SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

OHAL kapsamında yerleşme ve yapılaşmaya ait karar Resmi Gazete’de

Fevkalâde Hal (OHAL) Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya Ait Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.

OHAL kapsamında yerleşme ve yapılaşmaya ait karar Resmi Gazete’de
Akacan The Mall
24.02.2023 07:20
0
A+
A-

OHAL kapsamında yerleşme ve yapılaşmaya ait karar Resmi Gazete’de
Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya Ait Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararname ile 8 Şubat’ta Cumhurbaşkanı kararıyla ilan edilen OHAL kapsamında yer alan vilayetlerde yerleşme ve yapılaşmaya ait alınan önlemler belirlendi.

Buna nazaran, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli sarsıntılar hasebiyle genel hayata tesirli afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, afetten etkilenenlerin süreksiz yahut kesin iskan alanları; fay çizgisine arası, yerin elverişliliği, yerleşim merkezine yakınlığı üzere kriterler gözetilerek, Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığının (AFAD) yeni yerleşim yerlerinin tespitine ait misyon ve yetkileri gizli kalmak kaydıyla, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca resen belirlenerek ilgili kurumlara bildirilecek.

Akacan The Mall

Bu belirleme yapılırken gereklilik bulunması halinde 4342 sayılı Mera Kanunu ile 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ek 16’ncı hususunda belirtilen alanlar da kullanılabilecek. Bu kapsamda belirlenen alanlarda vasıf değişikliği gereken yerlerin resen vasıf değişikliği yapılacak ve bu yerler Hazine ismine tescil olunarak yapılan süreçler ilgili kurumlara bildirilecek.

Vasıf değişikliği gereken yerlerde, Orman Kanunu’nun ek 16’ncı unsurunda belirtilen alanların bulunması halinde bu alanın iki katından az olmamak üzere Hazine taşınmazı, orman tesis edilmek üzere Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilecek.

Plan ve parselasyon süreçlerinde askı, ilan, itirazlara ait kararlar uygulanmayacak

Genel hayata tesirli afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, dava süreci devam edenler ile katılaşan lakin şimdi tapuya tescil edilmemiş olanlar hariç olmak üzere, tespit dışı bırakılan yerlerin Kadastro Kanunu’nun 22’nci hususu kapsamında Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının talebine istinaden ilgili kurumların görüşleri alınmaksızın bu kararnamenin emeli doğrultusunda Hazine ismine idari yoldan tescili yapılacak.

Köy yerleşme alanları dahil belirlenen kesin iskan alanlarında ve mevcut kentsel alanlarda, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanacak plan ve imar uygulamaları beklenmeksizin, jeolojik etüt raporu ve yer etüt raporu doğrultusunda Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanacak vaziyet planına ve düzenlenecek yapı ruhsatına nazaran uygulama yapılacak.

Bu alanlarda Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanan plan ve parselasyon planlarında, İmar Kanunu’nun plan ve parselasyon ile ilgili süreçlerindeki askı, ilan, itirazlara ait kararları uygulanmayacak. Bu alanlarda taşınmaz mülkiyeti yahut imar hakları kısmen yahut büsbütün diğer bir alana aktarılabilecek. Bu haklar takas ve trampa süreçlerine husus edilebilecek.

İşlemler için döner sermaye fiyatı ve rastgele bir isim altında bedel alınmayacak

Plan, parselasyon, yapı ruhsatı, taşınmaz mülkiyeti yahut imar haklarının aktarılması, takas ve trampa süreçleri ve bu süreçler nedeniyle düzenlenen kağıtlar damga vergisi, fotoğraf, harç ve harcamalara katılma hisselerinden müstesna olacak. Bu süreçler nedeniyle fiyat, döner sermaye fiyatı ve rastgele bir isim altında bedel alınmayacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen süreksiz yahut kesin iskan alanlarında, Mera Kanunu mucibince verilen müsaadeler, Orman Kanunu mucibince verilen müsaadeler, Orman Genel Müdürlüğü tarafından Devlet İhale Kanunu mucibince kiraya verilen mesire yerleri, orman parkları ve taşınmazlara ait kiralama mukaveleleri ile Mera Kanunu kapsamında tahsis hedefi değişikliği gerçekleştirilen lakin tapuda şimdi Hazine ismine tescil edilmeyen alanların tahsis emeli değişiklikleri, Turizmi Teşvik Kanunu’nun 8’inci hususu kapsamında verilen tahsis alanları ilgisine nazaran resen iptal edilmiş yahut feshedilmiş sayılacak.

