Maurice ve babası Trevor Harvey sağda

Çocuğa eziyet ve hırsızlık suçlamalarını kabul eden anne, Rikki’nin vefatında parmağı olduğu savını ise katiyen reddediyordu. Tekrar de savcılığın bir numaralı şüphelisi olarak hâkim karşısına çıkarıldı.

Ruth Neave’in, Rikki ile iki kız kardeşine ettiği eziyetlerin boyutları azımsanamayacak kadar büyüktü. Bayan Rikki’nin yüzüne bastıra bastıra ‘IDIOT’ (geri zekalı) yazmaktan, ağzına sıvı bulaşık deterjanı sıkmaktan ve çocuklarını dövmekten karar giymişti. Neave’in hırsızlık ve çocuğa eziyet suçlamalarını kabul etmesi, yargılama sürecinde kararı etkilememek ismine heyetten gizlendi. Rikki’nin ve kız kardeşlerinin nasıl şartlarda yaşamakta olduğuna dair detayların daha sonra açığa çıkması ise İngiltere’de infiale neden oldu.

Savcılık Neave’in, oğlunu, eşi Dean’in gönlünü kazanmak için öldürdüğünü öne sürüyordu. Söylenene nazaran, Dean, Rikki’den hiç hoşlanmıyordu ve Neave ona yine kavuşabilmek için oğlunu kurban etmişti.

Savlara nazaran Neave komşularına bir büyücü olduğunu söylemiş, Rikki’yi boğduktan sonra yıkayıp Leonardo da Vinci’nin ünlü Vitruvius Adamı’na emsal biçimde yatırdığını anlatmıştı. Üstelik Ruth’un konutundaki bir kitapta da Vinci’nin bu çiziminin bir kopyası da bulunmuştu.

Ruth Neave, şu an hayatı boyunca hiç kendisini büyücü olduğu olarak tanımlamadığını söylüyor lakin meskeninde kara büyüye ve okült inançlara dair birkaç kitap bulunduğunu da inkâr etmiyor.

Ruth Neave, şu an hayatı boyunca hiç kendisini büyücü olduğu olarak tanımlamadığını söylüyor lakin meskeninde kara büyüye ve okült inançlara dair birkaç kitap bulunduğunu da inkâr etmiyor.

Heyetin kararı Ekim 1996’da açıklandı. Mahkeme Neave’in oğlunun vefatıyla ilgili suçlamalardan beraatına karar verdi. Karar açıklandığında Neave gözyaşlarını tutamadı. Öteki suçlamalarla ilgili yargılandığı davada ise 7 yıl mahpus cezasına çarptırılarak cezaevine gönderildi. Rikki’nin evrakı ise faili meçhul cinayetlerin rafında tozlanmaya terk edildi.

Pekala Rikki’yi annesi öldürmediyse kim öldürmüştü? Elini kolunu sallaya sallaya sokaklarda gezen o çocuk katili kimdi? Bu sorunun karşılığı geçtiğimiz hafta yani Rikki’nin vefatından neredeyse 28 yıl sonra bulundu. Polisleri katile götüren şey ise küçük bir şeffaf bant kesimiydi….

SORUŞTURMA 2015’TE TEKRAR BAŞLADI

Ruth Neave, 2000 yılında mahpustan çıktıktan sonra Rikki’nin evrakının tekrar açılması ve katilinin bulunması için teşebbüslerde bulunmaya başladı. Nihayet onun ve o periyottaki eşi Gary Rogers’ın eforlarıyla 2015 yılında soruşturma tekrar başladı.

Bu sefer belgeden Cambridgeshire Emniyet Müdür Yardımcısı olarak misyon yapan kıdemli polis Paul Fullwood sorumluydu. 2020 yılında emekli olmasına karşın Old Bailey Mahkemesi’nde görülen davayı bir gün bile kaçırmadan izleyen Dedektif Fullwood’a nazaran, Anne Ruth Neave’in çocuklarına yönelik makus muamelesi olmasa, cinayet çok vakit önce çözülebilirdi.

