SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Olaylı Göztepe – Altay derbisinin perde ardında kan donduran gerçekler! Her şeyi planlamışlardı… | Uğur Meleke: Bunlar holigan değil, terörist

Hürriyet Ege Temsilcisi Deniz Sipahi, İzmir derbisindeki olayların perde ardını yazdı. Maç öncesi stada otobüslerle getirilen Altay taraftarları polis tarafından arandı. Olaylar sonrası güvenlik kameralarından işaret fişekleri ve yanıcı unsurları, statta misyon yapan A.G ve H.K. isimli fanatik Altay taraftarı iki özel ambulans sürücüsünün deplasman tribünü tuvaletine iki sırt çantası içinde bırakıp sakladıkları tespit edildi.

Olaylı Göztepe – Altay derbisinin perde ardında kan donduran gerçekler! Her şeyi planlamışlardı… | Uğur Meleke: Bunlar holigan değil, terörist
Akacan The Mall
29.11.2022 07:22
0
A+
A-

Olaylı Göztepe – Altay derbisinin perde ardında kan donduran gerçekler! Her şeyi planlamışlardı… | Uğur Meleke: Bunlar holigan değil, terörist
Hürriyet Ege Temsilcisi Deniz Sipahi, İzmir derbisindeki olayların perde ardını yazdı. Maç öncesi stada otobüslerle getirilen Altay taraftarları polis tarafından arandı. Olaylar sonrası güvenlik kameralarından işaret fişekleri ve yanıcı hususları, statta vazife yapan A.G ve H.K. isimli fanatik Altay taraftarı iki özel ambulans sürücüsünün deplasman tribünü tuvaletine iki sırt çantası içinde bırakıp sakladıkları tespit edildi.

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi neyse İzmir için de Göztepe-Karşıyaka, Göztepe-Altay derbileri de öyledir. Ve İzmirliler alandaki rekabet ne kadar güçlü olursa olsun; maç öncesinde ve sonrasındaki Kordon buluşmalarına alışıktır.

Maç başlamadan evvel de “Göztepe-Altay el ele yine Harika Lig’e” sloganları attıklarını da biliyoruz.

Akacan The Mall

Peki İzmir’in müsamaha, birlikte yaşama kültürüne çok zıt düşen bu olaylar nasıl oldu?

Bir akıl tutulması mıydı yoksa organize bir olay mıydı?

Olay yeri imajları inceleniyor; gözaltına alınanlar dinleniyor, savcılık en ince detaya kadar kanıları topluyor.

İyi başlayan ve olağanüstü bir pazar İzmir gecesini kâbusa dönüştüren gecede neler yaşandı ve sonrasında kim neler söyledi? İşte detaylar…

HOLiGANLAR FUTBOL TERÖRÜ YAŞATTI

1- Pazar İzmir ismine güç bir geceydi.

Spor Toto 1. Lig’de gayret eden iki İzmirli; Göztepe ve Altay ortasında oynanan derbi holiganların yarattığı terör yüzünden tatil edilmek zorunda kaldı.

Evet; yanlışsız “İzmir’e yakışmadı” lakin hangi kentte spor ve şiddet yan yana gelebilir ki. Meğer hoş bir İzmir gecesi öncesinde tribünler rengarenkti.

Gürsel Aksel Stadı’nı dolduran 16 bin 465 taraftarın ortasında çocuklar, bayanlar ve binlerce İzmirli de vardı.

Konuk Altay taraftarlarına Vilayet Spor Güvenlik Kurulu’nun getirdiği deplasman yasağı maçtan bir gün evvel kulüpler ile taraftarların teşebbüsleri sonrası İzmir Valiliği tarafından kaldırılmıştı.

Harika bir futbol akşamını maçın 19’uncu dakikasında Altay taraftarları ortasından Göztepe taraftarlarının yer aldığı maraton tribününe atılan işaret fişeği bozdu.

ÖNCE TARAFTAR SONRA KALECi

2- Yakın aradan ateşlenen fişek 45 yaşındaki Göztepe taraftarı Mehmet Çakır’ın yüzüne denk geldi. Çakır kanlar içinde kalırken; sıhhat grupları yaralıya müdahale ettiler. Bu ortada herkesi şoke eden ikinci olay alanda yaşandı.

Tribünlerden atlayan bir Göztepe taraftarı korner bayrağı direğiyle rakip grubun kalecisi Ozan Evrim’e saldırdı. Evrim, başına aldığı darbeyle yaralandı. Olaylar büyüyünce hakem Emre Kargın maçı tatil etti.