Maden Kanunu’nun 30’uncu hususunun üçüncü fıkrası kapsamında düzenlenen orta ve uç eser üretme kurallı ihalelere ait ruhsatlar hariç olmak üzere Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen süreksiz yahut kesin iskan alanlarına denk gelen maden ruhsat alanlarının girişimli kısmı Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kararı ile karar tarihinden itibaren maden ruhsat alanından resen taksir edilmiş sayılacak.

Geçici yahut kesin iskan alanının ruhsatın tamamını kapsaması halinde ise Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kararı ile karar tarihinden itibaren maden ruhsatı resen iptal edilmiş sayılacak. Birinci fıkrada belirtilen alanlarda, kamu kurum ve kuruluşlarına ilişkin taşınmazlardan uygulamaya dahil edilecek olanlar ile özel mülkiyete tabi öbür bütün taşınmazlar için Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ilgisine nazaran dönem yahut ivedi kamulaştırma kararı alınabilecek.

Kamulaştırma süreçleri Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yahut Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek. Kamulaştırılan taşınmazlar Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yahut TOKİ’nin talebine istinaden Hazine ismine tescil olunacak.

Tescil ve terkin süreci sırasında mal sahiplerinin bu taşınmaz mal nedeniyle vergi alakası aranmayacak. Lakin, tapu dairesi durumu ilgili vergi dairesine bildirecek. Tescilden sonra bu alanlarda inşai faaliyetlere başlanabilecek. Hazine ismine tescil edilen taşınmazlar için değer takdiri, tescil tarihinden itibaren en geç bir ay içinde Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca yetkilendirilmiş lisanslı gayrimenkul değerleme kuruluşları tarafından yapılacak.

Belirlenen bedel, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yahut TOKİ tarafından asliye hukuk mahkemesine sunulacak ve bu bedel, tescilinden evvelki tapuda kayıtlı taşınmaz maliklerine ödenmek üzere mahkemece belirlenen bankaya yatırılacak. Yatırılan bedel, üçer aylık vadeli hesaba dönüştürülerek nemalandırılacak ve hak sahibine varsa nemalarıyla birlikte ödenecek. Bedelin yatırıldığına ait karar mahkemece taşınmaz maliklerine bildiri edilecek.

Tapu kaydında yer alan haklar ile tüm şerhler taşınmazın bedeli üzerinde devam edecek

Taşınmazın tescilinden evvelki tapu kaydında yer alan önlem, kamulaştırma, ipotek, ihtiyati haciz, haciz ve intifa hakkı üzere haklar ile yasaklayıcı ve kısıtlayıcı tüm şerhler taşınmazın bedeli üzerinde devam edecek; tapu kaydındaki haklar ve şerhler Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yahut TOKİ’nin talebi üzerine tapu müdürlüğünce resen terkin edilecek ve durum hak sahibine bildirim edilecek.

Bedelin yatırılmasından sonra, bu bedel üzerinden yapılacak uzlaşma görüşmelerinde muahede sağlanamaması halinde Kamulaştırma Kanunu’nun bedel tespiti ve tescili davalarına yönelik kararlarından bedel belirlenmesine ve ödenmesine ait kararları uygulanacak. Bu fıkra kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına ilişkin taşınmazlardan periyot alınacak olanlar resen Hazine ismine tescil edilecek. Taşınmazın bedeli, tescil sürecinden itibaren 60 gün içinde Kamulaştırma Kanunu’nun 30’uncu hususu kararlarına nazaran belirlenecek. Bu fıkrada karar bulunmayan hallerde Kamulaştırma Kanunu kararları uygulanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; altyapı, üstyapı dahil her türlü inşaat yapmaya yahut yaptırmaya, arsa hisselerini belirlemeye, cins değişikliği yapmaya, kat irtifakı, kat mülkiyeti kurmaya yetkili olacak. Bu uygulamalar Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bağlı, ilgili ve bağlı kurum, kuruluş ve bunların iştirakleriyle Kamu İhale Kanunu’na tabi yönetimler ile işbirliği içinde yapılabilecek. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu kapsamda belirtilen iş ve süreçlere ait olarak bağlı, ilgili ve bağlantılı kurum, kuruluş ve bunların iştirakleri ile TOKİ’ye yetki periyoduna ve bu iş ve süreçlerden hangilerinin TOKİ ve öteki kurum, kuruluş ve bunların iştirakleri tarafından yapılacağını belirlemeye yetkili olacak.