Fullwood, belgenin çok daha evvel tekrar değerlendirilmiş olması gerektiğini, fakat tekrar yargılama teşebbüsünün gerisindeki kişinin Neave olmasının poliste gönülsüzlük yarattığını belirterek, “Beraat etmiş olsa da Rikki’yi Ruth’un öldürdüğü hissi daima geçerliydi” diye konuştu. Fullwood, soruşturmanın tekrar açılmasının birçok kişinin makûs anılarını canlandırdığını da belirterek, “Bilinçsiz bir taraflılık vardı” sözlerini kullandı. Fullwood, “Ruth polislerin ve kamuoyunun aklında çocuklarına eziyet eden bir anne olarak kalmamış olsa farklı bir sonuç elde edilebilirdi” dedi.

Ruth Neave

Kendisi birinci soruşturmaya dahil olmadığından, 8 yıl evvel Ruth Neave’le birinci defa görüştüğünde hiç önyargısı olmadan hareket edebildiğini de söz eden Fullwood, “Kapsamlı bir kıymetlendirme yapmayı kabul ettim. 5 ay içinde davayı tekrar açmanın mahkumiyetle sonuçlanacağından emin oldum” dedi. Haziran 2015’te düzenlenen basın toplantısıyla “Mansell Operasyonu” başladı. Tıpkı yılın Kasım ayında da BBC Crimewatch programına çıkan polisler kamuoyunun takviyesini istedi.

Davayı yine açmanın önünde iki büyük mani vardı. Öncelikle çok büyük bir kanıt yığınının elden geçirilmesi gerekiyordu. 15 sayfa evrak, yüzlerce yanlış ihbar, çoğunluğu 90’lı yıllarda ortadan kaldırılmış ya da aileye teslim edilmiş kanıt modülü yine incelenmeliydi. Fullwood ve grubu, 1994 yılında toplanan kanıtların hepsini en baştan incelemeye başladı.

Fizikî delillerden geriye neredeyse hiçbir şey kalmamıştı. Rikki’nin cenazesi de yakılmıştı çünkü cinayetin işlendiği periyotta DNA tahlili şimdi bilimkurgu bile değildi. O yıllarda yapılabilecek tahliller parmak izi üzere kolay incelemelerle sonluydu.  Ancak tekrar de grup eldeki delil evraklarını büyük bir titizlikle incelemeye başladı. “Dosyaların ortasından zarflar, zarfların içinden de bant kesimleri çıktı” diye anlattı Fullwood. Kayıtlara nazaran, kelam konusu bant kesimleri Rikki’nin giysileri üzerine yapışık halde bulunmuştu.

Fullwood ve grubu bu bantları bir sefer daha laboratuvara gönderdi. Bantların üzerinde bulunan liflerin tahliliyle ortaya çok çarpıcı bir gerçek çıktı. Bantlarda James Lewis Watson isimli bir kişinin DNA’sı bulunmuştu. Savcılar bu bulguyu “davada bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi fakat DNA bulgusu tek başına Watson’ı mahpusa atmak için kâfi değildi.

Cinayetin akabinde polis kanıt bulabilmek için çöp kutularını didik didik etmişti

1994’TE ŞAHİT OLARAK DİNLENMİŞTİ

Aslına bakılırsa Watson polisin yabancı olduğu bir isim de değildi. 1994’te yapılan soruşturma sırasında iki görgü şahidi Rikki’yi ölmeden kısa mühlet evvel yanında Watson’la gördüklerini söylemiş, bunun üzerine Watson şahit olarak dinlenmişti. Hakikaten Mansell Operasyonu’nu yürüten polisler de DNA tahlili gelmeden evvel bile Watson’ı “daha ağır incelenmesi gerekenler” listesine dahil etmişti.

Birinci soruşturmanın en büyük sorunlarından birinin, Watson’ın mümkün bir sanık olarak değerlendirilmemesi olduğunu belirten Fullwood, “James Watson’ı çok kısa mühlet içinde gözden çıkarmışlardı. Büyük oranda Ruth Neave’e odaklanmışlardı. Bence bu yüzden yanlış yola girdiler” derken polislerin soruna at gözlüğü ile baktığını savundu.

Ömrünün 30 yılını bu tıp davalara ayırmış olan Fullwood, Rikki Neave cinayetini “hayatım boyunca modülü olduğum en karmaşık ve zorlayıcı soruşturma” diye nitelendirirken” üç aydır devam eden ve geçen hafta sonuçlanan mahkemenin sonucunun “kendisini çok lakin çok gururlandırdığını” belirtti.