Altay taraftarları saatlerce güvenlik gerekçesiyle Gürsel Aksel Stadı’nda bekletildi. Emniyet vazifelileri incelemelerini bitirmeden de stattan ayrılmalarına müsaade verilmedi.

İki grup futbolcuları da çıkış tünelinde olayları izlerken; Altaylı futbolcuların ve teknik takımı da alanda beklemek zorunda kaldı.

SUÇLULARA EN AĞIR CEZALAR VERiLECEK

3- İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger üzgündü. Zira maçtan bir gün evvel Altay taraftarlarının yasağı kaldırılmış ve “İzmir’e yakışır bir derbi olmasını istiyoruz” açıklamasını yapmıştı. Köşger statta incelemeler yaparken yanında Göztepe İdare Konseyi Üyesi Mehmet Sepil ve Altay Lideri Ayhan Dündar da vardı. Köşger açıklamalarını iki liderle birlikte yaptı, sonra da maç sırasında yaralananları hastanede ziyaret etti. Köşger, şunları söyledi.

TÜRK SPORU BU OLAYLARI HAK ETMEDi

“Bu olayları hiçbir kulübümüz ve taraftarımız hak etmemiştir. Konuk seyircilerin bulunduğu taraftan Göztepeli taraftarlara yönelik işaret fişeği atıldı. Maalesef bir Göztepe taraftarı yaralandı. Sıhhat grubunun müdahalesi sırasında bir taraftarın alana atlaması nedeniyle üzücü hadiseler yaşandı. Bu işi yapanlar Türk hukuk sistemi içinde alınacak kararla cezalandırılacaktır.”

BU OLAY iZMiR iÇiN DE BiR iLK

4- İstanbul derbileri üzere İzmir derbileri de günler öncesinde konuşulur, tartışılır ve hoş anılarla biterdi. Bugüne kadar böylesine organize bir şiddet olay yaşanmamıştı.

Maç öncesi saat 14.00’te Halkapınar’daki İzmir Atatürk Stadı’nda toplanıp stada otobüslerle birlikte getirilen Altay taraftarları emniyet güçleri tarafından arandı. Olaylar sonrası güvenlik kameralarından işaret fişekleri ve yanıcı hususları statta vazife yapan A.G ve H.K. isimli fanatik Altay taraftarı iki özel ambulans sürücüsünün deplasman ekibi tribünü tuvaletine iki sırt çantası içinde saat 16.34’te bırakıp sakladıkları, akabinde telefon görüşmeleri yaptıkları tespit edildi.

SAKARYASPOR MAÇINDA DA FiŞEK ATMIŞLAR

5- Bu iki ambulans sürücüsü gözaltına alınıp haklarında idari soruşturma açıldı. İşaret fişeğinin ateşlenmesi sırasında olayı organize eden taraftarların evvel sis çıkaran fişekler yakıp olayın failinin görünmemesi için duman bulutu yarattığı da görüldü.

Valilik, organize formda akında bulunan toplam 21 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Aslında Altay taraftarlarının, 28 Ekim’de Sakaryaspor’la deplasmanda oynanan maçta da rakip tribüne işaret fişeği attığı ortaya çıktı. Olayla ilgili soruşturma çok taraflı devam ediyor.

iŞ BiZE DÜŞÜYOR BU Bireyleri DIŞLAMALIYIZ

6- Göztepe İdare Şurası Üyesi Mehmet Sepil üzgündü; “İzmir bu değildir” dedi ve şöyle devam etti: “Türk futbolu ismine İzmir, Göztepe ve Altay ismine gerçekte çok üzgünüm. İki kişinin büyük topluluklara büyük ziyanlar verebileceği daima birlikte gördük. Olayın failleri şiddetle cezalandırılmalı. Bu maçın seyircili oynanması konusunda tıpkı görüşteydik. Bu berbat sonucun akabinde biz failleri mahkum etmeliyiz. Biz birleşmeliyiz. İş taraftarlara ve bizlere düşüyor. Bu şahısları dışlamalıyız.”

iNŞALLAH TEKRARLANMAZ

Altay Lideri Ayhan Dündar, İzmir kulüplerinin çok yeterli alakalar içinde olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti. “Güzel bir gayret olacağını bekliyorduk. Maalesef maç içinde münferit ve insani olmayan bir davranışla bir cana kastedilmiştir. İzmirli taraftarların karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Kınıyoruz, inşallah bir daha tekrarı olmaz. Biz iki grup taraftarını tribünde görmek istiyorduk. Lakin geldiğimiz noktada artık bu durumlar yaşanmayacak.”