Yerli yahut yabancı kişi, kurum ve kuruluşlar konut ve işyeri yaptırabilecek

AFAD tarafından; Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ve Bakanlığın bağlı, ilgili ve bağlı kurum, kuruluşları ve bunların iştiraklerine, bu husus kapsamında akdedilecek protokoller çerçevesinde konut, işyeri ve altyapı tesisleri ile bunlar için gerekli her çeşit ve ölçekte harita, etüt, proje, imar planı, parselasyon üzere mühendislik hizmetleri yaptırılabilir ya da hak sahibi olanlara verilmek üzere yapılan konut yahut işyerleri bu yönetimlerden satın alınabilecek.

Bu kapsamda AFAD tarafından, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ve Bakanlığın bağlı, ilgili ve bağlı kurum, kuruluşları ve bunların iştiraklerine kaynak transferi yapılabilecek. Yapılacak iş ve süreçler hakkında Kamu İhale Kanunu’nun yaklaşık maliyet tespitine ait yöntemleri ile avan proje yapılmak kaydıyla 62’nci hususunun birinci fıkrasının (c) bendi kararları uygulanmayacak. İmal işleri ve altyapı ile ilgili her türlü süreçten katılma hissesi ve teknik altyapı bedeli alınmayacak.

Yerli yahut yabancı bireyler, kurumlar ve kuruluşlar, sarsıntı bölgesindeki konut ve işyeri gereksinimini karşılamak ve Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına hibe edilmek üzere Bakanlıkça gösterilecek yerlerde ve Bakanlıkça belirlenecek tip projelere uygun konut ve işyeri yapabilecek yahut yaptırabilecek. Bu kapsamda Bakanlığa hibe edilen konut ve işyerleri hak sahiplerine verilmek üzere AFAD’a devredilecek.

Bu alanlarda doğalgaz, elektrik, su, atık su ve arıtma tesisleri ile atık sürece tesisleri, bağlantı ve öbür her türlü altyapı yatırımları, üst yapı imalatları tamamlanıncaya kadar ilgili kurum, kuruluş ve dağıtım şirketlerince öncelikle tamamlanacak.

Yıkıntı atıklarının dökümü valilikçe belirlenen alanlara yapılacak

Afet alanlarından çıkan yıkıntı atıklarının dökümü, etrafın korunmasına ait tedbirler alınmak kaydıyla ilgili valilikçe belirlenen alanlara yapılacak. Yıkıntı atıkları, geri dönüşüme tabi tutulmak sureti ile ilgili standartları ve gerekli koşulları sağlayarak altyapı ve üst yapı yatırımlarında kullanılabilecek. Bu döküm alanları ve bu alanlarda yapılacak iş ve süreçler ilgili mevzuatın belgelendirmeye ait kararlarından müstesna olacak.

Bu unsur kapsamında belirtilen iş ve süreçlerde kullanılmak üzere muhtaçlık duyulan kaynağın temini gayesiyle Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bakanlığın bağlı, ilgili ve bağlantılı kurum, kuruluş ve bunların iştirakleri ile döner sermaye işletmeleri ortasında Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı onayıyla ve ilgili yönetim bütçesine masraf kaydedilmek suretiyle kaynak transferi yapılabilecek.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında istihdam edilen işçi, bu kararnamede belirtilen ve Bakanlık, bağlı ve ilgili kuruluşları ile bunların iştiraklerince yürütülen iş ve süreçlerde Bakanlıkça görevlendirilebilecek.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.