Şubat 2016’da bantların üzerinde DNA’sı bulununca, bir sefer daha Watson’ın tabirine başvuruldu. Lakin bu defa sıfatı “tanık” değil “şüpheli”ydi. Başka yandan 1994’te toplanan tüm kanıtlar de bir sefer daha mercek altına alındı.

Watson, o tarihte verdiği sözünde Rikki’yle ortasında yaşanan rastgele bir fizikî temasa dair bir şey söylememişti. Tam da bu nedenle Nisan 2016’da anlattıkları polislerin dikkatini çekti. Watson, “Filanca yerdeki yüksek bir çitin gerisini görebilsin diye Rikki’yi kucağıma aldım” demişti fakat kelam konusu noktada çit filan yoktu. Polislerin Rikki’nin katilini nihayet bulduklarına dair inançları her dakika biraz daha güçleniyordu.

1 Nisan 1981 doğumlu Watson, Rikki’nin kaybolduğu devirde Peterborough’nun 30 kilometre doğusunda bulunan Woodgates isimli bir yetimhanede yaşıyordu. Sık sık okuldan kaçan serseri bir çocuk olarak biliniyordu. Kendisinin o vakitten bugüne tanıyanlar problemli bir çocuk olduğuna işaret eden birtakım sıra dışı davranışlar içinde olduğunu söylemişti.

Hakkındaki suçlamalar hayli ciddiydi: Beş yaşındaki bir erkek çocuğunu elle taciz ettiği, küçük çocuk fotoğraflarına bakarak kendini tatmin ettiği, cinsel münasebete girdiği ergen bir kızın boynunu münasebet sırasında sık sık elleriyle sarmaya çalıştığı tez ediliyordu. En tuhafı da çocuk cinayetleri sorununa duyduğu grotesk ilgiydi.

Öğretmenlerinin anlattığına nazaran, Watson, Rikki’nin vefatının akabinde, Peterborough Evening Telegraph gazetesinin birinci sayfasının fotokopilerini çekmişti. Söylediğine nazaran Rikki’nin fotoğrafını da taşıyan sayfaları çocuk meskenine asmayı planlıyordu.

Watson’ın kendi annesi de 1994 yılında polislere verdiği sözde, Rikki’nin kaybolmasından üç gün sonra oğluyla ortasında geçen ve bir çocuğun öldürülmesine ait bir konuşmayı aktarmıştı.

Watson’ın yaşı ilerledikçe cürüm evrakı da kabardı. Listeye 2018 yılında yetişkin bir erkeğe yönelik cinsel hücum suçlaması da eklendi. Karar giydiği başka suçlamalar ortasında kundakçılık, kamusal alanda ateşli silah taşıma, mala ziyan verme, kelamla ya da davranışla tehdit, çalıntı mal ticareti, esrar bulundurma, diğerine ilişkin bir motorlu taşıtı isteği olmadan kullanma ile 17 hırsızlık 11 de soygun bulunuyordu.

James Watson, Portekiz’deki hayatının fotoğraflarını Facebook’ta paylaşıyordu

PORTEKİZ’DE TATLI HAYAT YAŞIYORDU

Rikki Neave cinayetiyle alakalı olarak resmen gözaltına alındıktan sonra Watson, koşullu tahliye yurdunda tanıştığı bir kişinin karavanının gerisine saklanarak İngiltere’den kaçtı. Bir mühlet Portekiz’de yaşadı. Bu devirde Portekiz kıyılarında çektirdiği fotoğrafları toplumsal medyada paylaşıyor mahallî basına “Kaçmak çok kolay oldu” minvalinde röportajlar veriyordu. Lakin 2016 yılında iki ülkenin iş birliği sonucu yakalanarak İngiltere’ye iade edildi.

Savcılık evvel Watson hakkında ispat yetersizliği nedeniyle yargılama yapılamayacağını açıkladı lakin Ruth Neave’in, Fullwood’un tavsiyesiyle yaptığı Kurbanların Yine Kıymetlendirme Hakkı başvurusu kabul edilince yargı yolu açıldı. Watson hakkında iddianame hazırlanması Şubat 2020’yi buldu. Fakat mahkemelerdeki yoğunluk ve Covid pandemisinin neden olduğu gecikmeler nedeniyle Watson, lakin Ocak 2022’de hâkim karşısına çıkarılabildi.