YARALANAN TARAFTAR AMELiYAT EDiMDi

7- İşaret fişeğiyle yüzünden ve sol göğsünden ağır yaralanan 45 yaşındaki Göztepe taraftarı Mehmet Çakır, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi’nde ameliyat edildi. Başına 4 dikiş atılan Altay kalecisi Ozan Evrim ise sabah saatlerinde taburcu edildi.

KORNER DiREĞi SiLAH SAYILDI KALECiYE VURAN TUTUKLANDI

8- Polis grupları 2 sürücüsü ve irtibatta oldukları Altaylı taraftarlar ile, kaleci Ozan’a saldıran Göztepe taraftarı Mehmet Nihat Aydın’ın da ortalarında bulunduğu 21 şüpheliyi gözaltına aldı. Ambulans sürücülerinin bağlı bulundukları özel ambulans şirketi hakkında İzmir Vilayet Sıhhat Müdürlüğü’nce idari soruşturma da açıldı. Savcılıktaki sorgusunda, “Alkollüydüm. Ne yaptığımı hatırlamıyorum” diyen Mehmet Nihat Aydın, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlamasıyla çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Savcılık, sevk yazısında Aydın’ın öldürmeye elverişli bir silahla saldırdığını vurguladı.

ALTAY KULÜBÜ ŞiKAYETÇi

9- Altay Kulübü Lideri Ayhan Dündar, failler hakkında kulüp olarak şikayetçi olacaklarını söyledi. Dündar, “İşaret fişeğiyle taarruz düzenleyen bireyleri kendi taraftarlarımız tanımıyor. Bu İzmir’e yönelik bir saldırıdır” dedi.

BENiM NOTUM…

Mehmet Sepil Göztepe’nin yeni Lideri olmuştu. Pınar Karşıyaka da basketbolda Barcelona’yla oynayacaktı. Birkaç gün öncesinde konuştuk ve maça bir arada gittik. Karşıyaka’nın lideri bugün İzmir Gücü Spor Vakfı’nın Lideri olan Ali Erten’di. Sepil salona girdiğinde büyük bir uğultu koptu. Ali Erten, Sepil’in elini havaya kaldırdı ve o ateşli Karşıyaka taraftarı ezeli rakibi Göztepe’nin Başkanı’nı dakikalarca alkışladı. İzmir aslında budur; bu türlü bir müsamaha iklimine sahiptir. Evet; olaylar üzücüdür. Sporla şiddet yan yana gelmemelidir. Kıymetli olan kulüplerin değil; şahısların gerekli cezaları almalarıdır.

UĞUR MELEKE: CiNAYETE TEŞEBBÜSTEN YARGILANMALARI GEREK

Bunlar holigan değil, terörist. Bu sportif değil, kriminal bir hadise. Fişekle adam yaralayan, kaleciye bayrak direğiyle saldıran her kimse bunların spor konteksti içinde değil, cinayete teşebbüsten yargılanmaları gerek. Birkaç sene evvel İngiliz bir futbol teröristi alana dalıp Jack Grealish’e arttan yumruk atmıştı. Saldırgan çabucak tutuklandı. Hakkında kamu davası açıldı. 14 hafta cezaevinde kaldı. Spor alanlarından 10 yıl men edildi. Çünkü siz bir hadise yaşandığında ona caydırıcı bir ceza vermezseniz, daha büyüğü geliyor peşinden. Bakın Beşiktaşlı Josef hadisesi çok hafif ele alındı. Bunu da geçiştirirseniz çok daha büyük stadyum terörü olayları yaşanabilir bu ülkede.

GÜNTEKİN ONAY: TEDBiRSiZLiK VE iHMAL iŞARETLERi VAR

Göztepe-Altay maçında yaşananlar utanç verici. Ayrıyeten iki kulüp ortasında tarihi bir gerginlik de yokken bu olaylar neden yaşandı anlamak mümkün değil. Statlarımızda son yıllarda şiddet sıkıntısını aştık sanarken bu yaşananlar tedbirsizlik ve ihmale de işaret ediyor.

BANU YELKOVAN: CEZASIZLIĞIN GELDiĞi NOKTA

Sadece Ozan’a saldıranı ya da patlayıcı atanı ve içeri sokanı değil, bunu düşüneni, organize edeni, bilgisi olanı bile sorumlulukları çapında olabilecek en ağır formda cezalandırmalıyız ki bir daha kimse değil yapmayı, düşünmeyi bile aklından geçiremesin. Cezasızlığın geldiği son noktadayız zira.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.