Watson, yargılamanın son günü yani geçen perşembe hariç her gün mahkemedeydi. Mahkemedeki sözü sırasında epeyce sessiz sakin bir insan profili çizen Watson, geçmişte işlediği kabahatlerden adeta pişman üzere görünüyor, mümkün olduğunca fazla bilgi vererek adaletin tecellisine katkıda bulunmak istediğini belirtiyordu. Lakin şahit kürsüsünde sık sık kendi kendiyle çelişti. O gün yaşananlara dair birçok şey anlattı, söyledikleri sonradan sorulduğunda “Hatırlamıyorum” dedi. Örneğin babasının Cambridgeshire Emniyet Müdürlüğü’nde vazifeli bir polis memuru olduğunu söylemiş ya da üstte da dediğimiz üzere, var olmayan çitlerden bahsetmişti.

Bütün bunlar Fullwood’un, Watson’ın “adaletin elinden kaçmak için polisten bir adım önde olmaya çalışan tehlikeli ve manipülatif bir birey” olduğuna dair inancını kuvvetlendiriyordu. Fullwood, “Watson konuştukça nasıl bir hayalperest olduğu daha uygun anlaşılıyordu. Evvelden de ikna olmuştum lakin sözünü dinledikçe daha da fazla ikna oldum” diye konuştu.

Paul Fullwood

3 ay süren ve 151 şahidin dinlendiği davayı “benzersiz” diye nitelendiren Fullwood şöyle devam etti:

“İngiltere polisinin tarihinde cinayet duruşmasının görüldüğü, annenin karar giydiği, akabinde beraat ettiği, sonradan da polisin gelip ‘Biz bunu yine soruşturmaya çalışacağız’ dediği çok fazla dava yoktur. Üstelik çok farklı şüpheliler bulduk.”

Heyetin müzakere sürecinin uzaması nedeniyle tekrar bir sonuç çıkmayacağına inandığını ve Nisan 2023’te davayı tekrar açmak için gerekli planlamayı yapmaya çoktan başladığını da tabir eden Fullwood, Watson’la ilgili karar birinci okunduğunda duyduklarına inanamadı.

Rikki’nin davası İngiltere’deki ortalama bir cinayet davasının üç katı büyüklüğünde. Yakın geçmişte bundan daha karmaşık tek bir yargılama yapıldı o da 10 yaşlarındaki Holly Wells ile Jessica Chapman’ın 2002 yılında Soham’de öldürülmesiyle ilgiliydi.

Rikki’nin davası İngiltere’deki ortalama bir cinayet davasının üç katı büyüklüğünde. Yakın geçmişte bundan daha karmaşık tek bir yargılama yapıldı o da 10 yaşlarındaki Holly Wells ile Jessica Chapman’ın 2002 yılında Soham’de öldürülmesiyle ilgiliydi.

Pekala ya Neave ailesi? Sıhhat sıkıntıları nedeniyle mahkemeye gidemeyen Ruth Neave, sonraki gün emniyet müdürlüğünde bir ortaya geldiği Fullwood’a sarılıp teşekkür etti. Neave’in anneleriyle görüşmeyen kızları ise Fullwood’la ayrıyeten irtibata geçerek minnettarlıklarını lisana getirdi.

Fullwood, Watson’ın hatalı bulunmasının Rikki’yi geri getiremeyeceğinin farkında lakin en azından Neave ailesinin bir kesim huzura kavuşmasını sağladığını umuyor. Sıradaki beklentisinin Neave ile kızlarının ortasının bu sayede biraz düzelebilmesi olduğunu söyleyen Fullwood, “Hiçbir vakit harika ya da uyumlu bir aile olmayacaklar tahminen fakat bir orta nokta bulunabilir” diye konuştu.

Watson mı? Onun mukadderatı de 9 Mayıs günü yapılacak ceza duruşmasıyla belirli olacak…

Rikki’nin kız kardeşleri Sheradyn ve Rochelle

The Telegraph’ın “How a piece of Sellotape unlocked one of Britain’s most notorious cold cases” ve The Guardian’ın “Guilty verdict for 1994 murder of Rikki Neave ends 27-year mystery” başlıklı haberlerinden derlenmiştir.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.